Pataisų dėl alkoholio įsigaliojimas gali būti nukeltas | Kas vyksta Kaune

Pataisų dėl alkoholio įsigaliojimas gali būti nukeltas

BNS 2017/05/22 17:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant vasarai ir muzikos festivalių maratonui, kalbos apie alkoholio prekybos ir reklamos apribojimus niekaip nedingsta iš aktualiausių klausimų sąrašo. Po premjero susitikimo susitikimo su festivalių organizatoriais, Seime svarstomos pataisos dėl alkoholio prieinamumo mažinimo gali įsigalioti vėliau nei planuota, sako premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Alkoholio kontrolės pataisas, kurias Seimas planuoja svarstyti ketvirtadienį, premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį aptarė su festivalių, kitų kultūros ir sporto renginių organizatoriais.

„Premjeras labiau kalbėjo apie tą laiką, kuris bus po šitų pataisų priėmimo iki jų įsigaliojimo“, – žurnalistams po susitikimo sakė T.Beržinskas.

Anot jo, „galimas variantas“, kad pataisos nepradėtų galioti sausį.

„Iš tikrųjų buvo kalbama apie įsigaliojimo terminus, tai yra tiesa, ką kalbėjo ir kolegos, kad tie įsigaliojimo terminai, atsižvelgiant į objektyvius kriterijus ir argumentus, gali būti nukelti, yra alternatyva. Kitas dalykas, premjeras užsiminė ir apie įstatymo leidybos teisę, konkrečiai kalbant apie gyventojų parašų rinkimą“, – teigė T.Beržinskas.

Pasak jo, stebėdama alkoholio suvartojimo statistiką ir kitus duomenis, naujas pataisas gali teikti ir Vyriausybė.

„Premjeras kalbėjo apie tai, kad galima jas taisyti, aš nesakau, kad premjeras mano, kad jos yra taisytinos. Premjeras mano, kad mes turime problemą ir ją turime spręsti“, – aiškino patarėjas.

Po susitikimo su premjeru festivalių organizatorius Algirdas Barniškis – Blėka ir „Vyno dienų“ organizatorė Rasa Starkuvienė sakė susidarę įspūdį, kad S.Skvernelis juos suprato.

„Mes tiesiog iškėlėme klausimą ir dėl reklamos draudimo, dėl formuluočių įstatyme, dėl pasikartojančių ar prieštaraujančių įstatyme tam tikrų straipsnių, iškėlėme savo abejones dėl tam tikrų faktų arba terminų, kurie yra naudojami įstatymuose, arba dėl tam tikų draudimų, kurių techniškai poįstatyminiais aktais galbūt nebus net įmanoma įgyvendinti. Taip pat iškėlėme savo abejones, kad vis dėlto įstatymo pataisos yra nukreiptos ne į problematinę grupę žmonių, o būtent čia turėtų būti skiriama daugiausia dėmesio, ir mes esame pasiruošę padėti tais klausimais. Mums pasirodė, kad premjeras mus suprato“, – dėstė R.Starkuvienė.

„Jis (premjeras) paminėjo, kad mes dar laiko turime“, – žurnalistams sakė Algirdas Barniškis – Blėka.

Valdžiai svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, renginių organizatoriai baiminasi, kad planuojami alkoholio ribojimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį. Pataisose numatyta, kad masiniuose renginiuose prekyba alkoholiu draudžiama.

Reaguodamas į išsakytus nuogąstavimus, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga su grupe parlamentarų pasiūlė išimtis: renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholiniai gėrimai draudžiami nebūtų, tačiau muzikantai tokiomis nuolaidomis džiaugtis neskuba. Renginių organizatoriai toliau nuogąstauja, kad prekyba alkoholiu festivaliuose būtų neįmanoma dėl apribotos prekybos sezoninėse lauko kavinėse.

Festivalių organizatoriai, muzikantai taip pat laikosi pozicijos, kad į jų renginius susirenkantys žmonės – ne ta visuomenės dalis, kurią reikia drausminti ribojimais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA