Per miesto centrą ir senamiestį nusidriekė Kristaus kančios kelias | Kas vyksta Kaune

Per miesto centrą ir senamiestį nusidriekė Kristaus kančios kelias

R. Tenio nuotr.

Šiandien Didysis penktadienis – tikintiesiems svarbi diena. Viso pasaulio krikščionys Didįjį penktadienį renkasi į pamaldas, po kurių keliauja į Kristaus kančios kelią. Toks kelias 20 val. Kaune eitas nuo Soboro iki šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos.

Kaip praneša eiseną organizavusi Kauno arkivyskupijos kurija, šios apeigos Kaune vyko tradiciškai ir sutraukė daugybę žmonių. Pirmiausiai tikintieji rinkosi į 18 val. „Kristaus kančios“ pamaldas arkikatedroje. Liturgija skirta Kristaus kančiai paminėti ir Kryžiui pagerbti. Šv. Mišios šią dieną neaukojamos.

20 val. nuo Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos), dar kitaip vadinamo Soboro, pajudėjo „Kryžiaus kelio“ eisena, kurioje buvo matyti arkivyskupai, kunigai, diakonai, vienuoliai, pasauliečiai. Jie susikaupę, rankose laikydami žvakes, keliavo miesto gatvėmis iki arkikatedros bazilikos.

Svarbų eisenos simbolį – kryžių nešė Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas bei miesto parapijų atstovai.

Krikščionių religija sako, kad Didįjį penktadienį mirė ir buvo palaidotas Kristus.

Procesija rėmėsi Kryžiaus kelio apmąstymais pagal arkivyskupo Teofiliaus Matulionio gyvenimą. „Jis tikintiesiems yra pavyzdys kaip gyventi tiesoje ir drauge su Jėzumi nešti savo gyvenimo bei laikmečio kryžius”, – rašoma renginio pranešime.

Didįjį penktadienį krikščionims yra privaloma atgailos diena, šiandien jie dirbo lengvesnius darbus ir pasninkavo: tik kartą maitinosi, o du kartus užkandžiavo ir nevalgė mėsos bei nevartojo alkoholio.

Kaip teigia BNS, kitose šalyse, tarkim Filipinuose, Didįjį penktadienį itin uolūs tikintieji paminėjo ne tik simboline eisena, bet ir plakdamiesi iki kraujo. „Filipinuose dalyviai plakė savo nugaras iki kraujo rimbais ir leidosi kalami prie medinių kryžių, kad tokiomis drastiškomis priemonėmis atkartotų Jėzaus Kristaus nukryžiavimą, šias daug turistų pritraukiančias apeigas stebint žiūrovų minioms.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA