51 proc. gyventojų mano, kad jų teisės nėra užtikrinamos | Kas vyksta Kaune

51 proc. gyventojų mano, kad jų teisės nėra užtikrinamos

BNS 2017/05/05 11:25
R. Tenio nuotr.

Kiek daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų mano, kad jų teisės nėra užtikrinamos, rodo penktadienį paskelbti apklausos rezultatai.

Į klausimą, ar respondentų nuomone, Lietuvoje užtikrinamos žmogaus teisės, taip atsakė 9 proc. apklaustųjų, greičiau taip – 40 proc., ne – 16 proc, greičiau ne – 35 proc.

Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė penktadienį spaudos konferencijoje sakė, kad atsakymai į šį klausimą jį nustebino.

„Nėra tai duomenys, kurie šokiruoja, bet aš juos vertinu, kaip geltoną kortelę, kad Lietuvoje asmuo nesijaučia, kad jo, kaip žmogaus teisės užtikrinamos“ ,– sakė Advokatų tarybos pirmininkas I.Vėgėlė.

Tyrimo duomenimis, 58 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad nėra užtikrinama žmonių lygybė prieš įstatymą.
„Ko gero, tam daro įtakos įvairūs korupcijos skandalai. Iš karto kyla klausimas bet kuriam gyventojui – kodėl jis yra lygesnis už mane. Asmenų lygybės prieš įstatymą klasimas atsako į bendrą teisingumo jausmą. Mes turim 58 proc. asmenų, kurie sako, kad aš nesijaučiu lygus su kitais. Aš galvoju, kad kitas lygesnis už mane“, – mano I.Vėgėlė.

Jo nuomone, ši gyventojų apklausa parodė, kad Lietuvos teisinė sistema turi problemų su įstatymų taikymu – asmuo mato, kad įstatymai yra vienodi, bet kažkodėl jie jam netaikomi.

47 proc. mano, kad Lietuvos teisinė sistema yra blogesnė nei kitose Europos Sąjungos šalyse. Tačiau beveik tiek pat – 46 proc. – mano, kad ji yra panaši, kaip ir kitų Europos Sąjungos šalių. 7 proc. įsitikinę, kad Lietuvos teisinė sistema yra geresnė nei kitose ES šalyse.

Visuomenės nuomonės tyrimą balandį atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“. Jo metu buvo apklausta 1 tūkst. gyventojų visoje Lietuvoje.

„Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas sako, kad pozityviau teisinę sistemą vertina aukštesnes pajamas gaunantys ir aukštesnį išsilavinimą turintys gyventojai.

„Nesijautimas gerai savo valstybėje atsispindi įvairiais aspektais. Tarsi sistema yra, bet aš esu jos pakraštyje, nes jos dalis“ ,– sakė I.Zokas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA