Jau šį sekmadienį – pirmyn švarinti Nemuno pakrančių! | Kas vyksta Kaune

Jau šį sekmadienį – pirmyn švarinti Nemuno pakrančių!

Organizatorių nuotr.

Pavasariui perkopus į antrąją pusę, pats laikas pasirūpinti aplink esančių erdvių tvarka. Tačiau tai neturi būti nuobodu – VšĮ „Vandens turistai“ kviečia prisidėti prie aplinkosauginių žygių, kurių dalyviai ne tik švarins Kauno upių pakrantes, bet ir mėgausis plaukimais baidarėmis. Pirmasis žygis numatytas jau šį sekmadienį, tad jei esi neabejingas upių grožiui – prisijunk!

Jau ne vienerius metus prie aplinkos švarinimo kauniečius kviečianti jungtis „Vandens turistų“ komanda džiaugiasi, jog į žygius plūsta vis daugiau susidomėjusių, tačiau tuoj pat priduria, jog apmaudu, kad vis dar yra tokių, kurie nesaugo aplinkos ir dėl jų veiklos tenka rengti tokius pakrančių valymo žygius.

„Kauno miesto upių ir jų pakrančių tvarkymo akcijas vykdome kiekvienais metais, tačiau akivaizdžiai matome, kad vieno pavasarinio ekologinio žygio vienai upei nepakanka“, – pasakoja viena iš žygio organizatorių, Ovidija Undzėnaitė.

„Žmonės nemoka susigyventi su gamta – vasarą, lankydamiesi gražiausiose miesto pakrantėse, paplūdimiuose, juos apteršia, lieka daug šiukšlių šaltajam periodui – o tai paveikia ne tik vandens kokybę, bet ir gyvąją gamtą“, – teigė ji.

Dėl šios priežastis „Vandens turistai“ ir šį sezoną surengs ne vieną, o tris ekologinius žygius pagrindinėmis Kauno upėmis – Nemunu, Nerimi bei Nevėžiu, o po kelių mėnesių pakvies į atviras paskaitas aplinkosaugos tema.

Ekologinių žygių metu iš sunkiai nuo sausumos pasiekiamų pakrančių vietų surinktos šiukšlės bus perduotos UAB „Kauno švarai“. Tiesa, dalis radinių bus atiduota kūrybinėms dirbtuvėms „Kūrybos kampas 360“, kur rudenį žygių dalyviai bus kviečiami į atvirą paskaitą apie tai, kaip prikelti daiktus antram gyvenimui.

Žygio organizatoriai atskleidė, jog prie upių švarinimo akcijos aktyviausiai jungiasi studentai iš Vytauto Didžiojo universiteto, Šv. Ignaco Lojolos kolegijos bei Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro. „Turime aktyvių ekologijos, aplinkotyros specialybių studentų – savanorių, esame sukaupę didelę žygių organizavimo patirtį, dalyvių vis daugėja“, – džiaugėsi O. Undzėnaitė.

Tuo tarpu vienos iš aktyviai prie žygių prisijungiančių bendruomenių, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro, atstovas Tomas Darbutas tvirtino, kad malonu prisijungti prie veiklos, kuri padeda ne tik gražinti miestą, bet ir atrasti save. „Džiaugiamės prisidėdami prie kilnios akcijos ir tęstinio projekto“, – teigė jis. „Besimokantieji skatinami dalyvauti savanorystės akcijose, kurios padeda jiems įvertinti savo vertybines nuostatas, suvokti, kad esame stiprūs bendruomenėje.“

Prie „Vandens turistų“ iniciatyvos šiemet jungiasi ir VDU. „Tikimės, kad kasmetiniai aplinkosauginiai žygiai bei jų metu surinktų įvairių atliekų kiekiai paskatins visuomenę permastyti savo santykį su gamta ir kiekvienas galėsime pasidžiaugti švaria aplinka ne tik šiandien, bet ja galės džiaugtis ir ateities kartos. Žinoma, viliamės, kad kasmet surenkamų šiukšlių mažės. Kviečiame prisijungti visus norinčius ir drįsčiau pasakyti, kad tokie žygiai yra ir malonumas sau, nes plaukdamas mėgaujiesi kraštovaizdžiu, ir nauda gamtai“, – sako VDU Gamtos mokslų fakulteto prodekanė Asta Danilevičiūtė.

Pirmasis aplinkosauginis žygis Nemunu vyks jau šį savaitgalį, balandžio 30 dieną. Jo metu bus plaukiama nuo Kauno Hidroelektrinės iki Lampėdžių, dalyviams bus suteikta plaukimui reikalinga įranga, darbinės pirštinės bei šiukšlių maišai.

Daugiau informacijos apie žygį rasite renginių kalendoriuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA