Prezidentė: laisvas žodis stiprina valstybę | Kas vyksta Kaune

Prezidentė: laisvas žodis stiprina valstybę

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė kviečia pagerbti ir prisiminti tuos žmones, kurie savo laisvės ar netgi gyvybės kaina gynė ir saugojo mūsų didįjį turtą – unikalią gimtąją kalbą.

„Artėjantis valstybės atkūrimo šimtmetis primena, kaip atgauta lietuviška spauda žadino tautinę savimonę ir atkakliai žingsnis po žingsnio vedė Lietuvą į Vasario 16-ąją“, – sakoma šalies vadovės sveikinime.

Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį į žiniasklaidos bendruomenės išskirtinę pareigą pilietinei visuomenei, į nelengvą žurnalistų darbą ir atsakomybę, tarnaujant profesinei pareigai ir laikantis garbingos, etiškos žurnalistikos reikalavimų.

„Laisvas žodis yra nepamainomas ginklas informaciniame kare, kovojant su priešiška propaganda, užkertant kelią siauriems partiniams, nomenklatūriniams ar komerciniams interesams. Tačiau Pasaulio žiniasklaidos indekse Lietuva šiemet smuktelėjo dar viena pozicija ir dabar užima tik 36 vietą. Kaip vieną pagrindinių priežasčių ekspertai įvardija stambiojo verslo interesų keliamą riziką“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, susirūpinimą didina ir tai, kad vien per pastaruosius keletą mėnesių būta ne vieno mėginimo įstatymų pataisomis riboti žurnalistų veikimo laisvę.

„Nepriklausomas laisvas žodis, įtvirtinantis demokratijos ir laisvės principus, kritinę mintį ir atvirumą, Lietuvai buvo ir bus neginčijama vertybė, stiprinanti valstybę“, – rašoma šalies vadovės sveikinime.

Gegužės 7 dieną Lietuva tradiciškai mini Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Lietuvoje po 1863 metų sukilimo carinės Rusijos sprendimu buvo uždrausta lietuviška spauda lotyniškais rašmenimis. Šis draudimas galiojo 1864-1904 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA