Ragina neužkibti ant feisbuke nelegaliai organizuojamų kelionių | Kas vyksta Kaune

Ragina neužkibti ant feisbuke nelegaliai organizuojamų kelionių

R. Tenio nuotr.

Kelionė į užsienį dalyvauti jogos kursuose, meditacijų ar savęs pažinimo stovyklose, pasiūlymas prisijungti prie patyrusio keliautojo formuojamos grupės į egzotišką šalį, negirdėtų kelionių įmonių reklamos… Turizmo departamentas įspėja, kad po feisbuke platinamu kvietimu išsirinkti kelionę savo atostogoms ne visada slypi legalus kelionių organizatorius.

„Esame gavę pavienių skundų dėl žinomų žmonių dažniausiai socialiniuose tinkluose organizuojamų kelionių. Juos išsprendėme išaiškindami reikalavimus kelionių organizavimo paslaugų teikėjams. Kartais jie tiesiog nepateikia aiškios ar pilnos informacijos, dėl ko gali atrodyti, kad jų teikiamos paslaugos yra nelegalios, pavyzdžiui, nenurodo, kad kelionę organizuoja ne jie patys, o pažymėjimą turintis kelionių organizatorius. Tačiau kelionių organizavimo neturint kelionių organizatoriaus pažymėjimo socialiniuose tinkluose tendencija stiprėja, todėl turime paskatinti turistus būti budriais planuojantis atostogas”, – atkreipia dėmesį Valstybinio turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

Baudos nelegalių kelionių organizavimo paslaugų teikėjams gali siekti iki 1,8 tūkst. EUR.

Naujojo turistinio sezono proga Turizmo departamentas primena pagrindinius žingsnius, kurie gali užtikrinti atostogas užsienyje be rūpesčių.

Prieš įsigyjant kelionę

Pirmiausiai reikia gauti išsamią informaciją apie kelionę: transportą, apgyvendinimą, maitinimą ir maršrutą; sužinoti visą kelionės kainą; kas yra kelionės organizatorius. Šioje svetainėje reikia patikrinti kelionių organizatoriaus draudimą dėl nemokumo ar bankroto.

Toliau derėtų susipažinti su atsiliepimais apie kelionių organizatorių ir (ar) kelionių agentūrą; gauti turizmo paslaugų sutartį ir susipažinti su jos sąlygomis bei išsiaiškinti sutarties nutraukimo sąlygas. Taip pat reikia išsiaiškinti skundų nagrinėjimo tvarką; gauti kelionių organizatoriaus vietinio atstovo kontaktus ir informaciją raštu apie tikslias kelionės sąlygas.

Taip pat būtina patikslinti išvykimo laiką likus dienai iki kelionės ir saugoti savo kelionės sutartį iki pat kelionės pabaigos.

Daugiau aktualių patarimų rasite čia.

Keliauti per kelionių organizatorių ar savarankiškai?

Svarbu atminti, kad kelionių agentūros negali sudaryti organizuotos kelionės paslaugų paketų. Už organizuotos kelionės paslaugų paketą atsako šį paketą sudaręs kelionių organizatorius (KO). Kelionių agentūra gali tik perparduoti KO parengtus organizuotos kelionės paslaugų paketus.

Organizuotos kelionės paslaugų paketas – tai yra dviejų ar daugiau turizmo paslaugų rinkinys, kuris sudaromas tuo pačiu tikslu ilgesniam nei 24 valandų laikotarpiui, arba yra įtraukta nakvynė. Paslaugų paketas nepriklauso nuo sudarymo būdo t.y. nesvarbu ar sudarytas iš anksto (standartinis) ar sudaromas individualiai, pagal konkretų turisto poreikį.

Organizuotos kelionės paslaugų paketo išskaidymas į atskiras paslaugas, neatleidžia KO ar kelionių agentūros nuo prievolės sudaryti turizmo paslaugų teikimo sutartį su turistu.

Užsienyje registruoti organizuotų kelionių paslaugų teikėjai, norėdami teikti paslaugas Lietuvos Respublikos gyventojams, turi būti įtraukti į Departamento tinklapyje skelbiamą sąrašą.

Turistas, įsigijęs kelionės paketą iš nelegalizuoto Lietuvoje užsienio KO, pats prisiima riziką dėl galimos žalos atlyginimo. Tokiu atveju turisto teisės ginamos tos šalies, kurioje šis užsienio KO yra registruotas, teisės aktų nuostatomis. Turistas, prieš pirkdamas tokią kelionę turi pats iš anksto išsiaiškinti, kur ir kaip jam reiktų ginti savo teises.

Turistas, įsigydamas kelionę iš kelionių organizatoriaus pažymėjimo neturinčio asmens ar įmonės turi pats įvertinti riziką, prisiimti pilną atsakomybę ir, rekomenduojame, papildomai apsidrausti nuo galimos žalos.

Skelbia nepatikimų organizatorių sąrašą

Turizmo departamentas rekomenduoja labai atidžiai rinktis paslaugos teikėją, kilus klausimams konsultuotis su departamento specialistais (informaciją, kurią reikia žinoti prieš įsigyjant kelionę, galite gauti e. paštu: prieziura@tourism.lt arba telefonu: 8 706 64 976).

Informacija apie nepatikimus paslaugų teikėjus skelbiama ir nuolat atnaujinama čia. Apie sužinotus organizuotų kelionių teikimo pažeidimus reikia pranešti Turizmo departamentui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA