„Augalų žavadienis“ į Kauną sukvietė tūkstančius gamtos mylėtojų | Kas vyksta Kaune

„Augalų žavadienis“ į Kauną sukvietė tūkstančius gamtos mylėtojų

Organizatorių nuotr.

Gegužės 18 d. nuo pat ryto į VDU Kauno botanikos sodą iš visos Lietuvos plūdo tūkstančiai lankytojų. Jie prisijungė prie pasaulinės iniciatyvos ir šventė „Augalų žavadienį“ – žavėjosi augalais, lankėsi nemokamose ekskursijose, klausėsi poezijos ir muzikos garsų.

„Tikėjomės, kad ši šventė suburs daug žmonių, tačiau tokia gausa tikrai maloniai stebina. Ryte vykusioje eisenoje dalyvavo daugiau kaip tūkstantis lopšelių, darželių ir mokyklų auklėtinių bei juos lydėjusių asmenų. Mūsų siūlytos ekskursijos taip pat sulaukė didžiulio susidomėjimo – skaičiavome šimtus dalyvių. Na, o vakare visas sodas taip pat pilnas ant suoliukų sėdinčių , vaikštančių ir augalais besižavinčių vaikų, jų tėvų, senelių, jaunimo“, – pasakojo VDU Kauno botanikos sodo Paslaugų ir edukacijos skyriaus vadovė Kristina Mulevičienė.

Apdovanojo originaliausius dalyvius

Šventinėje „Augalų žavadienio“ eisenoje ne tik iš Kauno ir jo rajono, bet ir tolimesnių Lietuvos kampelių šiemet susirinko net 56 grupės. Visi šie augalų motyvais ir šypsenomis pasipuošę lopšelių, darželių, mokyklų atstovai žygiavo per botanikos sodą, susipažino su vėlyvojo pavasario žiedais ir žaliuojančiomis dendrologinėmis kolekcijomis. Jų pastangos dabintis augalų motyvais buvo įvertintos: originaliausių ir įspūdingiausių kostiumų konkurse buvo apdovanoti Šeduvos lopšelio-darželio ir Jonavos lopšelio-darželio „Dobilas“ auklėtiniai bei jų auklėtojai.

Nugalėtojai pelnė edukacines programas. „Aš pasipuošiau moliūgo kostiumu. Labai mėgstu moliūgų pyragą“, – pasakojo konkurso nugalėtojas, jonaviškis šešiametis Jordanas. Gėlių kostiumais pasipuošę svečiai iš Šeduvos sakė, kad tokie renginiai labai reikalingi vaikams: jie stebėjosi ir džiaugėsi kostiumais, pamatė visus sužavėjusį didžiulį tulpyną, mielai dalyvavo šventiniame koncerte.

Į „Augalų žavadienio“ sceną lipę jaunieji atlikėjai ne tik šoko, dainavo, bet ir grojo kanklėmis, skandavo, deklamavo Henriko Radausko eiles. Rytinę renginio dalį vainikavo penktoji iš skroblų suformuoto vikšro Šimtakojo gimtadienio šventė ir didžiulis gėlėmis puoštas tortas.

Akiratį plėtė net septyniose ekskursijose

Dieną VDU Kauno botanikos sodas kvietė dalyvauti net septyniose ekskursijose. Jos siūlė susipažinti su daugiametėmis gėlėmis botanikos sodo kolekcijose; vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijomis; tulpių ir kitų svogūninių gėlių įvairove botanikos sode; medžių ir krūmų įvairove botanikos sode; uoginiais augalais botanikos sode; Lietuvos retaisiais augalais; kvietė į artimesnę pažintį su augalų sistematika. Lankytojai mielai naudojosi unikalia galimybe nemokamai praplėsti akiratį ir sužinoti gausybę iki šiol nežinotų faktų.

Saloje prie tulpyno liejosi poezija

Eilės skambėjo ne tik rytinėje „Augalų žavadienio“ dalyje. Vakarėjant šalia vieno didžiausių Lietuvoje tulpynų, botanikos sodo saloje, vyko poezijos skaitymai. Čia skambėjo Monikos Bertašiūtės, Aisčio Žekevičiaus, Monikos Baltrušaitytės, Simono Buloto, Indrės Sekevičienės, Tado Greičiūno, Silvijos Gaškaitės ir Donato Nėniaus kūryba. Klausytis poezijos VDU Kauno botanikos sode kvietė kūrybinių iniciatyvių grupė „Poezijos katilas“.

Prisijungė visa Lietuva

VDU Kauno botanikos sodas švęsti „Augalų žavadienį“ skatino ir kitas įstaigas. Prisijungę prie iniciatyvos, augalais žavėtis kvietė ne tik didieji miestai, jų botanikos sodai, universitetai, regioniniai parkai, bet ir mažų miestelių mokyklos, lopšeliai, darželiai. Jų programos numatė bendruomenės šventes, kai kurie į žavėjimosi augalais renginius įtraukė ir plačiąją visuomenę.

VDU Kauno botanikos sode, kuris yra nacionalinis „Augalų žavadienio“ (“Fastination of Plants Day“) koordinatorius Lietuvoje, ši šventė švenčiama nuo 2012 m. „Augalų žavadienio“ tikslas – kuo daugiau žmonių visame pasaulyje paskatinti žavėtis augalais, kalbėti apie augalų reikšmę mūsų kasdienybėje. Šia proga visame pasaulyje organizuojami renginiai, paskaitos, mokymai, seminarai, spektakliai, parodos, koncertai, eisenos, pasirodymai, kurių metu visi kviečiami prisiminti augalus ir kalbėti apie jų svarbą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA