Kauno profesinio mokymo cente – galimos korupcijos apraiškos | Kas vyksta Kaune

Kauno profesinio mokymo cente – galimos korupcijos apraiškos

BNS 2017/04/12 14:49
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

Seimo Antikorupcijos komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama įvertinti pranešimus apie galimą dokumentų klastojimą, sukčiavimą fiktyviai įdarbinant asmenis, galimą apgaulingą buhalterinę apskaitą bei valstybės ir mokinių lėšų grobstymą Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre (KMPMC).

„Mes gavome pranešimą, kuriame nurodyti galimi nusikalstamos veikos faktai, nusikalstamas veikas tiria teisėsaugos institucijos, todėl kreipėmės į prokuratūrą. Ten kalbama apie dokumentų galimą klastojimą, nepotizmą, galimą apgaulingą buhalterinę apskaitą bei valstybės ir mokinių lėšų grobstymą“, – BNS sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

Taip pat komisija Generalinės prokuratūros prašo įvertinti ir žiniasklaidoje skelbiamą informaciją apie buvusią švietimo ministrę Audronę Pitrėnienę, kuri būdama ministre rūpinosi patalpų Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui suteikimu Palangoje, o šiuo metu ten yra įsidarbinusi.

Galimą A.Pitrėnienės interesų konfliktą skiriant patalpas mokymo centrui, kuriame vėliau pati įsidarbino, trečiadienį ėmėsi tirti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), kaip ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro direktorės Laimutės Anužienės interesus.

Komisija tirs BNS skelbtą informaciją, jog 2016 lapkričio 16-ąją centrui Vyriausybės nutarimu skirtos patalpos Palangoje, nutarimą teikė tuometinė Švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė, vėliau ir įsidarbinusi šio centro padalinyje Palangoje. A.Pitrėnienė sprendimą dėl 1 tūkst. kv. metrų skyrimo parengė ir Vyriausybei pateikė jau būdama laikinąja ministre.

Komisija aiškinsis, ar ministrė, įsidarbinusi KMPMC sektoriaus vadove, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo numatyto draudimo vienerius metus dirbti įmonėje, kurios priežiūrą vykdė eidama ankstesnes pareigas.

Balandžio pradžioje naujienų portalas 15min.lt skelbė, kad iš dalies valstybės valdomame KMPMC dirba bei įvairių struktūrinių padalinių vadovų pareigas eina KMPMC direktorei artimi asmenys – du sūnūs bei marti. Komisija nurodo, kad kyla pagrįstų abejonių, kad L.Anužienė galėjo priimti sprendimus, susijusius su savo šeimos nariais: priimti juos į darbą, pasirašyti įsakymus dėl atlyginimo, priedų skyrimo, komandiruočių.

VTEK taip pat aiškinsis informaciją, jog L.Anužienė KMPMC vardu taip pat pasirašė šimtatūkstantines pirkimo-pardavimo ar paslaugų sutartis su bendrove „Ortopedijos klinika“, kurios valdymo organo nariai yra jos sūnus ir brolis.

15min.lt taip pat skelbė, kad A.Pitrėnienės vadovavimo metu KMPMC ministerijai pateikė prašyma dėl 10,3 mln. eurų ES paramos – pusė sumos numatyta pritaikyti patalpų Vilniaus centre, kuriose šiuo metu veikia Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija, pritaikymui KMPMC reikmėms. Sutartis su centru nebuvo pasirašyta. VTEK vertins ir šią informaciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA