Siūloma įvesti kintantį gyventojų pajamų mokestį | Kas vyksta Kaune

Siūloma įvesti kintantį gyventojų pajamų mokestį

BNS 2017/05/26 10:16
R. Tenio nuotr.

Grupė Seimo konservatorių siūlo nustatyti pajamų ribą, iki kurios būtų taikomas mažesnis, nei dabar gyventojų pajamų mokestis (GPM), o didesnes nei siūloma nustatyti pajamas gaunantys asmenys turėtų mokėti didesnius mokesčius. Anot pataisų iniciatorių, toks mokesčių progresyvumas būtų orientuotas į viduriniosios klasės stiprinimą.

„Dabar turime 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą ir progresyvumo šia prasme nėra, visi moka šitą tarifą. Mūsų siūlymas yra, kad iki 1,8 tūkst. eurų per mėnesį iki mokesčių gaunantys asmenys mokėtų pagal 12 proc. GPM tarifą. Tai pajamų daliai, kuri viršytų 1,8 tūkst. eurų per mėnesį iki mokesčių, vyktų tas slenkstis ir įsijungtų 19 proc. tarifas“, – siūlomus pakeitimus penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Laurynas Kasčiūnas.

Jis pabrėžė, kad 12 proc. GPM tarifas būtų taikomas tik1,8 tūkst. eurų sumai o didesnis 19 proc. tarifas būtų taikomas tik tai sumai, kuri viršytų 1,8 tūkst. eurų slenkstį.

„Tas progresyvumas yra orientuotas į mokesčių mažinimą, o ne į progresyvumą, kuris didintų mokesčius. (…) Reforma būtų orientuota į viduriniosios klasės stiprinimą, kuri yra silpnoji mūsų valstybės grandis“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Jo teigimu, 5 tūkst. eurų pajamų gaunantiems asmenims mokestinė našta padidėtų 74 eurais, 7 tūkst. eurų – 150 eurų, o 10 tūkst. eurų – 274 eurais.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas įregistravo L.Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Paulius Saudargas.

Vyriausybė artimiausiu metu ketina pristatyti išsamią mokestinę reformą. Premjeras Saulius Skvernelis yra teigęs, kad reforma bus pristatyta iki birželio 1 dienos.

Finansų ministerija šiemet ketina peržiūrėti mokestines lengvatas, pritaikyti kompleksines priemones, kurios padėtų sumažinti mokesčius mažiausiai uždirbantiems, taip pat ketinama pasiūlyti vienerių metų mokestines „atostogas“ pradedančiam verslui. Teigiama, kad kol nebus sutvarkyti dabartinė mokesčių sistema, jokių diskusijų dėl naujų mokesčių Vyriausybėje nebus.

Vyriausybės priemonių plane numatyta, kad įvertinus tikslingumą darbuotojams ketinama perkelti dalį darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokų (įskaitant ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas), taip pat sujungti gyventojų pajamų mokestį ir dalį valstybinio socialinio draudimo įmokų.

Taip pat numatyta keisti akcizų tarifus ir jų taikymo apimtį, įvertinus jų įtaką viešiesiems finansams, šalies ekonomikai ir akcizų surinkimui. Be to, ketinama plėsti dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių tinklą, peržiūrėti honorarų apmokestinimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA