Pilietinio pasipriešinimo diena: ko išmokome prieš 45-erius metus? | Kas vyksta Kaune

Pilietinio pasipriešinimo diena: ko išmokome prieš 45-erius metus?

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Šiandien, gegužės 14-ąją dieną, sukanka lygiai 45-eri metai, kai protestuodamas prieš tuometinę Sąjungos valdžią susidegino devyniolikmetis Romas Kalanta. Vieno žmogaus auka sukėlė grandininę reakciją ir šiandien jau niekas neabejoja, kad 1972-ųjų gegužės įvykiai Kaune turėjo svarbios įtakos Sąjūdžio susibūrimui ir Lietuvos nepriklausomybės siekiui.

1972 m. gegužės 14 d. devyniolikmetis R. Kalanta, Kauno muzikinio teatro sodelyje apsipylė benzinu ir šaukdamas: „Laisvę Lietuvai!“ padegė save. Tarybinėje Lietuvoje tai buvo precedento neturintis atvejis (panašūs įvykiai buvo fiksuoti tuometinėje Čekoslovakijoje Prahos pavasario metu, tačiau viskas buvo kruopščiai slepiama), sukėlęs rimtą paniką Lietuvos Komunistų partijos ir KGB pareigūnų gretose.

Siekdami, kad žmonės nespėtų susirinkti, gegužės 18 d. pareigūnai laidotuves paankstino keliomis valandomis, tačiau tai sukėlė tik dar audringesnę piliečių reakciją – prasidėjo masinės eitynės, kuriose skanduoti politiniai šūkiai, demonstracijos, trukusios kelias dienas.

Gegužės 19-osios vakarą, KGB pareigūnams pavyko nuslopinti neramumus – buvo suimta virš 400 asmenų, pagrindiniai politinių riaušių rengėjai buvo nuteisti kaip „asocialūs elementai“. Pareigūnai Lietuvoje siekė įtikinti Maskvą, kad tai buvo tik nereikšmingas protestas, o R. Kalanta buvo pripažintas psichikos ligonius. Paminklas ant jo kapo, dėl priešiško valdžios požiūrio į Romo poelgį, iškil otik po dešimties metų.

Drastiškas vaikino poelgis pagyvino antitarybines nuotaikas, šalies gyventojai pajuto viltį, kad įmanoma pasiekti nepriklausomybę. Abejingi neliko ir užsienio lietuviai – už TSR Lietuvos ribų jie leido knygas, pašto ženklus, statė paminklus, rengė minėjimus. Romas Kalanta tapo nacionaliniu didvyriu.

Lietuvos Respublikos Prezidento 2000 m. liepos 1 d. dekretu Romas Kalanta po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu (dabar – Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius). 2002 m. gegužės 7 d. LR Seimo nutarimu Romo Kalantos aukos diena, gegužės 14-oji, buvo įtraukta į atmintinų dienų sąrašą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA