Magistrantūros studijos: svarbu pasirinkti teisingai | Kas vyksta Kaune

Magistrantūros studijos: svarbu pasirinkti teisingai

Shutterstock nuotr.

Lietuvoje siūloma daugiau nei 500 magistro studijų programų. Magistrantūros studijų privalumai, tokie kaip aukštesnis atlyginimas, daugiau vadovaujamojo darbo galimybių bei sėkmingesnė karjera yra įrodyti tyrimais ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Darbo pozicijų, kuriose reikalingas magistro laipsnis, skaičius per pastarąjį dešimtmetį kai kuriose šalyse paaugo iki 20 proc., tad klausimas, ar studijuoti magistrantūroje iškyla retam. Tačiau, kurią programą pasirinkti?

Visą šią savaitę – nuo pirmadienio, balandžio 24 dienos iki penktadienio, balandžio 28 dienos Kauno technologijos universitetas (KTU) kviečia susipažinti su KTU vykdomomis magistrantūros studijų programomis. studentų patogumui, visos magistrantūros studijų programos pristatomos pagal studijų krypčių grupes: startavusi su inžinerijos mokslais savaitė baigsis informatikos ir socialinių mokslų studijų programomis. Visi susitikimai vyksta KTU studentų miestelyje.

„Stodami į magistrantūrą, konstruojame savo karjeros kelią. Ambicingiems, motyvuotiems studentams dažnai nepakanka bakalauro diplomo – jie siekia sužinoti daugiau, nori įgyti ekspertinių žinių“, – teigia KTU studijų prorektorė Jurgita Šiugždinienė.

Ji teigia jog šiandienos darbdaviai ypatingai vertina darbuotojo turimą magistro diplomą.
Priedas prie atlyginimo – už „minkštuosius“ įgūdžius
Verslo atstovai teigia, jog, jei bakalauro studijų metu padedami specialybės žinių pagrindai, magistrantūros studijos ugdo socialinius gebėjimus.

„Pastebėjau, jog studentams neretai trūksta verslo kūrimo ir vystymo pagrindų, stinga ir vadinamųjų „minkštųjų“ kompetencijų – bendravimo versle įgūdžių, kalbėjimo praktikos, darbo etikos ir panašių gebėjimų“, – teigia Aurelijus Morkevičius, įmonės „No Magic Europe“ Sprendimų skyriaus vadovas.
Pasak jo, magistrantūros studijos praplečia pasaulėžiūrą, padeda įgyti įgūdžių, reikalingų sudėtingoms problemoms spręsti, ieškant išeičių neapibrėžtose situacijose.

Investicijos (dažniausiai – laiko) į magistrantūros studijas pasiteisina: Mokslo ir studijų stebėsenos agentūros (MOSTA) atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvoje magistro studijų absolventų vidutinis darbo užmokestis viršija mūsų šalies vidurkį, o per mėnesį jie uždirba maždaug 150 eurų daugiau nei bakalaurai. Europos šalių statistika rodo, jog magistrai uždirba iki 50 proc. daugiau nei bakalaurai, o labiausiai šis pokytis priklauso nuo specialybės.
Remiantis KTU karjeros valdymo centro duomenimis, KTU magistrai uždirba apie 38 proc. daugiau nei bakalaurai (12 mėn. po universiteto baigimo).

Galimybė projektuoti savo išsilavinimą

KTU siūlo dviejų tipų magistrantūrą: dvejų metų trukmės studijas, kuriose gilinamasi į pasirinktą dalyką ir pusantrų metų trukmės labiau taikomojo pobūdžio magistrantūrą. Šiuo metu KTU vykdo 63 magistrantūros studijų programas.

Nuo praėjusiųjų metų Universitete startavo unikalus Lietuvoje MA+ magistrantūros studijų modelis, kuriame siūloma studijas formuoti pagal savo poreikius: studentas, greta pagrindinių studijų, gali rinktis, kurias kompetencijas ugdyti papildomai – siūlomi 22 kompetencijų blokai. Populiariausios tarp studentų – vadovavimo, projektų vadybos, kalbų kompetencijos.

„Žmogus, pabaigęs magistro studijas, taikant MA+ modelį, iš universiteto išeina turėdamas plačių gebėjimų, įvairių kompetencijų. Pavyzdžiui, toks specialistas gali išmanyti ne tik informacines technologijas, bet ir turėti projektų vadovo žinių ir įgūdžių, ne vien tik edukologijos, bet ir duomenų analitikos kompetencijas“, – teigia Jurgita Vizgirdaitė, KTU Studijų kokybės ir plėtros departamento direktorė.

Aktyviai dalyvauja verslas

Kuriant kiekvieną papildomų kompetencijų bloką, vyksta bendradarbiavimas su Lietuvos ir tarptautinėmis įmonėmis ir organizacijomis.

Verslo dalyvavimas kuriant KTU magistrantūros programas – didelis šių studijų privalumas. Tokių organizacijų kaip „Barclays“, „Microsoft“, „Ikea“ ar „Swedbank“ atstovai aktyviai veikia, pateikiant atvejus baigiamiesiems ar kursiniams darbams, dėsto paskaitose, kas užtikrina, jog studijose pateikiamos praktiškai pritaikomos ir aktualios žinios bei profesinėje veikloje naudingi įgūdžiai.

Be to, verslo atstovai, dalyvaudami studijose atlieka ir „žvalgybą“ – gabiausiesiems pasiūloma prisijungti prie įmonių, atsiveria karjeros galimybės.
„Aktyvus tarptautinių įmonių dalyvavimas ir rengiant, ir vykdant studijas, praplečia studentų požiūrį, suteikia jų išsilavinimui tarptautinę perspektyvą“, – užtikrina J. Vizgirdaitė.

Norintieji daugiau sužinoti apie KTU magistrantūros studijas, kviečiami į jų pristatymo renginius, vyksiančius balandžio 24–28 dienomis. Jų metu susipažinsite su plačiu magistrantūros studijų pasirinkimo spektru, tarpkrypčiu profesinių kompetencijų tobulinimu bei MA+ modelio suteikiamomis kompetencijų gilinimo galimybėmis.

Visi renginiai vyksta KTU studentų miestelyje. Programa čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA