Kauno savivaldybės grimasos: už parkavimosi pažeidimus nubaudė vieną vairuotoją, kitas esą sulaukė grasinimų | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės grimasos: už parkavimosi pažeidimus nubaudė vieną vairuotoją, kitas esą sulaukė grasinimų

Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Regis, daugelį metų aktualų klausimą „Būti ar nebūti“, kurį ištarė V. Šekspyro Hamletas, šiais laikais galima pakeisti klausimu: „Bausti ar nebausti“. Kaunietis papuolė į keblią situaciją, kurioje dalyvavo ir Kauno miesto savivaldybės darbuotojai. Šie esą už automobilio stovėjimą ant geltonos ištisinės linijos nubaudė vieną vairuotoją, o mūsų skaitytojui paklausus, ar taip pat baus ir jį, sulaukė grasinimų iš Viešosios tvarkos skyriaus atstovų.

Sulaukė grasinimų

„Manęs nenubaidė. Tačiau papasakosiu kur kas įdomesnę situaciją: atvažiavau į Radastų gatvę Kaune. Kaip įprastai, privažiavau prie geltono bortelio, ant kurio visuomet išsikraunu įrangą. Ir pastebėjau, jog toje vietoje ką tik nubaudė vieno automobilio, sustojusio ant bortelio, vairuotoją. Kadangi įvažiuoti man nebuvo kaip, sustojau. Žiūriu, jog už mano automobilio stovi Viešosios tvarkos skyriaus autobusiukas”, – pasakoja portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojas.

Vyras tikina paklausęs, ar Viešosios tvarkos skyriaus atstovai galėtų jį nubausti už tai, kad jis ketina išsikrauti įrangą vietoje, kuri pažymėta geltona ištisine linija. „Kalbėjau, iš tiesų, konkrečiai. Galbūt todėl minėto skyriaus darbuotoja suprato mano žodžius kaip aiškinimą, liepimą jos atžvilgiu. Tuomet moteris pasakė, kad šioje vietoje nieko neparašyta apie nuobaudų skyrimą. Aš jai paaiškinau, jog tai yra geltona ištisinė linija, prie kurios draudžiama sustoti ”, – sako kaunietis.

„Kai išgirdau tokį neužtikrintą Viešosios tvarkos skyriaus atstovės atsakymą, principingai pasakiau jai, kad jie tingi dirbti bei bausti prasižengėlius. Tuomet ji man piktokai atsakė: nusiramink, nes tuoj pat ir tave nubausiu. O už ką mane bausti, jei aš tik sustojau ir priėjau paklausti..?”, – svarsto vyras.

Pasak portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojo, nežinoti taisyklių ir sakyti, kad niekur neparašytas vienas ar kitas dalykas, abejodamas galėtų paprastas žmogus. Tačiau tik ne savivaldybės darbuotojas, kuris privalo žinoti tvarką ir teisės pažeidimus, kuriuos turi įforminti, o kuriuos – ne.

„Dažnai man tenka dirbti su policijos pareigūnais. Tačiau net jie nedemonstruoja savo tarnybinės padėties ir negrasina kaip, kad nutiko šiuo atveju”, – sako kaunietis.

Primename, kad vadovaujantis kelių eismo taisyklių informacija, geltona ištisinė linija žymi vietas, kur uždrausta sustoti (stovėti). Ji gali būti naudojama eismo juostoms žymėti darbų vietoje. Šią liniją kirsti draudžiama. Jeigu geltona ištisinė linija naudojama su baltomis ženklinimo linijomis, žyminčiomis eismo juostas, reikia vadovautis geltona ištisine linija, rašoma KET.

Vyrui pavyko nufotografuoti geltoną lapelį, kuriame įrašyti automobilio vairuotoją baudusios specialistės pirmoji vardo raidė ir pavardė.

Dviguba nuomonė: vienas „taip” prieš vieną „ne”

Šiek tiek vėliau po įvykio jis tikina paskambinęs Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjui Vytautui Jurkevičiui, tačiau jis esą tikslaus atsakymo, ar už automobilio stovėjimą ant geltonos ištisinės linijos, kuri nėra brūkšninė, galima bausti, nepateikė. Pasak V. Jurkevičiaus kelių eismo taisyklėse nenumatyta, kad sustoti prie geltonos linijos negalima. „Tai yra senas žymėjimas. Kelių eismo taisyklės, žymėjimai tvirtinami vyriausybės, o ne savivaldybės”, – komentavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Kaunietis taip pat pasiteiravo, ar tai nėra ir administracinis teisės pažeidimas. V. Jurkevičius teigė, jog administracinės teisės pažeidimus nustato administracinės teisės pažeidimo kodeksas. „Viename jo straipsnyje rašoma apie kelių eismo taisyklių pažeidimus. Tačiau jame yra dar 700 kitų straipsnių. Mes išsiaiškinsime jūsų įvardintą atvejį – ar galima bausti, ar ne ir kokiais būdais”, – sakė jis.

Radastų gatvė, nuobaudos pranešimas

Portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojas paskambino ir ant minėto geltono pranešimo lapelio, kurį pavyko nufotografuoti, rastu telefono numeriu. Atsiliepė Solveiga Kriūnienė Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė – moteris, kurios pirmoji vardo raidė ir pavardė įrašyta minėtame pranešime.

Vyras pasiteiravo, ar galima bausti už tai, kad transporto priemonė sustojo prie geltonos linijos, S. Kriūnienė ne iš karto pateikė atsakymą. Moteris dar kalbėdama telefonu su kauniečiu pasiteiravo, o kažkam pasufleravus, pasakė, jog bausti galima, nes tai, pasak jos, horizontalus ženklinimas. „Jei yra oficialiai įteisinta, o ne patys žmonės nusibrėžia geltoną liniją, bausti galima. Viešosios tvarkos skyrius šį pažeidimą fiksuoti gali”, – tikino S. Kriūnienė.

Iš naujo atsivertė Kelių eismo taisykles

Praėjus kone dviems savaitėms nuo lapelyje įrašytos datos, portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Viešosios tvarkos skyriaus vedėju V. Jurkevičiumi, kad pasiteirautų, reikia bausti vairuotojus, sustojusius ant geltonos ištisinės linijos, ar ne.

„Specialiai dėl jūsų išsitraukiau kelių eismo taisykles. Sužinojau ir aš, galiu pasakyti ir jums: yra tokios kelių eismo taisyklės, kurios patvirtintos Vyriausybės nutarimu 2016 metais. Jų trečiajam priede parašyta: geltona ištisinė linija žymi vietas, kur uždrausta sustoti, stovėti“, – sakė jis.

Tačiau tokiu atveju, pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, situacija esą lanksti. „Mes esame linkę niekada nebausti. Neturime tikslo pririnkti lapelių, prirašyti protokolų ir nubausti vairuotojus. Mūsų skyriaus ekipažai, iš tiesų, važinėja po įvairias teritorijas ir jas tikrina. Jei randa prasižengėlių – baudžia. Žinoma, iš pradžių – įspėja, kad taip elgtis negalima“, – tvirtino V. Jurkevičius.

Atsiprašė dėl galimų grasinimų

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo teigimu, nuo gegužės 1-osios dienos iki šiandien esą galima suskaičiuoti apie 400 atvejų, kai vairuotojai nubausti už netinkamą automobilio parkavimą. „Jei mūsų skyriaus atstovai gąsdino minėtą vairuotoją baudomis, noriu atsiprašyti už nederamą elgesį. Taip kalbėti su žmonėmis negalima, reikia būti mandagiems. Prieš įstatymą lygūs visi – lygesnių nėra“, – sako jis.

Pasak V. Jurkevičiaus, Viešosios tvarkos skyriaus atstovai dažnai stengiasi įsijausti ir į vairuotojo situaciją. „Jei reikia iškrauti krovinį, o sustojama labai trumpam, leidžiame tai padaryti“, – komentavo vedėjas.

Bausti negalima, paleisti. Bausti, negalima paleisti. Kurioje vietoje reikia dėti kablelį, iš tiesų? Kauniečio papasakotoje istorijoje kuriozų iš Kauno miesto savivaldybės tarnautojų nestinga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA