Muzikinio teatro sodelyje vyks koncertas R. Kalantai ir L. Donskiui atminti | Kas vyksta Kaune

Muzikinio teatro sodelyje vyks koncertas R. Kalantai ir L. Donskiui atminti

R. Požerskio nuotr.

Gegužės 12 dieną, penktadienį, 19 val., Kaune įvyks koncertas „Laisvės miesto ritmas“, skirtas 45-osioms Romo Kalantos aukos metinėms ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Leonido Donskio atminimui.

Renginys vyks R. Kalantos pasiaukojimo vietoje – Muzikinio teatro sodelyje. Koncerto metu pirmą kartą Lietuvoje bus pristatytos L. Donskio ir 1972-ųjų Kauno pavasario dalyvių vizualinės projekcijos-hologramos, sukurtos VDU Multimedijos laboratorijoje.

Renginyje pasirodys penkios muzikos grupės: „Mountainside“, „Gin‘Gas“, „Wolfsome“, „Radiatoriai“ ir styginių kvartetas „Collegium“. Kvarteto pasirodymo metu bus gyvai atliekamos grupės „The Beatles“ dainos ir skambės L. Donskio dainavimo įrašas. Koncertą ves žurnalistas, VDU docentas Rytis Zemkauskas.

Istorikas prof. Egidijus Aleksandravičius sako, jog 1972-ųjų Kauno pavasaris, R. Kalantos auka ir prof. L. Donskio prisiminimas yra natūraliai sietini dalykai. „R. Kalanta kadaise dėl Lietuvos ir žmogaus laisvės susidegino fiziškai, tiesiogiai, o L. Donskis – per savo aistringą gyvenimą, begalinį atsidavimą darbui vardan tos Lietuvos ir jos žmogaus laisvės. Be to, pats Leonidas nuolat dalyvavo prisiminimų pratęsime – pavyzdžiui, viename projekte dainavo dainas, kurios 1972-ųjų pavasarį kėlė mūsų jaunuomenę į kovą prieš sovietų savivaliavimą“, – kalbėjo VDU profesorius.

Koncertui „Laisvės miesto ritmas“ pasirinkta roko muzika buvo pasipriešinimo sovietiniam režimui simbolis, ją mėgo ir Leonidas Donskis, kuris buvo vienas iš aktyvių Kalantinių tradicijos puoselėtojų. 2006 metais jis kartu su kvartetu „Collegium“ ir perkusistu Arvydu Joffee išleido DVD „Kauno pavasaris 1972“, kuriame įamžintos kompozicijos pagal 1972 m. Kaune skambėjusios roko muzikos motyvus.

„Romo Kalantos vardas ir poelgis siejamas su maištinga jaunimo kultūra ir su bene didžiausiomis okupacijos laikotarpio masinio protesto akcijomis. Okupuotoje Lietuvoje jo auka padėjo išlaikyti laisvės idėjas, o atkūrus Nepriklausomybę R. Kalanta tapo jaunimo nonkonformizmo ir išsaugoto patriotizmo simboliu. Tuo tarpu Leonidas Donskis augo su XX a. 6–7 dešimtmečių jaunimo idėjomis ir buvo paveiktas Kalantinių dvasios. Roko muzika buvo laisvės ir pasipriešinimo sovietiniam režimui garso takelis“, – pasakojo vienas iš renginio ir festivalio „Mountainrock“ organizatorių Rytis Bulota.

Profesorius Leonidas Donskis buvo bene iškiliausias viešasis intelektualas Lietuvoje, kurio akademiniais namais tapo Vytauto Didžiojo universitetas, o vienu brangiausių miestų – Kaunas, kuriame laisvės idėjas anuomet įžiebė paskutiniu Lietuvos partizanu kartais vadinamas R. Kalanta. VDU Regionistikos katedros docento R. Bulotos teigimu, Lietuvos tolesniam laisvėjimui ir modernėjimui itin svarbūs buvo profesoriaus L. Donskio straipsniai, knygos, televizijos laidos, įvairi visuomeninė veikla ir išskirtinai santūri, pagarbi laikysena.

Pagerbiant filosofo, VDU profesoriaus Leonido Donskio atminimą, gegužės 11–12 dienomis, taip pat vyks tarpdisciplininė konferencija „Leonido Donskio tarpdisciplininės intelektualinės praktikos ir moralinė vaizduotė“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA