Atsargiai: renkatės administratorių – žiūrėkite, kur pasirašote! | Kas vyksta Kaune

Atsargiai: renkatės administratorių – žiūrėkite, kur pasirašote!

R. Tenio nuotr.

Daugiabučio namo administruojančios įmonės pasirinkimas kauniečiams jau yra pateikęs staigmenų. Bene daugiausiai neaiškumų kyla dėl būdų, kurių griebiasi kai kurių administruojančių įmonių atstovai, siekdami sulaikyti gyventojus, kad jie „nepabėgtų” pas konkurentus.

Jei jūsų namą administruojančios bendrovės atstovai traukia per butus ir gyventojų prašo pasirašyti ant kokių nors apklausų protokolų – būkite atsargūs. Gali būti, kad jūsų parašas bus panaudotas visai ne tuo tikslu, kaip prie jūsų durų suokia vadybininkai.

Pavyzdžiui, paprašo patvirtinti, kad neprieštaraujate, jog namą nuo šiol aptarnaus štai šis naujas vadybininkas. Arba siūlo pasirašyti, jog esate patenkinti administratorių darbu. O po kurio laiko paaiškėja, kad jūs ir jūsų kaimynai to nė neįtardami ką tik penkeriems metams išsirinkote namui tą pačią administruojančią įmonę, kurią kaip tik svarstėte keisti.

Jau esame rašę, jog tokių atvejų būta Šilainiuose, o neseniai miglotas „parašų rinkimo” savo namuose istorijas narpliojo mažiausiai dviejų Centro daugiabučių gyventojai.

Kur „nuplaukė” protesto balsai?

Kaip mūsų portalui pasakojo vieno miesto centre esančio daugiabučio gyventojai, jų namą
administruojančios bendrovės atstovai dar pernai gruodį surengė apklausą: „Ar sutinkate, kad toliau jūsų namą administruotų mūsų įmonė?“. Žinoma, patenkinti buvo ne visi. Kai kurie išsakė pretenzijas, apklausos lape parašė, jog nepritaria.

Pajutę įmonės spaudimą, žmonės sujudo žvalgytis, ką gi siūlo kitos bendrovės, juolab kad kaip tik atsirado oficiali galimybė pakeisti administruojančią įmonę kita. Tačiau ankstyvą pavasarį namo gyventojai netikėtai sužinojo, jog Kauno miesto savivaldybė „jų prašymu“ jau patvirtino tą patį administratorių! Esą, iš poros dešimčių savininkų pasirašytų apklausos protokolų neatsirado nė vieno prieštaraujančio.

Nepatenkintieji sukluso: o kurgi „nuplaukė” jų balsavimo protokolai? Administratoriai paslaugiai pakišo mintį, kad gal „protesto balsus” praganė Kauno miesto savivaldybė.. Aktyvesni žmonės sukėlė triukšmą: kokiu gi pagrindu administratoriai apskritai organizavo balsavimą, kai tai padaryti gali tik patys gyventojai?

Pamačius protokolą, kuris buvo teiktas Kauno miesto savivaldybei, pasak gyventojų, kilo negerų įtarimų: daug netikslumų, aprašymas neatitiko realios administratorių organizuotos balsavimo eigos name, o svarbiausia – dokumente viskas buvo pateikta taip, tarsi patys gyventojai 2017 vasarį būtų surengę balsavimą ir patys apie tai pranešę savivaldybei. O juk „apklausą“, „balsavimą” arba grubiai tariant „laisvanoriškus“ savo pačių rinkimus name iš esmės surengė administratoriai.

Ostapui Benderiui patiktų

Dar daugiau: panašu, jog žmonių parašais ir pačiais gyventojais galėjo būti gudriai manipuliuojama. Kadangi administruojanti įmonė pagal įstatymus neturi teisės organizuoti tokio balsavimo, tai patylomis pasitelkti kai kurie to namo gyventojai. Jų vardu, kitiems nežinant, Kauno miesto savivaldybei ir buvo pateiktas balsavimo protokolas.

Kaip pasakytų Ostapas Benderis, kongenialu, Kisa: ir „gyventojų valia“ išreikšta, ir žmonės sukiršinti, o kai gyventojai nevieningi – administratorius be duonos neliks.

Kauno miesto savivaldybės Būsto valdymo skyriaus Administravimo ir renovacijos poskyrio vedėjo Kęstučio Miškinio paklausėme: kaip iš viso gali kilti tokios situacijos, kai administratorių atstovai eina per butus ir renka žmonių parašus, nes jei jie taip daro, vadinasi, jie tuo pasinaudoja.

Savivaldybė: administratoriai balsavimo rengti negali

–Ar tai reiškia, kad savivaldybė priima ir ne apklausos biuleteniais, o ir kita forma išreikštą gyventojų sprendimą dėl namą administruojančios įmonės? 

– Administratorių pasirinkimo procesas vyksta pagal seniūnijas abėcėlės tvarka. Daugiabučių namų butų savininkų balsavimai raštu vyko Aleksote, dabar prasidėjo Centre. Tačiau lygiagrečiai savivaldybė priima ir gyventojų prašymus keisti arba pasilikti esamą administratorių iš bet kurios Kauno miesto seniūnijos.

Prašymuose nurodoma, jog gyventojai patys balsavo rinkdamiesi administratorių iš visų savivaldybės tinklalapyje paskelbtų pretendentų. Prie prašymo gyventojai prideda pačių organizuoto balsavimo raštu skelbimą, gyventojų organizatorių pasirašytą balsavimo raštu biuletenių įteikimo aktą, visų balsavusių gyventojų pasirašytus balsavimo biuletenius bei pačių gyventojų pasirašytą balsų skaičiavimo komisijos protokolą.

Balsavimą raštu gyventojai vykdo, kaip nustatyta Aplinkos ministro įsakymu patvirtintame tvarkos apraše. Šie gyventojų prašymai su priedais nagrinėjami ir svarstomi Būsto valdymo skyriaus vedėjo įsakymu sudarytoje komisijoje. Komisija išnagrinėjusi surašo išvadą ir nutarimą.

– Taigi pasirinkimas vyksta pagal dvi tvarkas, ne pagal vieną?

– Toks pačių gyventojų organizuojamas pasirinkimas neatitinka administratoriaus atrankos ir skyrimo tvarkos aprašo, tačiau atsižvelgiant į pačių gyventojų tokiu būdu išreikštą valią ir Aukščiausiojo Teismo pateiktą nuomonę, komisija siūlo administracijos direktoriui priimti sprendimą dėl gyventojų pasirinkto administratoriaus skyrimo jų daugiabučiam namui.

Tokių gyventojų prašymų skirti jų pasirinktą administratorių gauname kiekvieną savaitę.

Mums tai – daugiabučių namų butų savininkų aiškiai išreikšta valia dėl jiems patiems priklausančių bendrojo naudojimo objektų valdymo. Visiškai pritariu Aukščiausiojo Teismo nuomonei, kad butų savininkai turi teisę laisvai nuspręsti dėl jiems priklausančios bendrosios dalinės nuosavybės administravimo, o savivaldybės sprendimas dėl administratoriaus skyrimo yra tik butų savininkų valios išraišką įforminantis dokumentas.

Visi komisijos protokolai skelbiami čia. Bendrojo naudojimo objektų administratoriai tokių balsavimų vykdyti neturi teisės. Iš administratorių tokių prašymų nesame gavę.

– Ar komisijos nariams nėra kilę įtarimų, kad pateikiama ne visai gyventojų valia, ar nebandyta to patikrinti? Juk jau keletą mėnesių Kaune kalbama apie nesąžiningai renkamus parašus, ir signalai ateina iš įvairių vietų (anksčiau – iš Šilainių, dabar – iš Centro)? Ar komisija gali, pavyzdžiui, įtartiną protokolą anuliuoti?

– Komisija turi teisę nagrinėti tik tai, tą ką pateikia gyventojai. Už prašyme pateiktos informacijos teisingumą ir teisėtumą atsako prašymą pateikęs asmuo. Gyventojų vardu surašyto ir jų pasirašyto protokolo savivaldybė anuliuoti neturi teisės. Tą gali daryti patys to namo butų savininkai. Pasirašytas ir užregistruotas administracijos direktoriaus įsakymas skelbiamas viešai savivaldybės tinklalapyje bei pakabinamas daugiabučio namo skelbimų lentoje.

– Ar dabar pasirinkę, žmonės galės savo sprendimą keisti? O gal paskirtąjį administratorių teks „kentėti“ visus 5 metus?

– Savivaldybė administratorių skiria penkeriems metams. Likus šešiems mėnesiams iki šio termino pabaigos, pradedama numatyta skyrimo procedūra, jeigu bent 1/5 daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų raštu pareiškia pageidavimą spręsti administratoriaus skyrimo klausimą iš naujo arba savivaldybė gauna šio namo gyventojų pagrįstų nusiskundimų dėl administratoriaus veiklos. Nesant tokio pageidavimo ir nusiskundimų, administratoriaus paskyrimas daugiabučiam namui pratęsiamas kitų penkerių metų laikotarpiui. Visais atvejais butų ir kitų patalpų savininkai balsų dauguma turi teisę priimti sprendimą pakeisti administratorių ir nesuėjus penkerių metų terminui.

– Kaip, jūsų nuomone, galima išvengti konfliktinių situacijų?

– Viena problemų yra žmonių nevieningumas, nesutarimas: juk tame pačiame name gali susidaryti skirtingos gyventojų iniciatyvinės grupės. Jas gali organizuoti mažiausiai trys butų savininkai – ir kiekviena tokia grupė savo nuožiūra turi teisę atlikti kaimynų apklausas. O jei paskui sprendimas kitiems kaimynams netinka, nustatyta tvarka galima organizuoti kitą apklausą. Antroji problema ta, jog patys gyventojai kartais visiškai nesigilina, kas ir dėl ko renka jų parašus. Siūlyčiau būti atidesniais, nepasirašinėti kur papuola nesusipažinus su sprendžiamu klausimu. Jei esamas administratorius vykdo neteisėtus veiksmus, turint įrodymų reikėtų kreiptis į teisėsaugą bei informuoti savivaldybę.

Portalo „Kas vyksta Kaune” žiniomis, su įstatymais prasilenkiančius gyventojų „balsavimus” daugiabučiuose yra vykdę bent dviejų skirtingų administruojančių įmonių atstovai.

Kad šioje srityje vyksta ne visai skaidrūs dalykai, galima spręsti iš pačių gyventojų pasakojimų (žmonės patiria tam tikrą spaudimą, jiems asmeniškai skambinama, kartais įmonių atstovai netgi atvyksta tartis pas juos į namus). Tačiau oficialiai niekas lyg ir nesiskundžia. Bet tai nebūtinai reiškia, jog viskas gerai.

Įmonių, galinčių teikti namų administravimo paslaugas Kaune, sąrašas:

Administravimo paslaugų teikėjai

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA