Sukurta mobilioji programėlė, skirta stebėti savo emocinę būklę | Kas vyksta Kaune

Sukurta mobilioji programėlė, skirta stebėti savo emocinę būklę

BNS 2017/05/15 13:05
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Gyventojai kviečiami savo emocijas stebėti pasitelkus mobiliąją programėlę.Mobilioji emocinės savigalbos programėlė „Pagalba Sau“ sukurta remiantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis ir mokslinių tyrimų išvadomis.

Ši mobilioji aplikacija ne tik padės stebėti savo būseną, bet ir suteiks informacijos, kur kreiptis pačiam ar nukreipti kitą prireikus pagalbos, informuoja Prezidentūra, joje įsikūrusiame Valstybės pažinimo centre pirmadienį surengtas programėlės pristatymas.

Programėlės naudotojas galės žymėti ir stebėti savo emocinę būklę, tikimasi, kad šis įrankis padės ugdyti emocinį raštingumą.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, elektroninės priemonės nepakeičia gyvo bendravimo, bet gali būti pagalbinė priemonė pažinti save.

„Nors yra labai daug skeptikų, kurie sako, kad negi mes čia dabar pakeisime tikrą, gyvą žmonių bendravimą kažkokia telefonine programėle, tai mes daug ką gauname iš technologijų, taip pat ir bendravimą. Tai nereiškia, kad tai keičia gyvą žmogaus pabendravimą, kai to labai reikia, nereiškia, kad programėlės pakeis psichologus ar psichiatrus, ar nuoširdų pokalbį su draugu. Bet kartais, kai neturime laiko ar bent jau tam, kad save pažintume, ir programėlė, ir knyga, ir kitos priemonės, kurios leidžia ugdyti save, pažinti, kas mes tokie esame, pažinti savo emocijas (…) – reikia pažinti, kas su mumis vyksta tam, kad žinotume, kaip su šitomis emocijomis gyventi“, – sakė ministras.

Kol kas programėlė prieinama išmaniųjų telefonų, kuriuose įdiegta „Android“ operacinė sistema, turėtojams. „iPhone“ naudotojams programėlė turėtų būti prieinama nuo liepos mėnesio.

Vienas iš programėlės kūrėjų, šeimos gydytojas ir psichoterapeutas Dainius Jakučionis sakė, kad konsultuodamas sergančius depresija ar jaučiančius nerimą žmones jis dažnai jų prašo sekti emocijas. Ir nors programėlė yra ne gydomoji, o tik prevencinė priemonė, medikas matytų galimybę ją pritaikyti ir pacientams.

„Jeigu kalbėtume paprastai, programėlė suteikia dėmesio nukreipimą į save, į savo emocijas. Jeigu aš kažkaip jaučiuosi, tam yra priežastis, tai tas padės atkreipti dėmesį į savo emociją ir vėliau sąmoningai suvokti, kad tam tikros emocijos kyla dėl tam tikrų priežasčių, kurias pats žmogus gali keisti. Aš matau praktinę naudą šiuo atveju“, – per renginį BNS teigė medikas.

Šią programėlę sukūrė valstybinio, privataus ir nevyriausybinio sektoriaus atstovai, susivieniję į prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotą socialinio saugumo kampaniją „Už saugią Lietuvą“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA