„Kaunas Jazz“ festivalio svečiams „Saulės kliošas“ pristatė unikalią muzikinę instaliaciją | Kas vyksta Kaune

„Kaunas Jazz“ festivalio svečiams „Saulės kliošas“ pristatė unikalią muzikinę instaliaciją

R. Tenio nuotr.

Šiandien Kaune, Laisvės alėjoje, pristatyta unikali muzikinė instaliacija, įkvepianti mėgautis džiazo kūrinių skambesiu. Instaliaciją atidarė ir pirmoji džiazo improvizacijomis ją išbandė „Kaunas Jazz“ festivalio simboliu tituluojamos grupės „Saulės Kliošas“ vokalistė Justė Starinskaitė. Muzikinę erdvę Kaunui dovanojo „Fazer Lietuva“, ne pirmus metus didžiausio džiazo festivalio Lietuvoje svečiams pristatanti modernias muzikines iniciatyvas.

Šiemet kauniečiams ir miesto svečiams pristatyta „Jorės“ džiazo instaliacija leidžia pasinerti į muziką, įsiklausyti į jos sandarą ir išgirsti atskirų kūrinio elementų garsus. Iš trijų trikampiu išdėstytų garso kolonėlių sukurtoje erdvėje praeiviai džiazuoja, savo judesiais paleisdami vieną ar kitą muzikos instrumentą ar vokalą. Trijų asmenų grupė gali ne tik „groti“ visais trimis muzikos instrumentais vienu metu, bet ir žaisti jų skambesio garsumu, taip kurdami įvairias džiazo improvizacijas. Atsistojus instaliacijos centre, suskamba visas kūrinys, įkvepiantis mėgautis užburiančia džiazo muzika.

„Džiaugiuosi šia modernia ilgamečių „Kaunas Jazz“ draugų „Fazer Lietuva“ iniciatyva. Neabejoju, kad ne tik jaunimas, bet ir garbaus amžiaus žmonės neišsigąs naujovių, prieis prie kolonėlių, išgirdę garsus pabandys pažaisti su jų skambesiu – juk tai ir yra tikras džiazas. Naujovės, šiuolaikiškumas yra gyvenimo variklis ir tokios iniciatyvos yra itin sveikintinos“, – „Jorės“ muzikinės instaliacijos pristatyme kalbėjo Jonas Jučas, „Kaunas Jazz“ festivalio siela.

Su „Kaunas Jazz“ festivaliu unikalią muzikinę erdvę pristatanti „Fazer Lietuva“ draugauja jau trečius metus iš eilės. Pernai kauniečiai ir miesto svečiai buvo kviečiami džiazuoti pianinu.

„Kurdami naujus duonos skonius ir formas, stengiamės nustebinti ir improvizuoti. Siekiame į tokius kasdienius dalykus kaip duona pažvelgti kitaip, tad ir muzikinės iniciatyvos „Kaunas Jazz“ festivalio metu atsiranda neatsitiktinai. Pernai kauniečius džiuginome miesto gatvėse kviesdami groti pianinu, o šiemet pristatome unikalią instaliaciją, kuri leis geriau pažinti džiazo muziką, pajusti įkvėpimą bei tapti jos dalimi“, – teigia Indrė Švelnytė, „Fazer Bakery Baltic“, atstovaujančios Kauno „Gardėsio“ kepyklai, marketingo direktorė.

Atidaryti bei pirmiesiems išbandyti džiazuojančią muzikinę instaliaciją „Fazer Lietuva“ pakvietė festivalio „Kaunas Jazz“ senbuvius – grupę „Saulės Kliošas“ ir jos vokalistę Justę Starinskaitę. Atlikėja gyvai besibūriuojantiems praeiviams improvizavo su viena iš savo dainų, skambančių instaliacijoje.

„Kaunas Jazz“ festivalis neatsiejamas nuo muzikinės kūrybos, naujų skambesių ieškojimo ir atradimų. Jis kasmet vis kitoks, kviečiantis svečius išgirsti naujų ar čia pat kuriamų džiazo improvizacijų. Džiaugiamės, kad festivalio svečiai turi galimybę ne tik klausytis profesionalių džiazo atlikėjų, bet ir patys įsitraukti į muzikinio skambesio kūrimą. Tai leidžia džiazą pamatyti bei išgirsti kitaip, dar labiau jį pamilti. O mums, kaip nuolatiniams festivalio dalyviams, tai labai svarbu“, – sako šeštadienį, balandžio 29 d., „Kaunas Jazz 2017“ festivalyje koncertuosiančios grupės „Saulės Kliošas“ vokalistė Justė Starinskaitė.

Kauniečiai ir miesto svečiai išbandyti muzikinę instaliaciją ir patys džiazuoti galės tris festivalio dienas. Penktadienį „Jorės“ džiazo instaliacija nuo 12.00 iki 16.00 val. lauks šalia „Coffee Inn“, Laisvės al. 72, šeštadienį nuo 14.00 iki 17.00 val. ir sekmadienį nuo 11.00 iki 16.00 val. ji persikels į Kauno senamiestį, šalia Katedros.

„Kaunas Jazz 2017“ festivalyje – džiazo pasaulio žvaigždės

Jau 26-erius metus pavasarį Kaunas atgyja, skambant geriausiai džiazo muzikai. Tarptautinis „Kaunas Jazz“ festivalis kasmet į Kauną pritraukia garsiausius Lietuvos ir pasaulio džiazo atlikėjus bei svečius. Festivalis garsėja savo naujų formų paieška ir stilistinėmis variacijomis. Šiemet paskutinį balandžio savaitgalį Kaune skambės tikrų džiazo žvaigždžių improvizacijos: Nicholas Payton (JAV), Tord Gustavsen (Norvegija), „HornDogz“ (Prancūzija), „Yemen Blues“ (Izraelis) bei daug kitų. O didžiausia šių metų festivalio pažiba – balandžio 30 d. „Žalgirio“ arenoje baigiamąjį festivalio koncertą surengsianti amerikietė Dianne Reeves.

Tarp gausių pasaulinio lygio džiazo atlikėjų kaip ir kasmet sužibės ir Lietuvos džiazo virtuozai. Balandžio 29 d., šeštadienį, Vienybės aikštėje į savo koncertą kvies „Saulės Kliošas“, tą pačią dieną VDU Didžiojoje salėje džiazuos Linas Adomaitis, Egidijus Buožis & G-Strings. Festivalio erdvėse savo muzika dalinsis ir Kaunas Big Band & Sabina Mustaeva, „Silent Blast Quintet“, „Hit the Ground Orchestra“, „The Backs“ ir kiti atlikėjai.

Detalią festivalio „Kaunas Jazz” programą galite rasti ir mūsų renginių kalendoriuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA