Paviešinus „Grožio klinikos“ pacientų duomenis – ragina nedelsiant pranešti policijai | Kas vyksta Kaune

Paviešinus „Grožio klinikos“ pacientų duomenis – ragina nedelsiant pranešti policijai

delfi.lt 2017/05/30 15:33
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį, nusikaltėliams paviešinus pavogtus pacientų duomenis iš „Grožio klinikos“, Lietuvos kriminalinės policijos biuras ragina gyventojus nepasiduoti šantažui ir apie visus nusikaltėlių mėgimus susisiekti ir viešinamus duomenis pranešti policijai.

„Šis tyrimas yra ganėtinai sudėtingas, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas pavaduotojas Andžejus Roginskis. – Šiandien yra padaryta gana daug.“

Kol kas policija su prokuratūra yra sutarusi apie nustatytus asmenis ir kitus duomenis nekomentuoti.

Gyventojai raginami nepasiduoti bet kokiam šantažui ir gavus bet kokią informaciją apie tai pranešti pareigūnams tiesiogiai kriminalinei policijai, ar per epolicija.lt.

Pasak jo, bendradarbiaujama su partneriais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Tyrimą vykdo kibernetinius nusikaltimus besiaiškinantys pareigūnai.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta kelios dešimtys nukentėjusiųjų. Nusikaltėliams inkriminuojami turto prievartavimas, informacijos neteisėtas rinkimas, panaudojimas, platinimas ir kiti veiksmai.

Jis priminė pernai pagarsėjusią bylą, kai vyko kibernetinės atakos prieš Seimą ir kitas valstybės institucijas, o dabar ši byla yra pasiekusi teismą.

Nustatyti 3 asmenys, kuri dalyvavo išpuolyje prieš Lietuvos valstybės institucijas ir jų 2 – Lietuvos piliečiai, trečiasis – užsienio pilietis.

Klinikos ir policijos atstovai ragina su pavogusiais duomenis nusikalstamos veikos organizatoriais nebendrauti ir jiems pinigų nemokėti.

Delfi.lt skelbė, kad nemaža dalis žymių žmonių, buvusių klinikos klientais, sako už duomenis nemokėsiantys ir šantažui nepasiduosiantys.

Pavogę pacientų duomenis ir nuotraukas, grasina, kad visi duomenys bus paskelbti viešai, jei klinika neįvykdys jų reikalavimų. Vykdantys nusikalstamą veiką savo surinktus duomenis pristato anglų kalba, nėra aišku, ar tai – Lietuvos gyventojai. Taip pat nėra aišku, ar tie, kurie šantažuoja įmonę yra ir tie, kurie gavo duomenis.

Reikalaujama išpirka už visus pacientų duomenis, gali siekti apie 300-350 tūkst. eurų bitkoinus konvertavus į eurus, bet bitkoino kaina keičiasi kasdien. Svarbu atminti, kad atsiskaitymus bitkoinais labai sudėtinga susekti, o sumokėjus kartą to gali nepakakti.

Ikiteisminiam tyrimui dėl skaitmeninių asmens duomenų vagystės iš Kaune veikiančios plastinės chirurgijos paslaugas teikiančios klinikos šiuo metu vadovauja Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas, atlieka – Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Asmenys, turintys informacijos apie šią nusikalstamą veiką, gali kreiptis į tyrimą atliekantį Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos 3-ojo skyriaus viršininką Vytautą Tuinylą tel. 271 7803, e. p.vytautas.tuinyla@policija.lt.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA