Nuosprendis Seime – PVM lengvatos šildymui nebebus | Kas vyksta Kaune

Nuosprendis Seime – PVM lengvatos šildymui nebebus

BNS 2017/05/09 18:09
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centriniam šildymui nuo birželio nustos galioti – parlamentarai atsisakė svarstyti konservatorių pataisas, kuriomis buvo siūloma iki 2020 metų birželio 1-osios lengvatos galiojimą pratęsti.

Seimas antradienį po pateikimo nepriėmė svarstyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos, kurią parengė konservatoriai Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė ir Jurgis Razma. Už svarstymą balsavo 35 Seimo nariai, prieš – 14, o susilaikė 30 parlamentarų.

Socialinės apsaugos ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pareiškė, kad lengvatos tęsimas stabdo renovacijos procesą.

Pasak M.Majausko, šios lengvatos atsisakymas didins socialinę atskirtį, o valstybė, atšaukusi lengvatą sutaupys 30 mln. eurų, bet kainos už šildymą turėtų poveikį 700 tūkst. gyventojų.

M.Majauskas siūlo PVM lengvatą šildymui kompensuoti biudžete surenkant daugiau pajamų.

Socialinės apsaugo ir darbo ministerijos skaičiavimais, atsisakius PVM lengvatos šildymui, kompensacijoms papildomai išmokėti reikės 14,3 mln. eurų.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisai, kuria nuo birželio siūloma mokėti kompensacijas šeimoms, kurių išlaidos šildymui sieks 15 proc., o ne kaip yra dabar – 20 proc. pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį kompensacijas už šildymą gavo apie 92 tūkst. žmonių, išmokos jiems siekė apie 17 mln. eurų. M.Majauskas sako, kad atsisakius lengvatos, kompensacijų gavėjų dėl padidėjusių išlaidų šildymui padaugės antra tiek.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui nustos galioti birželio 1 dieną ir nuo šios datos bus taikomas įprastas 21 proc. mokesčio dydis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA