Atskleistas būdas, kaip elgtis, kai naktinės prekybos alkoholiniais gėrimais vietos tampa galvos skausmu | Kas vyksta Kaune

Atskleistas būdas, kaip elgtis, kai naktinės prekybos alkoholiniais gėrimais vietos tampa galvos skausmu

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Netylant kalboms dėl įvairių draudimų, susijusių su alkoholio prekyba, reklama, amžiaus įsigyti svaigalus ribojimu ir kitais panašiais dalykais, nusprendėme pasidomėti vienu išskirtiniu, bet jau nemažą skaičių metų gaju  reiškiniu Lietuvoje – naktinės prekybos alkoholiu vietomis. Šios dažnai veikia visą parą – besisvaiginantiems tai – tikra palaima, o gyventojams dažnai nuo triukšmo skaudančios galvos. Ką daryti?

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai šį kartą gilinasi į peripetijas, susijusias su naktiniais prekybos alkoholiu taškais Kaune. Ne paslaptis, jog dažname iš jų „alkoholis liejasi laisvai“ kone ištisą parą, o norintieji įsigyti svaigalų nepatingi sukarti nemenką atstumą.

Tačiau kiek tokių vietų mūsų mieste? Kokios taisyklės, bausmės galioja jų savininkams bei kokių priemonių imtis gyventojams, kai „naktiniai pirkėjai“ ima gadinti gyvenimo kokybę?

Išduota daugiau kaip 700 licencijų

Pasak Klientų aptarnavimo skyriaus Licencijų ir leidimų poskyrio vedėjos Sonatos Šėlienės, Kaune yra išduota 721 licencija, suteikianti teisę prekiauti alkoholiu visą parą. Tačiau, moters teigimu, šios licencijos yra kontroliuojamos ir gali būti apribotos ar net panaikintos. Pastarieji atvejai nutiko ir šiemet. S. Šėlienės tvirtinimu, nuo vasario mėnesio barui „Margarita“, įsikūrusiam Baltijos gatvėje, licencija apribota uždraudžiant prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 24 val. iki 6 val.  ryto. O, kavinei „Miglutė“, esančiai Ukmergės gatvėje, nepasisekė kur kas labiau – licencija esą panaikinta už pažeidimus.

Licencijų prekiauti alkoholiu panaikinimo priežastys ir nuobaudos

„Licencijas prekiauti alkoholiu visą parą išduoda savivaldybė. Tačiau institucija neatlieka kontrolės ir neskiria baudų už Alkoholio kontrolės ir licencijavimų taisyklių nustatytus pažeidimus. Nuobaudas skiria Valstybinė mokesčių inspekcija bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas“, – patikino Klientų aptarnavimo skyriaus Licencijų ir leidimų poskyrio vedėja.

Pasak jos, dažniausiai licencijos prekiauti alkoholiniais gėrimais panaikinamos dėl dviejų priežasčių: kai pasikeičia juridinio asmens statusas, t.y. paskelbiamas bankrotas, bei įvykdomi alkoholio kontrolės įstatymo 17 straipsnyje įvardinti pažeidimai.

Privalo paisyti taisyklių

„Lietuvos Respublikos Alkoholio kontrolės įstatyme  viešojo maitinimo vietai, jei ji įrengta ne gyvenamajame name –  3 ir daugiau butų, nėra nustatyto apribojimo dėl prekybos valandų. Tačiau yra reikalavimas, kad nuo 22 valandos iki 8 valandos viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais, parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams ar alkoholiniams gėrimams, parduoti atidarytoje pakuotėje ir vartoti tik vietoje“, – komentavo S. Šėlienė.

Pasak moters, jei viešojo maitinimo vieta įrengta gyvenamajame name, tuomet esą prekybos laiką nustato gyventojai duodami sutikimą juridiniam asmeniui prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Trukdo prekyba alkoholiu? Galima imtis priemonių

Ne paslaptis, jog naktinės prekybos alkoholiu vietomis patenkinti tikrai ne visi Kauno miesto gyventojai ir svečiai. Dažnais atvejais prie tokių kone visą parą veikiančių taškų žvanga buteliai, o neretai vyksta ir girtaujančių asmenų muštynės. Tačiau ar galima tai pažaboti ir kokių priemonių imtis, kai situacija tampa nevaldoma, o aplinkinių namų gyventojai, pavyzdžiui, dėl triukšmo priversti neišsimiegoti naktimis?

„Prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimai gali būti inicijuojami konkrečiai prekybos vietai, atsižvelgiant į bendruomenių, visuomeninių organizacijų bei kitų institucijų  raštu pareikštą nuomonę ir policijos komisariatų siūlymus. Šios priemonės numatytos Lietuvos respublikos Alkoholio įstatymo 18 straipsnio 9 dalyje“, – teigė  Klientų aptarnavimo skyriaus Licencijų ir leidimų poskyrio vedėja.

Norime pasiteirauti portalo „Kas vyksta Kaune skaitytojų: džiaugiatės ar piktinatės dėl Kaune esančių naktinės prekybos alkoholiniais gėrimais vietų? Kviečiame į diskusiją šia tema.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA