A. Veryga pasiūlė strategiją, kuria vadovaujantis, didėtų naujų vaistų prieinamumas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga pasiūlė strategiją, kuria vadovaujantis, didėtų naujų vaistų prieinamumas

BNS 2017/04/21 15:36
Archyvas / Delfi.lt nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad siūlomi vaistų kompensavimo pakeitimai leistų ir valstybei, ir pacientams mažiau išleisti perkant vaistus, o sutaupytus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pinigus nukreipti inovatyviems vaistams pirkti.

„Tie sutaupymai reikštų, kad mies tiesiog galėsime įtraukti daugiau vaistų ir didesnei grupei žmonių kompensuoti gydymą (…). Patys įvairiausi (ligoniai gautų kompensuojamų vaistų): ir širdies kraujagyslių ligomis sergantieji, kuriems reikalingi krešumą mažinantys vaistai, onkologinėmis ligomis sergantys pacientai, kurie taip pat laukia kai kurių vaistų įtraukimo į kompensuojamų vaistų sąrašą“, – žurnalistams penktadienį sakė A.Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo numatyti, kad į Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną nebūtų įrašomi vaistai, kurių gamintojo deklaruojamos kainos dalis, tenkanti sutartiniam veikliosios medžiagos kiekiui, yra daugiau kaip 10 proc. didesnė už mažiausių to paties bendrinio pavadinimo vaistinių preparatų referencinėse valstybėse deklaruojamų kainų dalių vidurkį.

Abejonių dėl pasiūlytų pakeitimų sulaukęs ministras, penktadienį surengęs spaudos konferenciją, sakė, kad naujovės nebūtinai sumažins vaistų pasirinkimą.

„Pasiūla nebūtinai sumažės – viskas priklausys, ar gamintojas sutiks mažinti kainą. Tai jeigu gamintojai sumažins kainą iki nustatytos ribos, niekas niekur nedings. Čia viskas dabar priklauso nuo gamintojų“, – aiškino ministras.

Dienraštis „Lietuvos žinios“ rašė, kad šiam siūlymui nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas, jis tikina, kad norint sutramdyti vaistų gamintojus, nukentės žmogus. Tuo metu Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas mano, kad tokiu siūlymu minsterija rūpinasi ne vaistų atpiginimu, o tuo, kaip priversti žmones pirkti pigesnius vaistus.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė per spaudos konferenciją penktadienį pabrėžė, kad dėl siūlomos naujovės gydymas nenukentės – tiesiog vienus vaistus kainyne gali pakeisti kiti vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga.

„Norėčiau priminti, kad ir Konkurencijos taryba siūlė griežtinti patekimo į kainyną reikalavimus, kad gamintojai būtų suinteresuoti mažinti kainas“, – sakė viceministrė.

SAM skaičiuoja, kad pakeitimai gyventojams per metus leistų sutaupyti 20 mln. eurų priemokų už vaistus, dar 10 mln. eurų sutaupytų PSDF.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA