Prasideda Priklausomybės ligų centrų reorganizacija | Kas vyksta Kaune

Prasideda Priklausomybės ligų centrų reorganizacija

Asociatyvi/Delfi.lt nuotr.

Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlomam Priklausomybės ligų centrų (PLC) reorganizavimo projektui, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Juo siekiama pagerinti priklausomybės ligų gydymo paslaugų prieinamumą ir kokybę, reorganizuojant šiuo metu Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje veikiančius priklausomybės centrus ir optimizuojant jų veiklą.

Iš 5 Lietuvoje veikiančių priklausomybės ligų centrų, turėtų likti vienas koordinacinis centras ir jo padaliniai miestuose. Tokia reorganizacija yra būtina, nes PLC gydymo paslaugas teikia daugiau nei 20 metų, tačiau jų veikla nei karto nebuvo standartizuota ir turi daug skirtumų.

Po reorganizavimo veiks Respublikinis priklausomybės ligų centras prie SAM, kuris teiks gydymo paslaugas asmenims, nesaikingai vartojantiems alkoholį, narkotines ir kitas psichiką veikiančias medžiagas, taip pat sergantiems kitomis priklausomybės ligomis. Pagalba būtų teikiama bendradarbiaujant su gydymo įstaigomis, socialinės pagalbos, vaiko teisių apsaugos tarnybomis, teisėsaugos institucijomis. Bus lengviau organizuoti kompleksinį gydymą ir reabilitaciją.

Pagrindinis centras, prie kurio bus prijungiami kiti, būtų Vilniaus PLC, kuris šiuo metu turi didžiausius žmogiškuosius išteklius ir pakankamus administracinius gebėjimus, todėl jam būtų pavedama atlikti su reorganizavimu susijusius veiksmus.

Pasak ministro A. Verygos, po reorganizacijos bus užtikrintas vienodas gydymo paslaugų prieinamumas ir padidintas teikiamų paslaugų spektras. Žmonės gaus ne tik reikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau ir integruotas psichosocialinės reabilitacijos, socialinio darbuotojo, psichologo, ergoterapeuto, psichiatro ir psichikos sveikatos slaugytojo paslaugas. Bus užtikrintas ir veiksmingas metodinis vadovavimas.

Įvykdžius reorganizaciją turi gerėti PLC finansavimas. Žmonės, kurie yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu gaus PSDF apmokamas paslaugas. Tuo tarpu žmonėms, kurių draudimas yra nutrūkęs, gydymo paslaugos bus apmokamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA