D. Grybauskaitė: seime nepakanka politinės valios kovoti su korupcija | Kas vyksta Kaune

D. Grybauskaitė: seime nepakanka politinės valios kovoti su korupcija

BNS 2017/05/02 12:13
Archyvas / R.Tenio nuotr.

Politinės valios kovoti su korupcija nepakanka ir naujos kadencijos Seime, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, parlamentarams antradienį atmetus jos veto dėl vidaus sandorių savivaldybėse. Tai pirmasis šios kadencijos Seimo atmestas šalies vadovės veto.

„Balsavimas nenustebino – akivaizdu, kad politinės valios kovoti su korupcija ir šiame Seime nepakanka. Ignoruodami Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Konkurencijos ir Viešųjų pirkimų tarnybų ir Valstybės kontrolės rekomendacijas atsisakyti vidaus sandorių kaip vienos neskaidriausių pirkimų formų, parlamentarai palieka atvirą landą korupcijai savivaldybėse“, – teigė šalies vadovė.

Jos komentarą žiniasklaidai išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

Seimui atmetus D.Grybauskaitės veto savivaldybėse toliau galės būti sudaromi vidaus sandoriai.

Už veto balsavo 42 Seimo nariai, prieš – 77, o susilaikė 4. Tai reiškia, kad Seimui grąžintas Viešųjų pirkimų įstatymo projektas priimtas be prezidentės siūlytų pakeitimų – ji siūlė uždrausti vidaus sandorius.

Prieš veto balsavo 32 „valstiečiai“, visi 17 socialdemokratų, 11 konservatorių, septyni Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai, po 6 „tvarkiečius“ ir liberalus.

Kovo pabaigoje Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, tačiau neleido naudoti tokios praktikos valstybės ir savivaldybės įmonėms, bendrovėms, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų.

Atsisakyti vidaus sandorių savivaldybėse dėl korupcijos rizikos ragino Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, Konkurencijos taryba, Viešųjų pirkimų taryba, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Viešųjų pirkimų tarnybos skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų savivaldybėse – už 420,7 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA