Sveikatos ministerija žada rūpintis hormonų terapija lytį pakeitusiems žmonėms | Kas vyksta Kaune

Sveikatos ministerija žada rūpintis hormonų terapija lytį pakeitusiems žmonėms

BNS 2017/04/27 11:31
Asociatyvi/Archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija žada imtis priemonių, kad translyčiams žmonėms būtų tinkamai teikiama hormonų terapija ir psichologinė pagalba.

„Su psichikos sveikata ir pakaitine hormonų terapija susijusios sveikatos priežiūros paslaugos translyčiams žmonėms, kurie to pageidauja, turėtų būti teikiamos“, – rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Pranešimas paskelbtas po sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos susitikimo su Lietuvos gėjų lygos ir Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovais.

Lietuvos gėjų lygos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius BNS sakė, LGBT bendruomenė pritaria, jog pereinamuoju laikotarpiu svarbiausia pasirūpinti psichiatrų konsultacijomis ir hormonų terapija, o apie chirurgines lyties keitimo operacijas galima kalbėti vėlesniame etape, priėmus reikalingus įstatymus.

Jo teigimu, šiuo metu medikai dažnai atsisako skirti hormoninius preparatus, todėl iš Sveikatos apsaugos ministerijos tikimasi sprendimų, kurie užtikrintų teisinį aiškumą.

Translytis žmogus yra asmuo, kurio lyties tapatybė skiriasi nuo gimimo lyties, kuris reiškia savo lyties tapatybę kitokiais būdais nei gimimo lyčiai būdingi būdai.

„Žmonės, norintys pasikeisti lytį Lietuvoje, susiduria su daugybe sunkumų. Visų pirma tai psichologinės problemos, diskriminacija, tolerancijos stoka visuomenėje. Su šiomis problemomis susiduria visa LGBT bendruomenė, o tai gali turėti rimtų pasekmių tolimesniam žmogaus gyvenimui, o kartais netgi privesti prie savižudybės. Tad mažiausia, ką galime padaryti, tai užtikrinti jiems teikiamą psichologinę pagalbą ir būtinas medikų konsultacijas“, – pranešime spaudai teigė ministras A.Veryga.

Teismai neseniai pradėjo įpareigoti civilinės metrikacijos skyrius pakeisti oficialius įrašus apie lytį žmonėms, kuriems diagnozuojamas transeksualumas, jei jie atlieka pakaitinę hormonų terapiją ir socialinėje erdvėje elgiasi kitaip, nei įprasta pagal gimimo lytį.

Dėl lyties keitimo Lietuvos teisės sistemoje yra spraga. 2000-aisiais priimtas Civilinis kodeksas numato tokią teisę, bet ši norma neveikia, nes nėra priimtas atskiras lyties keitimo įstatymas. Remdamiesi įstatymo nebuvimu, civilinės metrikacijos skyriai iki šiol atsisakydavo įregistruoti lyties pakeitimą.

Vyriausybė praėjusį mėnesį įpareigojo dvi ministerijas iki rugsėjo parengti projektus dėl gydymo paslaugų teikimo asmenims, turintiems lyties tapatumo sutrikimų.

Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką, tam nėra skiriamas finansavimas. Strasbūro teismo sprendimo vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas ne kartą ragino Lietuvą ištaisyti šią teisės spragą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA