V.Matijošaitis Kauno raktą savaitei perdavė į patikimas rankas: mieste 27-ąjį kartą karaliaus džiazas | Kas vyksta Kaune

V.Matijošaitis Kauno raktą savaitei perdavė į patikimas rankas: mieste 27-ąjį kartą karaliaus džiazas

R. Tenio nuotr.

Džiazas ir vėl grįžta į Kauno erdves. Sekmadienį iškilmingoje ceremonijoje oficialiai pradėtas „Kaunas Jazz 2017“ renginių maratonas.

Nuo 1991-ųjų rengimas festivalis jau spėjo tapti ne tik neatsiejama Kauno dalimi, bet ir išsiplėsti į kitus Lietuvos miestus. Tiesa, vis dėl to daugiausiai renginių visuomet vyksta laikinojoje sostinėje, kurioje tam tikros vietos jau tapę tradicinėmis festivalio erdvėmis.

Festivalio atidarymo ceremonijoje dalyvavusi Kultūros ministrė Liana Ruokytė–Jonsson sakė, kad jai visada malonu sugrįžti į Kauną, ypatingai džiazo muzikos festivalį.

„Džiugu vėl sugrįžti į Kauną. Tai yra sena mano tradicija, nes dar gyvendama Skandinavijoje, dažniausiai lankydavausi Kaune. Tai buvo tas festivalis, prie kurio derinausi savo atostogų planus. Džiazas visų pirma yra laisvės muzika ir yra labai simboliška, kad „Kaunas Jazz“ užgimė kartu su atgimusia laisva Lietuva.

Nesuklysiu pasakydama, kad tą avantiurizmą kurstė tai, kas yra mūsų širdyse, tai kas užkoduota kiekvieno lietuvio širdyje – tai yra laisvė, o džiazas yra laisvės muzika.Kai atvažiuoji į Kauną, jauti, kad kiekvienas namas alsuoja laisvės dvasia, trykšta kūrybinis entuziazmas iš visų kiemų.

Linkiu visiems neprarasti entuziazmo, versti miestą aukštyn kojom ir nepraleisti to giluminio jausmo aukštai kultūros kokybei ir tam pašėlusiam entuziazmui, kuris pelnius „Europos kultūros sostinės titulą“, dar“, – 27-ojo „Kaunas Jazz“ festivalio atidarymo iškilmėse sakė į Kauną atvykusi kultūros ministrė.

Šįmet koncertai Kaune numatyti Vienybės aikštėje, Kauno sinagogoje, Vytauto Didžiojo universiteto salėje, Karo muziejaus sodelyje. Balandžio 29-ąją džiazas užpildys ir dar daugiau miesto erdvių – ketvirtus metus organizuojama „Džiazo gatvė“ muzika užpildys ne tik miesto centrą, bet ir senamiestį. Iš viso festivalio metu Kaune įvyks 30 koncertų.

„Stengiamės festivalio viso „skeleto“, jei taip galima pasakyti, laikytis, nes tai yra patikrinta laiko ir kažkaip (nėra) specialių ypatingų naujovių, išskyrus, kad šiemet ypač programa intelektuali ir meniškai kokybiška, labai daug mega žvaigdžių“, – kiek anksčiau žurnalistams pasakojo festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Sekmadienį Kauno Rotušėje festivalio rengėjams buvo simboliškai įteiktas miesto raktas, taip pažymint džiazo savaitės pradžią.

Organizatoriai balandžio 21-30 dienomis džiazo mėgėjams pasiūlys daugiau nei dvi dešimtis nemokamų renginių. Festivalio programą galite rasti renginių kalendoriuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA