Kaune planuojama atskira pareigūnų aukštoji mokykla | Kas vyksta Kaune

Kaune planuojama atskira pareigūnų aukštoji mokykla

BNS 2017/05/02 13:05
Organizatorių nuotr.

Kaune numatoma kurti atskirą specializuotą aukštąją mokyklą, kuri rengtų pareigūnus.

Tokią atskirą aukštąją mokyklą savo pateiktame plane mini premjero sudaryta darbo grupė, parengusi siūlymus dėl mokslo ir studijų institucijų tinklo pertvarkos.

Pareigūnų akademija iš dalies turėtų būti kuriama Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešojo saugumo fakulteto pagrindu, BNS nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Šiuo metu nėra atskiros tik policijos pareigūnus rengiančios aukštosios mokyklos, juos rengia Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetas, profesinė Lietuvos policijos mokykla.

Darbo grupė nurodo, kad Kaune turėtų atsirasti Policijos akademija. Tuo metu vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas BNS sakė, kad nauja įstaiga turėtų rengti ne tik policininkus, bet ir pataisos įstaigų pareigūnus, muitininkus, pasieniečius, ugniagesius.

„Universitetų pertvarka yra labai gera proga pasižiūrėti naujai į Viešojo saugumo akademijos koncepciją, pabandyti tą poreikį viešai išsakyti ir sukurti tokią akademiją. Šiuo sprendimu mes pakeltume pareigūnų rengimo lygį į naują standartą, į naują lygį: būtų užtikrinta ir pareigūnų karjera atitinkamai mokantis nuo pirminio profesinio mokymo iki paties aukščiausio lygio“, – aiškino ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad tokios įstaigos atsiradimas buvo numatytas Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

Jame pasakyta, kad numatomas „pakopinio vidaus tarnybos pareigūnų rengimo institucionalizavimas, integruojant profesinį mokymą ir aukštąjį mokslą“.

„Kaune yra dabar Policijos mokykla, bet ne vien tos mokyklos pagrindu turėtų būti įsteigta Viešojo saugumo akademija. Iš dalies ir MRU pagrindu. (…) Policijos mokyklos patalpos Kaune yra geros, tinkamos plėstis, bet puikios yra ir pasieniečių, ir muitinės, ir ugniagesių mokymo įstaigos, jos būtų vienaip ar kitaip integruotos, bet būtų atskiri adresai“, – aiškino E.Misiūnas.

Anot jo, dabartinė pareigūnų ugdymo sistema apsunkina jų kilimą karjeros laiptais.

„Dabar yra problema, kad yra vakuumas tarp pirminių studijų ir tęstinių aukštojo mokslo studijų. Pavyzdžiui, baigia asmuo Policijos mokyklą, tampa policijos pareigūnu, ir jei norėtų daryti tolimesnę karjerą ir mokytis, turėtų vėl stoti į Mykolo Romerio universiteto fakultetą, atskirai studijuoti bakalauro studijas ir taip toliau. Čia mes bandome steigti akademiją, kurioje būtų sudėliotos dviejų ar net trijų pakopų studijos“, – sakė jis.

Planuojama, kad akademijoje kalėtų studijuoti apie 1200 būsimų pareigūnų, pareigūnai čia taip pat keltų kvalifikaciją.

„Tai būtų tikrai gausi akademija normaliam valstybės poreikiui“, – sakė ministras.

Pasak ministerijos pranešimo spaudai, steigimo etapu akademijai reikėtų apie 4 mln. eurų lėšų, veiklos palaikymui kasmet – apie 0,5–1 mln. eurų.

„Daugumai specializuotų fakultetų papildomų išlaidų nereikėtų, tačiau atsirastų bendri standartai, bendri dalykai, kai kur gal net pavyktų sutaupyti. Pavyzdžiui, ir policijos, ir muitinės, ir Kalėjimų departamento darbuotojai turi mokėti naudotis ginklu, tad visiems galbūt pakaktų vienos šaudyklos“, – pranešime sako E.Misiūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA