Karinių įsigijimų planavimą ministerija žada pavesti kariuomenei – ketina steigti agentūrą | Kas vyksta Kaune

Karinių įsigijimų planavimą ministerija žada pavesti kariuomenei – ketina steigti agentūrą

BNS 2017/05/08 08:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vykstant įsigijimų krašto apsaugos sistemoje reformai, ministerija ketina pavesti kariuomenei kuruoti karinių įsigijimų planavimą.

Krašto apsaugos ministerija įregistravo įstatymų projektus dėl centralizuotos įsigijimų agentūros steigimo. Pareigūnai tikisi, pataisos bus priimtos Seimo pavasario sesijoje, o agentūra pradės veikti 2018 metais.

Įsteigus šią instituciją ministerijoje neliks kelių departamentų – Pajėgumų ir ginkluotės, Ginkluotės ir valdymo sistemų bei Įsigijimų. Kariuomenėje bus likviduotas Materialinių resursų departamentas.

Pajėgumų ir ginkluotės departamento funkcijos bus perkeltos į kariuomenės Jungtinį štabą.

Pasak krašto apsaugos viceministro Giedrimo Jeglinsko, tokiu būdu Jungtiniam štabui bus pavesta kuruoti karinių įsigijimų planavimą, o kariuomenės vienetas bus pavadintas Gynybos štabu.

„Pats Pajėgumų ir plėtros departamentas, didelė jo dalis eina į Jungtinį štabą. Taip mes stipriname Jungtinį štabą, jis įgaus ne tik operacinį, bet ir strateginio planavimo vaidmenį. Taip jis tampa ne tik Jungtiniu štabu, bet realiai Gynybos štabu“, – BNS sakė G.Jeglinskas.

„Manome, kad patys kariai geriausiai žino, ko jiems reikia savo užduočių vykdymui. Jie turi būti atsakingi už planavimą, o mes Krašto apsaugos ministerijoje vis tiek turėsime tam tikrus kontrolės svertus“, – pridūrė jis.

Likę trys likviduojami departamentai bus perkeliami į kuriamą įsigijimų agentūrą. Joje turėtų dirbti apie 150 žmonių.

Viceministras sakė, kad nauja institucija gali vadintis „Gynybos sistemų valdymo agentūra“. Ji bus pavaldi Krašto apsaugos ministerijai. Agentūra kuriama konsultuojantis su Danijos, Vokietijos, Norvegijos ir Estijos ekspertais.

2018 metais pradėsianti veikti agentūra turėtų vykdyti apie 75 proc. visų krašto apsaugos sistemos pirkimų, o dar po metų ši institucija bus atsakinga už 95 proc. visų įsigijimų.

Pasak G.Jeglinsko, likę 5 proc. įsigijimų bus mažos vertės pirkimai, juos kuruoti naujai agentūrai būtų neefektyvu.

„Tai yra mažos vertės pirkimai, kai reikia įsigyti kažkokias kanceliarines prekes, pakeisti sulūžusią kėdę ar panašiai. Tai apkrautų tokio strateginio lygmens vienetą kaip agentūrą, jeigu mes jai atiduotume tuos mažus pirkimus“, – teigė pareigūnas.

Pernai didelio dėmesio buvo sulaukęs 2014 metų kariuomenės pirkimas, kai iš bendrovės „Nota Bene“ lauko virtuvės įrankiai buvo įsigyti kelis kartus didesne nei rinkos kaina. Kilus ažiotažui dėl „auksinių šakučių“ istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

„Problematika krašto apsaugos sistemos pirkimuose egzistuoja. Jie nėra aiškūs, jie nėra galbūt skaidrūs, struktūra ne tokia tvarkinga, kontrolė neveikia taip, kaip turėtų. Tai veda link to, kad visų Lietuvos žmonių pinigai yra panaudojami neišgaunant maksimalios naudos Lietuvos kariuomenei“, – sakė krašto apsaugos viceministras.

„Mūsų vizija yra, kad kiekviena institucija, įskaitant šią agentūrą, turi sustiprinti mūsų Lietuvos kariuomenės pajėgumą. Šios agentūros tikslas yra efektyvus karių poreikių užtikrinimas. Tai mūsų aiški misija“, – pridūrė G.Jeglinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA