Vaikų dantų gydymas: kaip įveikti baimę? | Kas vyksta Kaune

Vaikų dantų gydymas: kaip įveikti baimę?

Organizatorių nuotr.

Apie 60 proc. 3 – 12 m. vaikų patiria dantų gydymo baimę, kuri vėliau tampa ir sveikatos problemų priežastimi. Apie tai ne iš nuogirdų žino ir garliaviškė Milda Marcinkevičienė. Du mažamečius vaikus auginanti moteris net penkerius metus kaip išmanydama kovojo su savo atžalų fobijomis, netaisyklingu sąkandžiu ir ėduonimi.

[galerija kiek=”4″]

Nesiliovė verkę

Devynerių Patricija ir ketverių Martynas mamai besikalbant su žurnalistais įdėmiai tyrinėja aplinką ir nedrąsiai klausosi pokalbio. Vos tik pašnekovė pamini jų vardus, vaikai pradeda pritariamai linkčioti. „Atrodytų, kas gi čia tokio, kad vaikai bijo dantų gydytojo. Juk daugelis vaikystėje jautėme kam nors baimę, tačiau kai vaikai nesiliauja verkę ir nenori net atverti burnos, atsiranda daugiau problemų. Vyresnėlės dantukai pradėjo geltonėti, o po keletos metų nesėkmingų įkalbinėjimų pastebėjau, kad dukra nebegali taisyklingai sukąsti. Matydamas, kad sesuo atsisako bendrauti su gydytoju odontologu, taip pat elgtis pradėjo ir Martynas“, – prisiminė pašnekovė.

Net ir jausdami skausmą abu vaikai nesiryžo gydyti dantukų. Anot M. Marcinkevičienės, ji labai stengėsi įkalbėti bent nuvykti į apžiūrą ir kaskart vaikams sutikus, nusivylimas laukdavo odontologo kabinete. „Aš nežinau, kodėl tik retas gydytojas moka bendrauti su vaikais. Galbūt net ne pilkuose jų kabinetuose slypi baimės. Aplankėme 7 klinikas ir visur su vaikais buvo elgiamasi tarsi su suaugusiais. Tačiau mažametis pats nesuvokia, kad gydymo ir apžiūros reikia jam. Vaiką pirmiausiai reikėtų nuraminti, susidraugauti su juo, sudominti. Visiškai kitokius gydytojus sutikome tik Kauno odontologijos klinikoje „Denticija“.

Po eilės nesėkmingų apžiūrų ir nepavykusio gydymo Patricijos dantyse žiojėjo 5 skylės, o sąkandis buvo netaisyklingas, nuolatiniai dantys augo kreivi. Martynas jau kentė ir dėl pieninių dantų kilusį skausmą. Negydomi ar netinkamai gydyti pieniniai dantys gali daryti įtaką ir nuolatiniams. Tačiau nelaiku juos pašalinus gali kilti ir rimtesnės sąkandžio problemos. Užaugus ši, iš pirmo žvilgsnio nekalta, vaikystės baimė taps kreivų dantų ir netaisyklingo sąkandžio priežastimi. Tai ne tik atsilieps piniginei, tačiau ir bus sunkiai išgydoma.

Padėjo draugų rekomendacijos

Ilgai ieškojusi tinkamos klinikos Marcinkevičių šeima lengviau atsipūtė tik pažįstamiems rekomendavus Kauno odontologijos kliniką „Denticija“. „Pradėjus klausinėti pažįstamų ir draugų, kas kur veda savo vaikučius, išgirdome apie Kauno odontologijos klinikos „Denticiją“ vaikų odontologų profesionalumą ir mokėjimą bendrauti su vaikais.

Tikrai sužavėjo pasakojimai, todėl nutarėme, kad turime apsilankyti šioje klinikoje. Dar pirmojo susitikimo metu gydytoja ir slaugytojos rado bendrą kalbą su abiem mano padaužom. Gydytoja pasakojo, ką darys, kaip vyksta dantukų gydymas. Net rodė sergančius dantukus ekrane, o jie klausė ištempę ausis. Buvau sužavėta. Patricija net užsimanė tapti odontologe“, – su šypsena pasakojo moteris.

Taigi, šiandien, net ir nepaisant ilgo kelio, šeima renkasi visai šalia Kauno autobusų stoties esančią kliniką „Denticiją“. Anot M. Marcinkevičienės, pas tikrus savo darbą išmanančius profesionalus verta važiuoti nepaisant jokių atstumų. „Dabar esame tikri, kad mūsų su vyru ir vaikų dantys yra gerose rankose. Mažieji noriai vyksta į kliniką ir nebereikia meluoti, kur važiuojame. Žaviuosi gydytojų darbu ir mokėjimu bendrauti su vaikais“, – gerų žodžių klinikos kolektyvui negailėjo Garliavos gyventoja.

Dažna problema

Vaikų gydytoja odontologė Marija Borisovaitė juokaudama prasitaria mintyse pametusi skaičių klientų, kurie klinikos duris praveria sakydami, kad vaikai bijo ir nesutinka gydyti savo dantų niekur kitur. „Dažniausiai tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų dantų problemos kyla dėl prastos burnos higienos ir netinkamos mitybos. Priežastimi gali būti ir įvairios traumos. Tačiau negydant ir baiminantis gydyti dantukus vėliau gali būti sunku išvengti pasekmių, todėl darbas su vaikais yra labai svarbus ir atsakingas. Ilgai negydžius ir esant daugybiniam kariesui gydymas trunka ilgiau, bet prieš tai suteikiame skubią pagalbą ir pripratiname vaiką prie neskausmingos odontologijos, žaidžiame su juo ir kartu tęsiame profilaktiką, vykdome tolimesnį gydymo planą“, – sakė Kauno odontologijos klinikos“Denticija“ gydytoja vaikų odontologė.

Kolegei pritarė ir Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ vaikų gydytoja odontologė Adelė Petruninaitė. Anot specialistės, dažniausiai vaikai prasitaria bijantys dantų taisymo po neigiamos patirties praeityje, susidūrę su nedraugišku gydytoju, prisiklausę įvairių gąsdinančių istorijų. Visais šiais atvejais gydytojui tenka užsitarnauti mažojo kliento pasitikėjimą. „Denticija“ gydytojos specialistės pataria prieš vizitą žaidžiant paaiškinti apie dantų apžiūrą, supažindinti su ja. Šioje klinikoje paprastai taikoma metodika „sakyk, rodyk ir daryk“.

Prieš pradedant gydymą vaikui ramiai aprodomas kabinetas, visa aplinka, naudojamos priemonės, paaiškinama jų paskirtis ir kiekvienas žingsnis, kas bus daroma. Žinodamas, kas vyks vėliau, vaikas nebijos. Taip pat padeda raminanti muzika, animaciniai filmai, žaislai. Vaikus paprastai labai sudomina ir klinikoje veikiantis odontologijos muziejus, kuriame – daugiau nei keli šimtai eksponatų. Po vizito „Denticijoje“ mažylis apdovanojamas už gerą elgesį, o dovanėlę gali išsirinkti pats.

Sąkandžio problemų bumas

Gydytojos pasiteiravus, kada vertėtų pradėti rauti pieninius dantis, specialistė pabrėžė, kad tik esant jų paslankumui, pradėjus klibėti ar pradėjus dygti nuolatiniam. Dažniausiai vaikai patys išsirauna pieninius dantis ir dėl to problemų paprastai nekyla, tačiau kitu atveju tai gali padaryti gydytojas odontologas: „Pieniniai dantys taip pat gali ir labai sugesti, o kai dėl nepriežiūros gydymas nebegalimas, juos tenka šalinti. Kitu atveju tai gali tapti burnos infekcijos priežastimi ir susilpninti augančio mažylio imuninę sistemą“.

Vis dėlto dažniausia problema, su kuria susiduria didelė dalis vaikų ir paauglių – netaisyklingas sąkandis. Šią problemą gali nulemti tiek genetika, tiek tokie žalingi įpročiai kaip piršto čiulpimas, kvėpavimas pro burną, tiek ir pavėluotas ėduonies gydymas ar priešlaikinis dantų šalinimas. Ekspertai nustatė, kad dėl šios priežasties pas gydytoją ortodontologą reikėtų apsilankyti sulaukus 6 – 7 m. amžiaus ir išdygus pirmiesiems nuolatiniams krūminiams dantims.

Tačiau gydytojo odontologo duris mažylis su tėveliais turėtų praverti apie 6 – 8 gyvenimo mėnesį. Pirmojo vizito metu paaiškinama, kaip dygs pieniniai dantys, kaip užtikrinti higieną, kokio teisingo mitybos režimo laikytis ir numatomi kiti profilaktiniai vizitai. Toks ankstyvas lankymasis odontologijos klinikoje padeda išvengti dantų taisymo baimės. Iki 8 m. ryte ir vakare dantis rekomentuojama valyti tėvams, vėliau, mokant atsakomybės, tai gali daryti ir patys vaikai.

Daugiau apie kliniką skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA