Kaita mieste: kodėl Kaunas sulaukia investuotojų dėmesio? | Kas vyksta Kaune

Kaita mieste: kodėl Kaunas sulaukia investuotojų dėmesio?

Visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ inf. 2017/05/05 15:44
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Visai neseniai Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis savivaldybės publikuotame vaizdo įraše kvietė kauniečius pažvelgti, kas laukia Kauno jau netolimoje ateityje. Filmuke buvo pristatyta net 10 naujai statomų verslo centrų šiame mieste, kurie jau visai netrukus taps investuotojų ir profesionalių darbuotojų traukos centru. Šiandien kalbiname Kauno miesto vicemerą Povilą Mačiulį ir visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ narį Rosvydą Marcinkevičių apie tai, kaip gražėja Kaunas ir kodėl toks patrauklus jis tampa investuotojams.

[galerija kiek=”4″]

Būdamas miesto vicemeru, spaudėte ranką ne vienam verslininkui ar investuotojui. Kokiomis mintimis ir žodžiais jie atsiliepia apie mūsų miestą?

P. Mačiulis: Didžiausias Kauno potencialas – kauniečiai. Tai jau esu sakęs ne kartą ir galiu tai pakartoti dar sykį. Mūsų miestas, turėdamas stiprius universitetus, gali užtikrinti investuotojams, kad ateityje jie turės savo darbo sritį išmanančius darbuotojus. Kitas labai svarbus klausimas, kurį užduoda investuotojai, yra apie patalpas. Džiugu, kad Kaune šiuo metu statoma daugiau nei 10 naujų verslui pritaikytų pastatų, kurie neabejotinai jau greitai sužadins investuotojų norą kurti paslaugų centrus Kaune.

Tiesa, Kaunas, specialistų nuomone, turi ir dar daugiau pliusų. Dažnai akcentuojama, jog Kaune yra oro uostas, miestas yra įsikūręs itin geroje geografinėje padėtyje, yra išplėtota susisiekimo infrastruktūra, stiprūs rajonų centrai. O pats miestas yra pozicionuojamas kaip elektronikos, automatikos ir aviacijos pramonės miestas.

Rosvydai, esate tikras kaunietis, visą gyvenimą praleidęs šiame mieste. Ar galite pasidalinti prisiminimais, kaip atrodė Kaunas anksčiau ir dabar? Kuris miesto variantas jums atrodo simpatiškesnis?

R. Marcinkevičius: Be abejo pamenu tuos laikus, kai Kaunas atrodė pilkas ir užsistovėjęs stagnacijoje, tačiau šiandien aš matau gyvą, europietišką miestą, kuris po truputi vis labiau pradeda pulsuoti, pritraukia žmones dirbti, gyventi ir lankytis Kaune iš visos Lietuvos. Matau miestą, kuris atsinaujina ir siekia savo gyventojams suteikti europietišką gyvenimo kokybę, todėl, jei reikėtų rinktis, kuriuo laikotarpiu gyventi – vienareikšmiškai rinkčiausi šiandieninį Kauną.

Šiuo metu visas Kauno miestas gyvena su šūkiu „Kaunas tvarkosi“. Jūsų nuomone, kaip kiekvienas kaunietis galėtų paprastu būdu prisidėti prie šio šūkio įgyvendinimo ir kas dar artimiausiu metu yra numatyta miesto „Kaunas tvarkosi“ programoje?

P. Mačiulis: Tai tikrai nėra sudėtinga! Kiekvienas iš mūsų rūpinkimės ne tik savo kiemo tvarka, bet ir šalia esančiomis viešosiomis erdvėmis, ir tuomet tikrai turėsime dar gražesnį miestą. Svarbu ne tik kartą per metus sudalyvauti švarinimosi talkoje, bet ir pačiam nešiukšlinti bei kaimyną sudrausminti. Na, o miesto planai iš tiesų atrodo begaliniai, mūsų laukia: atnaujintas Soboro fasadas, „Mokslo sala“, rekonstruotas S. Dariaus ir S. Girėno stadionas, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio koncertų centras, atnaujinti Kalniečių, Dainavos, Draugystės ir Santarvės parkai, rekonstruota Kauno sporto halė, Laisvės alėjos rekonstrukcija ir dar galybė kitų projektų.

Rosvydai, Jūs dirbate verslo ir teisės srityse. Pasidalinkite mintimis, ar Jūsų kolegos jau yra linkę Kauną rekomenduoti kitiems? O gal tai tik mūsų pačių ir kol kas tik mums patiems matomi pokyčiai, kurių aplinkiniai rajonai ir miestai dar nelabai mato ir pripažįsta?

R. Marcinkevičius: Žinoma, kad viskas yra matoma! Tai, ką pasiekė Kaunas per tuos kelis metus, tikrai jau yra įvertinta aplinkinių rajonų. Kauniečiai visada pasižymėjo savo vienybe ir meile miestui, todėl šiandien man ypatingai džiugu, kad verslo tarpe daug kauniečių, kuriančių verslus kituose Lietuvos ar net pasaulio regionuose, atsigręžia į Kauną kaip į potencialiai perspektyvų miestą investicijoms.

Manęs visai nestebina, jog pastaruoju metu girdėjome tiek daug puikių naujienų, susijusių su didelių investuotojų atėjimu į Kauną. Omenyje turiu ir pasaulinės medicininės įrangos gamintoją „Hollister“, kuris steigs gamybos kompleksą Kauno regione; ir pasaulinę automatizavimo sprendimų įmonę „Festo“, kuri plečia paslaugų centrą Kaune; ir elektronikos komponentus automobilių pramonei gaminančią Vokietijos bendrovę „Hella“, kuri statys gamyklą Kaune.

Visi šie planai reiškia, jog Kaune bus sukurta šimtai, o gal net ir tūkstančiai naujų darbo vietų, pramonė ir ekonomika Kaune plėtosis itin sparčiai. Tad, nenuostabu, jog Kaunas ir visas jo regionas jau yra laikomas kaip vienas geriausių Europos ateities mažųjų regionų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA