Paskelbė kada įsigalios naujasis Darbo kodeksas, profsąjungos nori atidėjimo | Kas vyksta Kaune

Paskelbė kada įsigalios naujasis Darbo kodeksas, profsąjungos nori atidėjimo

BNS 2017/04/11 16:35
Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Darbo santykius liberalizuojantis naujasis Darbo kodeksas, priimtas dar praėjusią kadenciją, tačiau naujojo Seimo pusmečiui atidėtas, liepą įsigalios su tomis pataisomis, dėl kurių jau yra apsisprendusi Trišalė taryba, kartoja premjeras.

Tuo metu profsąjungos norėtų, kad kodekso įsigaliojimas būtų nukeltas dar pusmečiui ir visos pataisos, susijusios su prezidentės Dalios Grybausitės veto, būtų apsvarstytos Trišalėje Taryboje ir priimtos vienu metu.
Saulius Skvernelis sako, kad Trišalė tarybos palaimintas pataisas Vyriausybė apsvarstys balandžio 19 dieną. Jis taip pat pabrėžė, kad visos pataisos, kurias parlamentarai registruos, bus atmestos – toks esąs „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijos sprendimas.

„Esminis dalykas, kad liepos 1 dienai šitas kodeksas, kuris atidėliotas, su pataisomis, dėl kurių sutarta, įsigalios. Jeigu bus bandoma registruoti Seime įvairias pataisas, koalicija nusprendė, kad jos turėtų būti atmestos“, – antradienį po valdančiosios koalicijos pasitarimo žurnalistams Seime teigė premjeras.

S.Skvernelis tikisi, kad Trišalės tarybos susitarimams Vyriausybė balandžio 19-ąją pritars.

„Ką sutarė Trišalė taryba, Vyriausybė kitą trečiadienį adaptuos, svarstys posėdyje ir atiduos Seimui. Visi nesutarimai, kurie yra, jie nukreipiami į Trišalę tarybą, diskusijos tenai toliau vyksta, ieškoma sprendimų, susitaria, tada ateina į Vyriausybę ir eina į Seimą“, – pridūrė premjeras.

Nors S.Skvernelis abejoja, kad iki Darbo kodekso svarstymo Seime Trišalė taryba spės susitarti ir dėl kitų klausimų, sako, kad šios pataisos visgi galėtų būti priimamos. Tačiau jeigu taip neatsitiks, pakeitimai bus priimami vėliau, kai sutarimą ras Trišalė taryba.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas BNS teigė, kad valdančiųjų susitarimas dėl pataisų, kurioms nėra pritarusi Trišalė taryba, nesvarstymo Seime esąs teisingas. Tačiau, pasak jo, profsąjungoms yra sunkiau nei darbdaviams, kurie yra „geresnėse pozicijose“.

„Mes dabar esame tokioje padėtyje, kad tas kodeksas, kuris turi įsigalioti, darbdaviams yra truputį naudingesnis, todėl jie turi geresnę platformą deryboms – jeigu nesusitariame, lieka tos pačios nuostatos. Mes tariames ant naujojo kodekso pagrindo, jame jau užprogramuotos geresnės sąlygos darbdaviams, o ne darbuotojams, o jie stengiasi dar išpešti, kad jiems būtų dar naudingiau“, – sakė A.Černiauskas.

Jis norėtų, kad kodekso įsigaliojimas būtų atidėtas iki 2018 metų pradžios.

„Gal geriau atidėti dar pusmečiui. Gal tai darbdavius, nenorinčius atidėjimo, paskatintų deryboms. Jeigu jie suprastų, kad tas kodeksas neįsigalios iki to laiko, kol nerasime Trišalėje taryboje kompromiso, gal jie būtų lankstesni derybose“, – teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos lyderis.

Pasak A.Černiausko, Trišalė taryba yra pritarusi nedidelei daliai prezidentės veto iškeltų klausimų.

„Čia yra tik nedidelė dalis iš prezidentės veto, dėl ko mes sutarėme Trišalėje taryboje. Kitais klausimams nepritarė darbdaviai“, – sakė profsąjungų lyderis.

Kovo 17-ąją darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai baigė diskusijas dėl didžiausius ginčus kėlusių Darbo kodekso nuostatų. Pavyko sutarti dėl darbo arbitražo sprendimų nevykdymo maksimalaus baudos dydžio, dėl to, kad darbo arbitražą galima inicijuoti abiejų pusių sutarimu, dėl darbinio teisnumo ir veiksnumo sąvokos grąžinimo, dėl kompensacijos už darbą lauko sąlygomis ir kilnojamo darbo pobūdžio grąžinimo.

Sutarta, kad darbuotojų atostogos per metus sieks 20 darbo dienų, o papildomos atostogų dienos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais, be to, darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 valandų, įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius. Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą bus taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas – ne daugiau kaip 52 valandos per savaitę, neįskaitant papildomo darbo.

Be to, taryba nutarė, kad darbo tarybos bus steigiamos įmonėse, kuriose dirba ne mažiau kaip 20 darbuotojų, tačiau jei trečdalis jų priklauso profesinei sąjungai, tarybos nebus, o jos funkcijas perims profesinė sąjunga. Vieta darbo taryboje turės priklausyti profsąjungai.

Sutarimo nerasta dėl streikų organizavimo, lokautų paskelbimo, darbuotojų atstovų papildomų garantijų, terminuotų darbo sutarčių, dėl darbo grafikų, kolektyvinės sutarties, interesų konfliktų Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ vienintelė iš profesinių sąjungų nepasirašė Trišalės tarybos narių susitarimo dėl ginčytinų naujojo Darbo kodekso nuostatų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA