Rasta vieta, kuri žemomis maisto produktų kainomis pralenks Lenkiją? | Kas vyksta Kaune

Rasta vieta, kuri žemomis maisto produktų kainomis pralenks Lenkiją?

delfi.lt 2017/05/21 17:48
Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Lenkija Lietuvos gyventojams ir toliau išlieka populiaria vieta apsipirkti, tiesa, iš Rytų Lietuvos ten toloka važiuoti, rašo ru.delfi.lt.

O iki Baltarusijos pasienio iš Kauno apytiksliai – 133 km, o Vilniaus – tik 33 km. Kyla pagunda užsukti į pasienio parduotuvę Baltarusijoje, tik ar yra prasmės? DELFI nutarė pasidomėti.

Nereikėtų pamiršti, kad norint įvažiuoti į Baltarusiją, reikalinga viza. Beje, į Gardino sritį galima įvažiuoti be vizos. Vizos nereikia ir atskrendantiems į Baltarusiją lėktuvu, bet tokiu atveju šalyje galima pabūti ne ilgiau nei 5 dienas.

O daugumai Lietuvos gyventojų, norinčių apsilankyti kaimyninėje šalyje, visgi teks įsigyti vizą. Taip pat reikalingas medicinos draudimas.

Na bet, tarkime, jūs turite ir vizą, ir draudimą ir nusprendėte aplankyti Baltarusijoje gyvenančius giminaičius arba pailsėti prie Naročiaus ežero, o tuo pačiu – užsukti į parduotuvę ar net į barą. Ką ten pamatysite?

Pasienyje

Kainos Baltarusijoje

Po to, kai 2016 m. liepą atliko nacionalinės valiutos denominaciją, kainos pasidarė kur kas aiškesnės. Dabar 2 Baltarusijos rubliai kainuoja apie eurą.

Netoli nuo pasienio punkto (Lavoriškės–Kotlovka) Baltarusijos teritorijoje yra degalinė su parduotuve. Pasidairykime čia.

Pusė litro vietinio mineralinio vandens kainuoja apie 40 euro centų, toks pat kiekis sulčių (su minkštimu) 71 euro centą, jogurtinis kokteilis (2 proc. riebumo, 250 g) – 65 euro centai, litras kefyro – 80 euro centų. Sausi pusryčiai (250 g) – apie 90 euro centų.

Čia galima įsigyti ir fasuotos žuvies, pavyzdžiui, silkės filė gabalėlių (260 g) kainuoja 2,10 euro, silkės suktinukai su pipirais (200 g) kainuoja 1,75 euro, silkės be priedų filė (150 g) – 1,15 euro.

Pusė litro baltarusiško alaus kainuoja 91 euro centą, sausainiai „Bozdušnojė suflė“ – 62 euro centus. Šokoladinis batonėlis „Mars“ ar „Bounty“ – 63 euro centai, „Twixx Extra“ – 93 euro centai.

Kurortinis Naročiaus miestelis

Norintiems pailsėti kurortiniame Naročiaus miestelyje galima šio to įsigyti nuvykus. Miestelis yra Minsko srityje Miadelsko rajone, už 100 km nuo Vilniaus. Miestelio centre – daugiabučiai namai, prekybos ir administraciniai pastatai, netoli – dauguma baltarusiškų sanatorijų.

Gyvenvietės maisto prekių parduotuvėje yra visko, ko reikia, o kainos čia ne tokios mažos, kartais lenkia net lietuviškas kainas. Pavyzdžiui, kilogramas bananų kainuoja apie 1,34 euro, 1 kg greipfrutų – 1,65 euro.

Pieno litras (priklausomai nuo riebumo) kainuoja nuo 70 euro centų iki 1 euro.

Sūris „Adygejskij“ (1 kg) kainuoja 4,50 euro, varškė (300 g) – 63 euro centus, 300 g dešrelių „Tigrai“ – 1,50 euro, „dešrelių „Slivočnyje“ – 1,50 euro, o 400 g „Estiškos“ dešros – 1,13 eur.

Litras vaisių sulčių kainuoja 80 – 90 eurocentų, beržų sula kiek pigiau – 73 euro centus. Pusantro litro giros kainuoja 70 – 85 euro centus.

10 vištų kiaušinių čia kainuoja apie 1 eurą, kilogramas vištų sparnelių – 2 eurus, 75 g tirpios kavos – 3 eurus.

250 g salotų su rūkyta mėsa (250 g) kainuoja apie 92 euro centus, salotų „Olivie“ (baltoji mišrainė) pakelis – 88 euro centai, „Krabų“ salotos – 1,11 euro.

Puslitris baltarusiško alaus „Lidskojė“ kainuoja 82 – 90 eurocentų, litras „Chmelnojė“ – 1 euras.

Sanatorijoje kava – 2 eurai

Kainos Baltarusijoje

Sanatorija „Priezernyj“ („Prie ežero“) laikoma viena iš šiuolaikiškiausių Naročiaus krašte. Ji neseniai suremontuota, čia gydo kaulų ir raumenų ligas, virškinimo sistemos, šlapimo ir lytinių organų bei kitas ligas.

Maisto kainos čia nemažos. Jei užeitumėte, ne į besigydantiems nemokamą valgyklą, o į vietinį barą, esantį pagrindiniame sanatorijos pastate, turėsite susimokėti.

Taigi juoda kava ir latė kava jums kainuos 2 eurus, kava „Pasikarščiavome“ – 3,15 euro, žalioji plikoma arbata „Jazminas“ kainuoja apie 1,50 euro.

Grybų sriuba bare kainuoja 1,50 euro, žuvienė su upėtakiu – 3,80 euro, havajietiška žuvis – 2,80 euro.

Bulviniai blynai kainuoja 2 eurus, jautienos patiekalas „Senelės skrynia“ – 2,60 euro, kepsnys – 3,90 euro, paukštienos filė su sūriu – 1,70 euro, o kepta kiauliena su grybais – beveik 4 eurus.

Reikia turėti omenyje, kad iš Lietuvos į Baltarusiją galima įvežti ne visas prekes, ribojamas alkoholio, cigarečių, mėsos ir pieno produktų kiekis.

Be to, pasienyje – eilės. Na ir, kaip minėta, reikia vizos, kuri gali būti turistinė, tranzitinė arba viza, suteikianti galimybę aplankyti artimųjų kapus ir t. t.

Vienkartinė Baltarusijos viza kainuoja 25 eurus, dviejų kartų – 35, daugkartinė – 60 eurų. Daugkartinė viza, galiojanti vienerius metus, kainuoja 60 eurų. Vienkartinė tranzitinė viza jums kainuos 10 eurų. Tokios kainos Baltarusijoje, na o važiuoti ar ne – jums spręsti.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA