V. Matijošaitis dėl Laisvės alėjos žada mokytis iš A. Kupčinsko klaidų ir jų nekartoti (papildyta) | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis dėl Laisvės alėjos žada mokytis iš A. Kupčinsko klaidų ir jų nekartoti (papildyta)

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Vienas svarbiausių Kauno miesto darbų – Laisvės alėjos rekonstrukcija – buvo pradėta lygiai prieš dvejus metus. Per šį laikotarpį atkarpoje nuo Soboro iki A. Mickevičiaus g. buvo atnaujintas grindinys, pakeisti suoliukai, įrengtos vaikų žaidimų aikštelės. Tačiau dabartinis miesto savivaldos atstovų tikslas – likusią Laisvės alėjos rekonstrukcijos dalį, įgyvendinti žymiai sparčiau ir nepadaryti konkurso organizavimo klaidų, kurias padarė ankstesnė valdžia, – rašoma „Vieningo Kauno“ išplatintame pranešime. Su tuo nesutinka buvęs Kauno meras A. Kupčinskas ir kaltina V. Matijošaitį šmeižtu.

Likusi Laisvės alėja bus tvarkoma greičiau

Pirmajame rekonstrukcijos etape buvo girdima nemažai kauniečių nusiskundimų, jog darbai Laisvės alėjoje nevyksta, statybų aikštelėje telkšo balos, o miestiečiai turi klampoti per purvynus. Prieš dvejus metus prasidėjęs Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapas dabar jau baigiamas. Pagal ankstesnį A. Kupčinsko vadovaujamos valdžios parengtą planą tokiais tempais ir toliau tvarkant pagrindinę miesto gatvę iš viso darbai turėjo užtrukti 12 metų.

Laisvės alėjos rekonstrukcija

„Organizuojant tokio masto ir svarbos darbus mieste, kritiškai svarbu nepadaryti esminių klaidų techniniame projekte ir sutartyje su rangovu. Deja, bet abi esmines klaidas mes paveldėjome iš ankstesnės valdžios, kuri paskubomis paleido konkursą, norėdama užsidėti pliusiuką prieš rinkimus. Nors mūsų netenkino sutartyje numatyti darbų atlikimo terminai, tačiau sutarties nutraukti negalėjome. Taip pat nelogiški siūlymai projekte buvo įgyvendinti automobilių eismą alėjoje, „konkę“ ir pan. Mums organizuojant likusios alėjos dalies rekonstrukciją „išsigaudėme“ klaidas ir esame pasiruošę viską įgyvendinti daug greičiau“, – mintimis apie Laisvės alėjos rekonstrukciją dalinosi Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Techniniame projekte – nemažai pakeitimų

Su projektu dirbantys savivaldybės atstovai pripažįsta, jog per pirmąjį rekonstrukcijos etapą buvo iškilę nemažai klausimų, todėl prieš skelbiant naujojo etapo rangovų konkursą nuspręstą projektą koreguoti.

„Projekte buvo patobulintos vietos, kuriose buvo aprašyti techniniai elektros, komunikacijų, grindinio klausimai, – informaciją patikslino „Vieningo Kauno“ frakcijos seniūnas Andrius Palionis. – Pirmiausia optimizavome alėjoje numatytų šulinių skaičių, pakoregavome jų prijungimą prie pastatų. Tai pat iš bendro projekto išėmėme nuotekų ir vandentiekio sistemų tvarkymo dalis, nes jas perdavėme įgyvendinti „Kauno vandenims“, kurie visą tai įgyvendins panaudoję iš Europos Sąjungos fondų gautas projektines lėšas. Tai reiškia, jog Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas ne tik bus įgyvendintas daug greičiau, bet ir už mažesnę pinigų sumą nei buvo planuota.“

Rekonstrukcijos projekte esama ir daugiau pakeitimų, pavyzdžiui lietaus surinkimo latakams parinkta daug pigesnė ir patikimesnė medžiaga nei buvo numatyta anksčiau. Taip pat papildomai alėjoje bus įrengtas 100 kW elektros įvadas, kad esant reikalui miesto švenčių metu būtų galima turėti tinkamą prieigą prie elektros.

Rekonstrukcija alėjoje judėjimą stabdys tik tam tikruose etapuose

Išaugus rekonstrukcijos tempams dalis gyventojų pradėjo reikšti nuogąstavimus, kad ateinančius kelis metus visa Laisvės alėja bus sunkiai praeinama. Tačiau Kauno vicemeras Povilas Mačiulis ramina gyventojus: „Nei mes patys, nei kauniečiai nenori dar ateinančius 10 metų matyti centrinę miesto gatvę paverstą statybų aikštele.

Užsibrėžėme tikslą likusią Laisvės alėjos rekonstrukciją įgyvendinti per tokį patį terminą, kaip buvo atliktas pirmasis etapas prie Soboro. Todėl techniniame projekte iš karto numatėme konkrečius reikalavimus rangovams, jog tam tikra alėjos dalis atvira ir be dangos negalės būti ilgiau nei 8 mėn. Tai garantuos, jog visas projektas neišsiplės laike, o judėjimas alėja bus ribojamas tik tam tikruose etapuose ir tam tikram laikui, bet ne visur iš karto“.

Tiesa, kadangi darbai bus išskaidyti „Kauno vandenims“ ir naujai parinktam rangovui, gali nutikti situacija, jog „Kauno vandenys“ savo darbus atliks greičiau nei rangovas suspės „sekti“ paskui jų darbus. Siekiant, kad kuo mažesnė teritorija gyventojams būtų sudėtingai praeinama, teigiama, jog tokiu atveju senasis grindinys laikinai vėl bus paklotas iki kol rangovas jau galės vykdyti savo darbus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA