Surviliškio ūkyje – sovietinis simbolis? | Kas vyksta Kaune

Surviliškio ūkyje – sovietinis simbolis?

Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Antradienį, kai Rusijoje buvo švenčiama Pergalės diena, o ir Lietuvoje ant sovietų karių kapų buvo nešamos gėlės ir minima Antrojo pasaulinio karo baigtis, „Rinkos aikštės“ redakciją pasiekė pasipiktinusios Surviliškio miestelio gyventojos skambutis. Moteris pranešė, esą vienas Surviliškio seniūnijos ūkininkas yra pasiilgęs socializmo ir ant didžiulio savo pastato, esančio tarp Kalnaberžės ir Surviliškio miestelių, pakabino penkiakampę žvaigždę, kuri, pasak jos, simbolizuoja socializmą, Raudonąją armiją, Sovietų Sąjungą. Tuo tarpu ūkininkas atkerta, kad tai – visiškas nesusipratimas. Esą tai dar prieš keletą metų Kalėdoms sumeistrauta puošmena, kuri gražiai šviečia per šventes, ir iki šiol niekam nėra užkliuvusi.

Priversti žiūrėti

„Mes kasdien važiuojame šiuo keliu. Važiuojame į savo gyvenvietę – Surviliškio miestelį, ir esame priversti kaskart žiūrėti į tą Sovietų Sąjungos simbolį. Kodėl taip yra? Gal ūkininkas pasiilgo tų laikų? Pasiilgo socializmo? Gal jūs galite jo paklausti, nes mes, paprasti žmonės, paprasčiausiai bijome užsitraukti ūkininko nemalonę“, – teigė į redakciją paskambinusi Surviliškio miestelio gyventoja.

Privertė šypsotis

Ir iš tiesų, važiuojant nuo Kalnaberžės Surviliškio link, ant sandėlio sienos galime įžvelgti pilką žvaigždę. Tiesa, ji ne taip ryškiai matosi, kaip teigė skambinusioji moteris, tačiau ją vis dėlto galima įžiūrėti.

„Rinkos aikštės“ korespondentams nuvykus į minėtą ūkį ir pakalbinus vieną iš ūkio šeimininkų paaiškėjo, jog tai – visiškas nesusipratimas. Ūkininko sūnus, kuriam priklauso sandėlis, tik kraipė galvą ir šypsojosi, esą niekas net nepagalvojo, jog tai kažkam gali nepatikti ir simbolizuoti Sovietų Sąjungą ar socializmą.

„Ši žvaigždė kabo jau antrus metus. Mūsų darbuotojai ją sumeistravo prieš keletą metų Kalėdų proga. Per šventes ji šviečia gražiomis spalvomis, nuo žvaigždės dar būna ir nuleistos girliandos. Niekam ji netrukdė, o džiugino žmones. Kam čia galėjo užkliūti? Mes net nesusimąstėme, jog tai kam nors galėtų trukdyti, o ir jos prasmė kita – džiuginti žmones. Juk tai kalėdinis papuošimas, dekoracija“, – teigė vienas ūkio atstovų.

Pralinksmino net darbuotojus

Penkiakampė žvaigždė, dėl kurios sukeltas toks „šaršalas“, pralinksmino net ir ūkininko ūkyje dirbusius darbuotojus, kurie savo rankomis tą žvaigždę ir pagamino, ir užkėlė. Visi norėjo tik pasipuošti Kalėdoms.
Anot darbuotojų, kalėdinė žvaigždė ir yra kalėdinė žvaigždė, o jei per Kalėdas ji netinka, vadinasi, pasak jų, ir Kristus buvo komunistas.

Tačiau ūkininko, kuriam priklauso minėtas sandėlis, sūnus, paaiškino, kad jei reikės, tą žvaigždę gali ir nuimti.
„Nors nematome čia nieko blogo, tik Kalėdų puošmeną, galėsime ir nuimti, jei jau taip kažkam užkliuvo. Nei kažkieno pykdyti, nei kiršinti nenorim“, – šypsojosi jaunasis ūkio atstovas.

Miestelyje nuotaikos dvejopos

Tiesa, net nuvykus į Surviliškio miestelį ir paklausus žmonių apie šią žvaigždę, šie tik kraipė galvas. Esą, gal kokiai senai močiutei ar buvusiam ūkio darbuotojui ji užkliuvo, kurie neturi ką veikti, o tik prie šiam kraštui nusipelniusio ūkininko kabinėtis.

„Neturi ką veikt žmonės ir skundžia vieni kitus dėl kažkokių nesąmonių. Eitų dirbt geriau, o ne ieškotų kur ką paskųsti. Nei vienas mano pažįstamas jokia žvaigžde nesiskundė ir niekam ji nekliūna“, – atrėžė dviračiu į vietos parduotuvę važiavęs Vytautas.

Įvairių šaltinių duomenimis, penkiakampė žvaigždė yra vienas seniausių simbolių Europos heraldikoje. Savo vėliavoje penkiakampę žvaigždę naudoja 35 valstybės, tarp jų – ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Penkiakampė žvaigždė – apsaugos, saugumo simbolis, spėjama, atsiradęs Artimuosiuose Rytuose, naudojamas kaip karinės galios ir karo ženklas. 1918 metais ji buvo padaryta Raudonosios armijos, o vėliau – Sovietų Sąjungos simboliu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA