Siūlo pagalvoti apie savo ateitį: stažo sukaupiame tiek, kiek oficialiai uždirbame pajamų | Kas vyksta Kaune

Siūlo pagalvoti apie savo ateitį: stažo sukaupiame tiek, kiek oficialiai uždirbame pajamų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šeši mėnesiai. Tiek stažo sukaupiama per vienerius darbo metus, jei oficialiai dirbama tik puse etato ir uždirbama pusė minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA), praneša „Sodra”.

Stažas skaičiuojamas pagal pajamas ir nuo jų sumokėtas įmokas. Jei per 1 metus uždirbama mažiau nei 12 MMA ir sumokama mažiau mokesčių, nesukaupiamas 1 metų stažas. Per šiuos metus nesukaupti 1 metų stažo rizikuoja 160 tūkstančių žmonių, t. y. jų mėnesinis darbo užmokestis nesiekia MMA – 380 eurų.

Dirbti ne visu etatu šalies įstatymai nedraudžia, tačiau kiekvienam dirbančiam žmogui svarbu, kad būtų oficialiai apskaitomas visas jo realiai dirbamas laikas, o dirbant visą darbo dieną ir pilną mėnesį atlyginimas negali būti mažesnis nei Vyriausybės nustatytas minimumas – 380 eurų. Jei darbo laiko apskaita valandinė, valandos įkainis negali būti mažesnis kaip 2,32 euro.

Oficialiai deklaruojant ne visą darbo užmokestį nukenčia ne tik stažas, bet ir socialinės garantijos – gaunamos mažesnės, nuo deklaruojamų pajamų skaičiuojamos ligos, nedarbo, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos.

Savo sukauptą stažą galima pasitikrinti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros čia.

Jei oficialiai apskaitoma tik dalis darbo laiko ir dėl to mokama mažiau nei MMA, reikia pasikalbėti su savo darbdaviu arba kreiptis šiais kontaktais:

Sodra tel.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA