Galimai efektyvesnis vėžio gydymas: venkite šių dviejų medžiagų maiste | Kas vyksta Kaune

Galimai efektyvesnis vėžio gydymas: venkite šių dviejų medžiagų maiste

delfi.lt 2017/05/02 10:45
Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Dieta, kurios metu ribojamas tam tikrų aminorūgščių vartojimas, gali būti naudinga gydant vėžiu sergančius žmones, skelbia organizacija „Cancer Research UK“, kurią cituoja BBC.

Mokslininkai nustatė, kad iš pelių mitybos plano pašalinus dvi nebūtinas aminorūgštis – seriną ir gliciną – sulėtėjo auglių augimas. Manoma, kad tokie pakeitimai gali tradicinį vėžio gydymą padaryti efektyvesnį.

Nepaisant to, mokslininkai savo ataskaitoje, kurią žurnale „Nature“ paskelbė „Beatson“ vėžio tyrimų institutas ir Glazgo universitetas, perspėjo žmones neužsiimti savarankiškais gydymosi metodais.

Mokslininkai nustatė, kad šeriant peles pašaru, kuriame nėra serino ir glicino, sulėtėjo limfomos ir žarnyno vėžio progresavimas. Be to, tokia mityba pavertė kai kurias vėžines ląstelės jautresnes chemoterapijai.

Perspėja nesigydyti patiems

Aminorūgštys yra labai svarbūs baltymų formavimosi blokai, todėl tyrimo autoriai perspėja patiems neišbraukti baltymų iš savo mitybos.

„Mūsų mityba yra labai sudėtinga, o baltymai – pagrindinis visų aminorūgščių šaltinis – yra labai svarbūs mūsų sveikatai ir gerai savijautai. Tai reiškia, kad pacientai neturėtų patys pašalinti iš mitybos specifinių aminirūgščių“, – pažymėjo viena iš tyrimo autorių profesorė Karen Vousden.

„Tokia ribota dieta būtų trumpalaikė priemonė ir privalėtų būti atidžiai kontroliuojama, be to, ją turėtų stebėti gydytojai“, – sakė ji.

Dabar, pasak mokslininkės, ketinama atlikti klinikinių tyrimų ir nustatyti, ar tokia specifinė dieta be tam tikrų aminorūgščių būtų saugi ir efektyvi žmonėms.

Patarimų klauskite savo gydytojo

Nacionalinio vėžio instituto svetainėje publikuojamos mitybos rekomendacijos, kurias parengė gydytoja dietologė dr. L. Jasevičienė ir dietistė V. Juozeliūnaitė.

Jose rašoma, kad nusilpus visam organizmui energija ir baltymai, esantys maiste, reikalingi normaliai organizmo veiklai. Organizmas, kuriam netrūksta maisto medžiagų, greičiau sveiksta ir toleruoja gydymą.

Pacientui išsekus sulėtėja jo žaizdų gijimas, susilpnėja imuninė sistema. Bet kokia mityba yra geriau negu badavimas. Net nedidelis maisto kiekis gali padėti atgauti jėgas jėgas ir geresnę savijautą. Tinkamai pasirinkdamas maistą pacientas gali sau padėti. Kuo ilgiau išlaikyti tinkamą svorį ypač svarbu sergant onkologine liga.

Jei pacientas dėl įvairių priežasčių ima prarasti svorį, nusilpsta (dėl onkologinės ligos progresavimo, gydymo šalutinių poveikių ir pan.), reikia maitintis pakankamai kaloringu ir baltymingu maistu. Kalorijų organizmui suteikia riebalai, angliavandeniai ir baltymai. Svarbu valgyti įvairų, turinti vitaminų ir mineralų maistą. Daržovės nėra pakankamai kaloringos, todėl dažniau reikia valgyti mėsą, pieno produktus ir kt.

Onkologiniai pacientai svorį praranda dėl įvairių priežasčių, todėl dėl konkrečios mitybos rekomendacijų reikėtų kreiptis į savo gydytoją ar dietologą.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA