K. Pūkas klimpsta giliau: parodymai ir ikiteisminio tyrimo medžiaga nesutampa | Kas vyksta Kaune

K. Pūkas klimpsta giliau: parodymai ir ikiteisminio tyrimo medžiaga nesutampa

BNS 2017/04/19 20:17
Asociatyvi nuotr. / Kas vyksta Kaune nuotr.

Ikiteisminio tyrimo medžiaga ir parlamentaro Kęstučio Pūko liudijimas nesutampa, trečiadienį apkaltos komisijai išklausius parlamentarą sako komisijos pirmininkė „valstietė“ Dovilė Šakalienė.

„Seimo narys K.Pūkas pateikė komisijai savo paaiškinimus ir atsakė į klausimus, neigia bet kokio seksualinio priekabiavimo ar kitos nusikalstamos veikos, Konstitucijos ar priesaikos sulaužymo faktą, mus informavo, kad visa medžiaga prieš jį yra sufalsifikuota, sufabrikuota, arba tai yra provokacija“, – po komisijos posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė D.Šakalienė.

Klausiama, ar ją įtikino K.Pūko liudijimas, pirmininkė sakė matanti „neatitikimą tarp ikiteisminio tyrimo medžiagos, taip pat tarp asmenų, kurie liudijo komisijai, parodymų ir K.Pūko mums pateiktų paaiškinimų“. „Negaliu šiandien dar daryti galutinės išvados, nes turime susėsti su komisija dėl mūsų išvadų krypties, ar siūlysime, kad būtų inicijuota apkalta, ar ne“, – sakė D.Šakalienė.

Komisijos pirmininkė taip pat pažymėjo, kad K.Pūkas atsisakė pasirašyti komisijos pateiktus dokumentus, anot jos, tai beprecedentis atvejis.

„Susidūrėmė su beprecedenčiu elgesiu ir apskritai yra pirmas kartas, kai asmuo, kuriam taikoma apkalta, apklausos metu atsisako pasirašyti apklausiamo asmens protokolą. Jo gynėjai pareiškė, kad jis netinkamai parengtas, nors tai yra standartas, kuris naudojamas specialiųjų tyrimų komisijos daugelį metų, ir dar nei vienas asmuo nebuvo atsisakęs pasirašyti“, – sakė D.Šakalienė.

„Tai neatleidžia jo nuo teisinės atsakomybės, todėl jam buvo perskaityti žodžiu protokolas ir įspėjimai. Jo atsisakymas pilnai bendradarbiauti su komisija neatleidžia nuo atsakomybės“, – tvirtino komisijos vadovė.

D.Šakalienė taip pat pasakojo, kad K.Pūkas reikalavo akistatos su asmenimis, liudijusiais komisijai.

K.Pūkas savo ruožtu tvirtina esąs apšmeižtas. „Jie kalba nesąmones, kurių nėra, nebuvo ir nebus. Man juk 64 metai, aš juk pensininkas, man aiškina kaip kokiam „bachūrui“ pagautam gatvėj, kuris „mergas“ kalbina. Kaip jiems gali kas nors atitikti, jei jie meluoja? Pirmą kartą pasišaukė, klausimus man užduoda provokuojančius, daro kažkokį suinteresuotą sudraskymą“, – BNS sakė K.Pūkas.

Parlamentaro advokatas Mantas Arasimavičius sako, dokumentų K.Pūkas nepasirašė, nes jie buvo netinkamai pateikti.

„Pakišo popierių, abejotino turinio, mes prašėme komisijos, kad paaiškintų teises, kaip vyks posėdžiai, kada gausim medžiagą, kokius įrodymus galime pateikti. Pateikė popierių, kad teisės išaiškintos, jei jokių teisių niekada neišaiškino, raštu neatsako į prašymus, o po to pakiša posėdy, kad teisės išaiškintos – todėl ir nepasirašėme“, – BNS sakė advokatas.

Taip pat trečiadienį į komisijos posėdį kviesti „Teisės ir teisėtvarkos“ frakcijos, kuriai priklausė parlamentaras K.Pūkas, atstovai. P.Gražulis į komisiją neatvyko, liudijo tik frakcijos seniūnas R.Žemaitaitis.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas R.Žemaitaitis žurnalistams sakė iš komisijos sulaukęs klausimų dėl posėdžio, kuriame buvo svarstomas K.Pūko elgesys kilus skandalui dėl galimo seksualinio priekabiavimo.

„Klausė, koks buvo pokalbis su K.Pūku. Elementariai – ar buvo su padėjėjomis tokios kalbos, tai jei buvo, sakiau, mažų mažiausiai turi atsiprašyti. O kaip komisijos pirmininkė leidžia sau užduot klusimus, kad aš vertinčiau kažkokias K.Pūko kalbas apie kažkokias krūtines, man čia lengvai išprotėjusio žmogaus elgesys toj vietoj. Jis (K.Pūkas) savo paaiškinime pasakė, kad tai daugiau interpretacija, kad to, kuo kaltina, būti negali“, – sakė R.Žemaitaitis.

Jis taip pat sakė nemanantis, kad K.Pūkas dėl savo elgesio būtų vertas apkaltos, o patį procesą vadino cirku.

„Aš manau, kad už tokius dalykus nereikia apkaltomis svaidytis, vieną kartą tegu būna jam pamoka. Politikui yra didesnė bausmė gėda ir visuomenės pasmerkimas. (…) Cirkas yra vykdomas valstybėj, mes turim tiek reikšmingų dalykų, o mes čia utinėjamės, blusinėjamės smulkmenose. Mes paklauskim, ar nors vienam žmogui tai rūpi. Šiandien jam rūpi, kur jo vaikas, gyvena, kaip mokykla bus, ar bus mokslo metai pratęsti, kaip bus su kariuomene ir kiti klausimai“, – kalbėjo parlamentaras.

D.Šakalienė savo ruožtu sakė, kad R.Žemaitaitis posėdyje elgėsi „grubiai, familiariai ir visiškai neetiškai“, dėl jo elgesio planuoja kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„R.Žemaitaitis išreiškė savo originalų požiūrį į šios komisijos darbą, teikė mums pamokymus, kaip mums reikėtų dirbti, familiariai kreipdamasis nurodinėjo, ką turėčiau daryti, reikalavo atsakyt, ar jį supratau. Perspėtas apie protokolo nesilaikymą buvo paprašytas išeiti iš posėdžio, tą ir padarė“, – sakė komisijos pirmininkė.

Tuo tarpu P.Gražulis bus perspėtas dėl administracinės atsakomybės neatvykus liudyti komisijai, jam bus sudaryta galimybė tai padaryti kitą kartą.

„P.Gražulis sakė, kad tai nėra jo pareiga. Komisija jį informuos, kad už neatvykimą į komisijos posėdį taikoma administracinė atsakomybė. Galimybė jam liudyti bus suteikta dar kartą“, – sakė D.Šakalienė.

Kitą savaitę trečiadienį apkaltos komisija planuoja peržiūrėti vaizdo įrašą su fiksuotu galimu priekabiavimu, susipažins su kita papildoma medžiaga, o tada sės formuluoti išvadų.

Komisija jau yra apklaususi kelis neįvardijamus liudininkus, dirbusius su K.Pūku, taip pat susipažinusi su prokuratūros atliekamo ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Apkalta K.Pūkui inicijuota žiniasklaidai paskelbus apie galimą Seimo nario seksualinį priekabiavimą per darbo pokalbius. Kelios merginos dėl to kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, pradėtas tyrimas.

Apkaltos komisija savo išvadą Seimui turi pateikti iki gegužės 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA