Vartotojai gali grąžinti Kaune įsigytus nesaugius kiniškus puodelius | Kas vyksta Kaune

Vartotojai gali grąžinti Kaune įsigytus nesaugius kiniškus puodelius

VMVT nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema gavo pranešimą iš kompetentingos Vokietijos institucijos apie nesaugius puodelius iš bambuko pluošto, pagamintus Kinijoje.

Pranešime informuojama, kad atlikus puodelių laboratorinius tyrimus, nustatyta per didelė formaldehido migracija (720 – 770 mg/kg). Pagal Europos Sąjungoje galiojančias normas, gaminant daugiasluoksnius plastiko gaminius, galima naudoti formaldehidą, bet šie gaminiai į maistą negali išskirti daugiau kaip 15 mg/kg šios cheminės medžiagos. Nurodytu atveju iš puodelių į maistą išsiskiriančio formaldehido kiekis daugiau kaip 50 kartų viršijo leidžiamą normą, todėl šie gaminiai laikomi nesaugiais.

Pirminiais tyrimo duomenimis, į Lietuvą 34 vnt. šių bambukinių puodelių (prekinis ženklas „Tasse Bambus“, artikulo Nr. MF33387, gamintojas – „United Outdoor Ltd.“, Kinija, importuotojas – „Max Fuchs AG“, Vokietija) įvežė UAB „Army Shop“ (Jurbarko g. 5, Kaunas). Tyrimas dėl gaminių išplatinimo tęsiamas, įmonei tiekėjai nurodyta nesaugius puodelius surinkti iš rinkos.

Vartotojai, įsigiję nesaugių kiniškų puodelių, gali juos grąžinti į prekybos vietas ir atgauti sumokėtus pinigus.

Puodeliai „Tasse Bambus“, kuriuose nustatyta per didelė formaldehido migracija, be Lietuvos buvo išplatinti Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Italijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Serbijoje, Slovakijoje, Šveicarijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, JAV.

Formaldehidas – toksiška cheminė medžiaga, galinti iššaukti genetinius pakitimus, alergines odos reakcijas ar onkologinius susirgimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA