S. Oranto-Sausio paroda – „Metų laikai“ eksponuojama Dramos teatre | Kas vyksta Kaune

S. Oranto-Sausio paroda – „Metų laikai“ eksponuojama Dramos teatre

Organizatorių nuotr.

Nuo balandžio 10 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre veikia dailininko Sigito Oranto-Sausio tapybos darbų paroda „Metų laikai“.

Sigitas Orantas-Sausis (g. 1974 m.) – įvairialypis, kūrybiniuose ieškojimuose esantis kaunietis dailininkas.

Savo meninę veiklą pradėjęs A. Martinaičio dailės mokykloje, per tam tikrą laiką išmėgino įvairias meno rūšis bei technikas. Iš pradžių didžiąją dalį laiko skyrė keramikai, pynimui, kūrė savitos technikos mozaikinius paveikslus iš medžio tošies, rašė poeziją. Kiek vėliau į jo gyvenimą įsiliejo tapyba. Iš pradžių mėgino tapyti aliejumi, tačiau laikui bėgant akrilo dažai pasirodė priimtinesnė ir lankstesnė medžiaga.

Šioje Sigito Oranto-Sausio tapybos parodoje pristatoma kone dvi dešimtys akrilo ir drobės technika sukurtų ryškiaspalvių simetriškais motyvais pasižyminčių darbų, kurie labai primena Tolimųjų rytų kultūrų simbolį – mandalą, kuri, kaip žinia, simbolizuoja pasaulio dvasinę harmoniją, tam tikrą jo tvarką. Išties, S. Oranto-Sausio darbai yra darniai sujungtų formų, linijų ir spalvų tvariniai. Būtent spalvą, pats menininkas išskiria kaip dominuojančią jo kūryboje. Labiausiai jam imponuoja geltoni ir žali atspalviai. „Svarbiausia, kad viskas sužaistų, kad tapant spalvos atsirastų būtent ten, kur jos turi būti“, – sako autorius. Paklaustas, iš kur šis spalvos sureikšminimas, jis teigia, kad viskas kyla natūraliai iš gamtos ir save vadina tikru gamtos vaiku.

Nors Sigito kūriniai forma labai primena mandalas, pasakodamas apie savo kūrybą autorius to nepabrėžia. Jis nesiremia tam tikrais nusistovėjusiais kultūriniais simboliais, o greičiau suteikia sau didelę interpretavimo laisvę ir simbolius kuria pats. Tuo tarpu, poetiškąją S. Oranto-Sausio prigimtį atskleidžia jo tapybos darbų pavadinimai: „Metų laikai stiklo karoliuose“, „Sniego karalienė“, „Žvaigždžių daina“, „Dangaus vitražai“, „Saulės karoliai“ ir t.t.

„Esame žmonės-gaudyklės, per mus pereina emocijos, įvairi energija, kurią turime išreikšti“, – kalba dailininkas ir savo tapybą vadina savotiška meditacijos forma, kuri gali suteikti dvasinės energijos ne tik jam pačiam, bet ir parodos žiūrovui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA