G. Paluckas apie draudimą prekiauti alkoholiu festivaliuose: „Sprendimas yra absurdiškas“ | Kas vyksta Kaune

G. Paluckas apie draudimą prekiauti alkoholiu festivaliuose: „Sprendimas yra absurdiškas“

BNS 2017/04/24 13:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kalbos apie draudimą prekiauti alkoholiu festivaliuose netyla ir šį kartą savo poziciją nusprendė išsakyti naujasis valdančios socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Jis pastebi, jog noras uždrausti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose ir festivaliuose yra absurdiškas bei nepadėtų kovoje su alkoholizmu.

„Su tais festivaliais, ši draudimų kultūra įgauna labai keistas formas. Narkotikus vartoti festivaliuose galima? Neleidžiama. Ar jie vartojami? Vartojami. Kaip uždrausi vartoti alkoholį festivaliuose? Eis draugovininkai, baudžiamieji būriai ir lieps papūsti kaip Naisiuose? Tai yra absurdas. Jeigu uždrausi prekiauti alkoholiu, tai žmonės savo atsiveš. Tada išvaikysi iš renginio žmones. Čia galima iki absurdo nueiti. Alkoholizmas yra problema ir be socialinių bei edukacinių priemonių ši problema niekur nėra išspręsta“, – BNS sakė G.Paluckas.

Anot jo, tokie drastiški alkoholio prekybos draudimai kiršina visuomenę, apsunkina galimybes organizuoti masinius renginius bei festivalius ir iš esmės nesprendžia alkoholizmo problemos Lietuvoje.

G.Paluckas teigė, jog pats alkoholio nevartoja.

Parlamente šiuo metu yra svarstomas piliečių iniciatyvinės grupės siūlymas, kad prekyba alkoholiu būtų uždrausta visuose masiniuose renginiuose, mugėse ir parodose. Iniciatyvą svarsčiusi Vyriausybė balandžio viduryje pasiūlė Seimui sušvelninti formuluotę ir numatyti, kad atskiros savivaldos institucijos būtų įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Galutinį sprendimą dėl šių pakeitimų priims Seimas, galintis ir neatsižvelgti į Vyriausybės išvadą.

Masinių renginių ir festivalių organizatoriai praėjusią savaitę kalbėjo, jog jeigu politikai patvirtintų planus dėl prekybos alkoholiniais gėrimais uždraudimo masiniuose renginiuose, tai padidintų festivalių bilietų kainas arba lemtų jų iškėlimą į kitas valstybes.

Seime taip pat svarstomas siūlymas leisti alkoholiu nuo pirmadienio iki šeštadienio prekiauti nuo 10 iki 20 valandos, o sekmadieniais – iki 15 valandos. Dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę. Be to, siūloma, kad alkoholio būtų galima nusipirkti tik sulaukus 20 metų. Dabar jo galima įsigyti nuo 18 metų. Visi minėti pasiūlymai yra užregistruoti keliuose įstatymų projektuose.

Šių priemonių iniciatoriai sako, kad jos Lietuvoje padės sumažinti alkoholio vartojimą, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA