Žmonės su specialiaisiais poreikiais ir dviratininkai keliaus patogiau | Kas vyksta Kaune

Žmonės su specialiaisiais poreikiais ir dviratininkai keliaus patogiau

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Susisiekimo ministerija ragina tolimojo susisiekimo vežėjų įmones aktyviau pasinaudoti Europos Sąjungos lėšomis ir atnaujinti turimas transporto priemones jas pritaikant žmonėms su specialiaisiais poreikiais bei dviračiams vežti.

Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas pagal Susisiekimo ministerijos administruojamą ES fondų lėšomis finansuojamą konkursinę priemonę „Viešojo transporto paslaugų prieinamumo didinimas“. Konkursine priemone siekiama didinti viešojo transporto paslaugų prieinamumą, skatinti viešojo ir privataus transporto sąveiką.

„Siekdami didinti viešojo transporto paslaugų prieinamumą, visų pirma turime įvertinti žmogų ir jo poreikius. Autobusai, traukiniai, laivai ar keltai turi būti vienodai patogūs visiems“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Siekiant gerinti tolimojo susisiekimo sąlygas, numatyta finansuoti tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusų, tarpmiestinių traukinių ir keltų pritaikymą žmonėms su specialiaisiais poreikiais ir dviračių vežimui. Šiam tikslui iš ES fondų bus skirta 868 860 eurų. Šiomis lėšomis galės pasinaudoti tolimojo susisiekimo vežėjų įmonės, norinčios pritaikyti transporto priemones judėjimo, regos ar klausos negalią turintiems keleiviams, taip pat minėtas transporto priemones aprūpinti dviračių pervežimui tinkama įranga.

Transporto priemonėse turės būti užtikrintas žmonių su neįgaliojo vežimėliu įlaipinimas ir išlaipinimas per šonines duris, naudojant rampas, liftus ar kitą tam tikslui skirtą įrangą, keleivių įlipimo ir išlipimo laiptų ar grindų briaunos turės būti pažymėtos ryškiu kontrastiniu žymėjimu, taip pat įrengtos vaizdinės ir garsinės informavimo priemonės klausos ir regos negalią turintiems keleiviams.

Paraiškas finansavimui gauti galima pateikti iki š. m. birželio 27 d. Finansuotini projektai bus atrenkami konkurso būdu.

Susisiekimo ministerijos žiniomis, tolimojo keleivinio transporto įmonės praėjusiais metais įsigijo 4 žmonėms su judėjimo negalia pritaikytus autobusus, kuriuose ties durimis įmontuota rampa, specialiai praplatintos durys, kad žmonėms su neįgaliųjų vežimėliais būtų nesudėtinga įvažiuoti į autobuso saloną. Kol kas tai vieninteliai tarpmiestiniai autobusai pilnai pritaikyti patogiai tarpmiestiniu maršrutu keliauti ir žmonėms su judėjimo negalia.

Per artimiausius ketverius metus viešajam transportui atnaujinti ir jam pritaikyti neįgaliesiems iš viso numatoma panaudoti daugiau kaip 75 mln. eurų ES fondų investicijų, iš kurių didžioji dalis lėšų – apie 44 mln. eurų – teks viešojo transporto priemonių parkams atnaujinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA