V. Pranckietis: universitetų stambinimas nebūtinai užtikrins studijų kokybę | Kas vyksta Kaune

V. Pranckietis: universitetų stambinimas nebūtinai užtikrins studijų kokybę

BNS 2017/05/03 09:40
Asociatyvi / delfi.lt nuotr.

Vyriausybės siūlymai stambinti kai kuriuos universitetus nebūtinai išspręs aukštojo mokslo problemas ir užtikrins studijų kokybę, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Tai, ką sako Vyriausybė, kad turime užtikrinti kokybę, kad turime užtikrinti mokslą – taip, tai yra teisinga, universitetai turi taip dirbti. Bet ne visada vien sustambinimas išsprendžia kokybę. Taigi, variantų gali būti daugiau nei kad dabar yra pasiūlyta“, – Žinių radijui trečiadienį sakė V.Pranckietis.

Jis pažymi, kad Vyriausybės siūlymai, kaip turėtų atrodyti aukštųjų mokyklų tinklas, kol kas yra tik „diskusijų objektas“.

„Ta mašina yra labai inertiška – labai didelė, sunkiai pakrauta daugybe protų, todėl nebus lengvas sprendimas dėl universitetų optimizavimo“, – pripažino parlamento vadovas.

Jo nuomone, Lietuvoje be kita ko turėtų veikti vienas nacionalinis universitetas, „geografiškai dengiantis visą teritoriją“.

Prieš ateidamas į Seimą V.Pranckietis vadovavo Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakultetui. Vyriausybės siūlymu, šis Kaune esantis universitetas, kartu su Kauno technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetais sudarytų naują Kauno universitetą.

V.Pranckietis sutinka, kad A.Stulginskio universitetui teks jungtis, nes jis negalės išsilaikyti vienas, tačiau nėra tikras dėl Vyriausybės siūlomos jungimosi formos.

„Manau, kad A.Stulginskio universitetas įsilies į kokį nors universitetų darinį, bet ar jis vadinsis Kauno, ar koks nors kitoks, dar gali būti sprendžiama“, – tvirtino jis.

V.Prankcietis sako, kad rengiant pertvarka yra svarbi ir pačių universitetų nuomonė, kuriems „buvo suteikta viltis, kad jie galės kažką rinktis“.

Premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė antradienį pristatė aukštojo mokslo įstaigų tinklo pertvarkos planus, kuriuose siūloma palikti Vilniaus universitetą (VU) bei kurti naują Kauno universitetą – šios aukštosios mokyklos matomos kaip tarptautinio lygio universitetai.

Prie VU siūloma jungti Mykolo Romerio ir Lietuvos edukologijos universitetus, VU dalimi taptų Šiaulių universitetas.

Kaune būtų kuriamas plačios aprėpties universitetas, sujungiant Kauno technologijos universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą, Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos sporto universitetą.

Techniniai universitetai turėtų veikti Vilniuje ir Klaipėdoje.

Be to, pasak darbo grupės, turėtų veikti specializuotos aukštosios mokyklos: atskiras turėtų likti Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, o Vilniaus dailės akademija ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija turėtų būti sujungtos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA