Legendinis Kauno fontanas jau prijungtas prie interneto: pusmetį džiugins kerinčiais, spalvotais purslais | Kas vyksta Kaune

Legendinis Kauno fontanas jau prijungtas prie interneto: pusmetį džiugins kerinčiais, spalvotais purslais

R. Tenio nuotr.

Prieš pat didžiąją pavasario šventę – Velykas, Kauno fontanas sutryško bene visomis vaivorykštės spalvomis. Interaktyvia pagalba šviečiantis fontanas oficialiai įžiebtas penktadienį, 21 val. Akį džiuginantis reginys praeivius pasitiks dieną ir vakarą, iki pat rudens. 

Antrus metus Laisvės alėjos fontane realizuojamos idėjos autorius – Tomas Stasiukaitis. Jis pažymėjo, kad šįmet vos ne mėnesiu anksčiau fontano purslai spalvomis pasipuošė.

Daugiau spalvų

Fontanas labiausiai keri jau sutemus, kol dar neįsijungia įprastas jo apšvietimas, tad gyventojai kurį laiką gėrisi ryškiausiomis spalvomis: žalia, raudona, mėlyna, geltona ir šįmet projekte debiutuojančia – violetine.

Laisvės alėjos fontanas

Pagal pernai keičiamas spalvas internetu, statistiškai kauniečiams labiausiai patiko raudona ir mėlyna spalvos. Atsižvelgus į kauniečių pageidavimus, šįmet fontanas viena iš pasirinktų spalvų švies gerokai ilgiau.

Beje, gyventojai prašė ir muzikos, spindint spalvoms, tačiau T. Stasiukaitis atsakė praktiškai: „Nenorime konkuruoti su aplink esančių barų ar kavinių garso aparatūra, juolab, kad šiltuoju metų laiku jų kolonėlės išnešamos į lauką ir groja prie pat fontano. Dar ir mums muziką paleidus gautųsi tiesiog triukšmas, kuris džiaugsmo, harmonijos ir estetinio pasigėrėjimo jausmo tikrai nekeltų. Taigi, apsieisime be muzikos, verčiau prie fontano viens kitam kokį gerą žodį, komplimentą pasakykime”, – kalbėjo T. Stasiukaitis.

Savaitgaliais prožektoriai švies ilgiau

Fontano vandens sroves įvairiomis spalvomis nudažo specialūs „Elmo LED RGB“ prožektoriai. Pagal šią apšvietimo technologiją, visai spalvų gamai išgauti naudojamos trys pagrindinės spalvos – raudona, žalia ir mėlyna. Anot atstovų, šis apšvietimas yra taupus ir elektros energijos suvartoja ne daugiau, nei standartinė 100 vatų kaitrinė lemputė.

Laisvės alėjos fontanas

Spalvotas fontano apšvietimas matomas ir iš tolėliau: „Su šeima dažnai keliauju po Laisvės alėją pasivaikščioti, einame nuo Soboro iki Senamiesčio. Tiesiai atsistojus, vakare ir nuo pat Soboro, fontano spalvų žaismė puikiai matyti, kaip ir nuo Centrinio pašto”, – sakė idėjos autorius T. Stasiukaitis.

Fontanas švies nuo pat ryto iki vėlaus vakaro, pernai dažniausiai veikdavo iki 24 val., kai alėjoje nebelieka žmonių. Savaitgalį alėja pastebimai pagyvėja, ir turistai užplūsta, tad tomis dienomis spalvos veiks iki 1-2 val. nakties. Dienos metu fontanas irgi bus spalvotas, tik ne taip matysis, ypač spiginant saulei.

Perjunginės internetu

Net 35 metus Laisvės alėjoje veikiantis fontanas išmaniųjų technologijų dėka bus galimas valdyti kiekvieno gyventojo, tereikės išmaniojo telefono ir interneto.

Spalvas savo išmaniaisiais telefonais internete nustatyti galima čia, tereikia spustelėti norimą spalvą. Primenama, kad Laisvės alėjoje veikia nemokamas belaidis internetas.

Jei ilgą laiką žmonės spalvų nereguliuoja, tuomet fontanas šviečia atsitiktine spalvų tvarka.

T. Stasiukaitis sulaukė prašymo sukurti mobiliąją programėlę fontanui valdyti, tačiau, anot, jo, tai nebūtų efektyvu. „Programėlė labiau reikalinga toms funkcijoms, kuriomis žmonės dažnai naudojasi, tarkim banko ar žemėlapių. O čia, kiek kartų eini pro fontaną ir panori įjungti jo spalvą? Vos kelis kartus, tad tam pakanka ir interneto svetainės”, – sakė pašnekovas.

Laisvės alėjos fontanas

Nori, kad praeiviai tiesiog nusišypsotų

Pabaigoje portalas „Kas vyksta Kaune” idėjos autoriaus pasiteiravo, o kodėl gi būtent šis fontanas nusipelnė tiek dėmesio ir puošnumo. Pasirodo, neatsitiktinai: „Yra mieste ir kitų fontanų, bet šio srovė iš gana aukštai krenta, o tai lemia, kad kuo daugiau šviesos praeina pro čiurkšles. Geriau ir žiūrovams matyti. Kita šios vietos pasirinkimo priežastis – tai visų įsimylėjėlių susitikimo vieta. Kodėl susitikimo nepadaryti įdomesnio, romantiškesnio?”, – pasvarstyti siūlė T. Stasiukaitis ir teigė, kad pagrindinis spalvoto fontano tikslas – siekti, kad žmones pradžiugintų tokie paprasti dalykai.

Anot jo, rečiau besilankantiesiems Laisvės alėjoje tai gali tapti džiugu atradimu ir prablaškyti. „Būna atradimo džiaugsmas: „Ei, žiūrėk kas čia šviečia!” – Teskaidrina jis nuotaiką kiekvienam praeiviui”, – viliasi idėjos autorius.

Interaktyvus fontano apšvietimas veiks iki rudens, galbūt net lapkričio pradžios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA