„Višta puode“ sėkmė – ištikimų darbuotojų rankose! | Kas vyksta Kaune

„Višta puode“ sėkmė – ištikimų darbuotojų rankose!

R. Tenio nuotr.

Ne vieną dešimtmetį paslaugų sferoje dirbantys verslininkai žino, kad sunkiausia ne atidaryti naują maitinimo įstaigą, o išlaikyti vienodą, nuo atidarymo dienos nekintančią maisto kokybę ir aptarnavimo lygį. Ir padaryti tai įmanoma, jei komandoje dirba patikimi darbuotojai.

Antrus metus Kaune šiaurietišką virtuvę kuriantis „Višta puode“ bendrasavininkas Egidijus Trumpa prisipažįsta, kad stengiantis išlaikyti kokybę, jam teko patirti ir darbuotojų įkaito dalią. Su portalu „Kas vyksta Kaune“ verslininkas sutiko pasidalinti asmenine patirtimi apie gerų darbuotojų paieškas, komandos formavimą, geros atmosferos kūrimą.

Svarbiausia suburti gerą branduolį

Šiuo metu „Višta puode“ virtuvėje dirba 13 virėjų, o svečius aptarnauja 18 padavėjų. „Skaudžiausia pamoka buvo, kai prieš metus tapome geriausių savo darbuotojų įkaitais, kurie visi susitarę paliko mus vienu metu. Atstatyti kolektyvo branduolį prireikė beveik vienerių metų, tačiau šiandien žinome, kad „Višta puode“ – tai visų mūsų bendras darbas ir kiekvienas darbuotojas yra to kūrybinio proceso dalis. Po patirto šoko supratome, kad būtent stipraus ir lojalaus kolektyvo branduolio formavimui reikia skirti daugiausiai dėmesio“, – sako E. Trumpa.

Pasak verslininko, darbuotojų su tinkamomis vertybėmis branduolys pritraukia gerus naujus narius ir visi tampa labiau motyvuoti dirbti. Komandos nariai supranta, kad jų išėjimas iš darbo labiau pakenks ne darbdaviui, o kolegoms, kuriems reikės vėl iš naujo ieškoti į jų vietą žmonių, juos apmokyti. Be to, branduolys labai gerai prafiltruoja naujus komandos narius, pasirenka, su kuo nori dirbti, o su kuo – nelabai. „Nors pradžioje darbuotojai labai keitėsi, tačiau pagaliau nusistovėjo pastovumas ir kaita yra labai maža“, – sako E. Trumpa.

Leidžia atskleisti savo tikruosius gebėjimus

Dauguma „Višta puode“ aptarnaujančio personalo yra jauni, studijuojantys žmonės, kurie savo ateitį sieja su darbu visai kitose srityse. Todėl siekiama, kad visi galėtų panaudoti savo gebėjimus, kurie gal ir nėra susiję su tiesioginiu svečių aptarnavimu. „Pavyzdžiui, jei darbuotojas išmano muziką, siūlome jam sudaryti restorano grojaraščius, studijuojantiems anglų filologijos, prašome išversti reikalingą informaciją į anglų kalbą, o būsimi rinkodaros specialistai šalia svečių aptarnavimo dar gauna papildomos veiklos ir patirties, planuodami komunikaciją, reklamos akcijas ir panašiai“, – sako E. Trumpa. Vyras pastebi, kad galimybės atskleisti savo papildomus gebėjimus labai motyvuoja jaunus žmones, įkvepia jiems pasitikėjimo savimi, o neretai priverčia tobulėti ir patį darbdavį, kuris ne visuomet viską žino geriausiai.

E. Trumpos įsitikinimu, pati sunkiausia užduotis, kurią jiems teko įveikti santykiuose su darbuotojais: kad jie tikėtų pagrindine restorano koncepcija! „Jei dirbs žmonės, kurie netiki tuo, ką daro – nieko nebus. Tikėti idėja, pagrindine mintimi turi tiek salės, tiek virtuvės personalas, net ir valytoja“, – įsitikinęs E. Trumpa.

„Keli virtuvės darbuotojai išėjo iš darbo vien dėl to, kad atsisakėme nupirkti mikrobangų krosnelę, nes jiems buvo per sunku dirbti kitaip, o mums tai buvo absoliučiai nepriimtina ir prieštaravo pagrindinei idėjai – gamintį pilnavertį maistą iš šviežių sezoninių gėrybių“, – restorano kūrimosi istoriją prisiminė E. Trumpa.

Viską daro rankomis – jokių ruošinių!

„Dabar jau visi supranta, kodėl reikia patiems išdarinėti silkę arba skusti bulves, nors šiais laikais galima nusipirkti jau paruošto bulvių tarkio. Maisto ruošime mes nenaudojame jokių pusfabrikačių ar ruošinių. Visus ingridientus stengiamės taip pat pasiruošti patys: gaminame ledus, girą, jogurtą, majonezą, visus padažus. Mes patys valome daržoves, žuvį, malame mėsą, skrudiname spirgučius, kepame duoną ir pyragus. Silkės arba stintų išdarinėjimas tikrai labai sunkus ir monotoniškas darbas, bet darome tai dėl to, kad restorane valgo ir mūsų vaikai, ir mes patys, ir nenorime valgyti žuvies, kurios kaulai buvo išmirkyti chemijoje“, – įsitikinęs E. Trumpa.

Kad spėtų viską pasidaryti patys, „Višta puode“ virtuvėje turi dirbti net keturi papildomi žmonės, o tai tikrai nemažai kainuoja. „Bet esame įsitikinę, kad taip dirbti verta, nes pagrindinis mūsų principas yra gaminti kitam tokį maistą, kokį norėtum valgyti pats“, – sako E. Trumpa.

Restorano šeimininkas prisiminė jam nutikusį kuriozą, kai vieni labai malonūs svečiai paprašė salotų recepto ir labai nustebo sužinoję, kad salotų sudėtyje yra tik agurkai, morkos, sūris ir majonezas. „Pasirodo, jiems itin patikusį skonį salotoms suteikė mūsų pačių pagamintas majonezas“, – šypsosi E. Trumpa.

E. Trumpa teigia, kad tokių pačių principų jie laikosi ir pasirinkdami produktus. „Jeigu mūsų šeima valgo ūkininkų kiaušinius, vištieną, jautieną, daržoves, nesvarbu, kad tai kainuoja mažiausiai du kartus brangiau nei analogiški produktai prekybos centruose, mes vistiek užsakysime tokius pačius produktus ir restoranui“, – sako jis.

Restorano veiklą prilygina geram spektakliui

Kalbėdamas apie „Višta puode“ vykstantį veiksmą E. Trumpa vaizdingai lygina jį su teatro spektakliu. „Restorano interjeras ir aplinka yra scena su dekoracijomis, restorano svečiai yra žiūrovai, virėjai yra režisieriai, kurie kuria spektaklį, išreikšdami jį per patiekalus, o aptarnaujantis personalas yra aktoriai, kurie negali palikti žiūrovų abejingų spektakliui”, – vardija „Višta puode“ įkūrėjas.

Jo manymu čia reikalavimai tiems, kurie aptarnauja svečius, panašūs, kaip aktoriams – tik bendras, geras komandinis darbas gali sužavėti žiūrovus. Jo manymu, žmonės galbūt nebus labai reiklūs dekoracijoms (restorano aplinkai), bet į prastą spektaklį, kuriame vaidins dar ir prasti aktoriai, žmonės paprasčiausiai neis, kaip ir neis dešimt kartų į tą patį spektaklį koks jis geras bebūtų. „Todėl stengiamės kuo rečiau keisti aptarnaujančius darbuotojus, t.y. aktorius, nes jie įgyja reikiamo meistriškumo ir mažiausiai kartą per mėnesį atnaujinti meniu, t.y sukurti po naują spektaklį. Na, o dekoracijos keičiasi neišvengiamai – nuo žibučių pavasarį iki Kalėdinės eglutės žiemą, jaukios žvakių šviesos, lauko žibintų, kitaip perstumdytų baldų… Šiuo metu jau turime ir visiškai naują, dar vieną labai smagią sceną – lauko terasą!

Apibendrindamas temą apie darbuotojų atranką, verslininkas pripažįsta, kad surasti patikimų, lojalių, profesionalių ir kūrybingų darbuotojų darosi vis sunkiau ir sunkiau. „Labai vertiname visus, kurie prisijungė prie mūsų ir kurie žengia koja kojon su mumis. Be savo darbuotojų būtume niekas – tik fantazijos surašytos ant popieriaus. Kiekvieną dieną jaučiu didžiulį dėkingumą šiems žmonėms už tai, kad jie patikėjo mumis su Greta, kad jie neišduoda mūsų dėl kelių iš šalies pasiūlytų eurų, kad jie gyvena savo darbu, kad kuria, kad aukojasi, kad dalinasi naštą ir atsakomybę. Neįmanoma perteikti to stipraus jausmo, kai žinai, kad esi ne vienas, kad gali pasitikėti kitais, kad jie padarys viską dar geriau nei tu pats“, – savo darbuotojams gerų žodžių dosnus E. Trumpa.

„Nes tai kaip jie viską daro yra tikras stebuklas sukurtas nuostabių žmonių, dirbančių drauge ir darančių viską nepaprastai paprastai. Ateikit ir įsitikinsit patys“, – užsukti į S. Daukanto gatvėje įsikūrusią „Višta puode“ kviečia jos šeimininkas.

Daugiau informacijos „Višta puode“ Facebook paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA