Miesto centre ir Senamiestyje savaitgaliui įsikūrė prekybos miestelis (nuotraukų galerija) | Kas vyksta Kaune

Miesto centre ir Senamiestyje savaitgaliui įsikūrė prekybos miestelis (nuotraukų galerija)

R. Tenio nuotr.

Laisvės alėjoje ir Senamiestyje visą savaitgalį vyksta „Kauno mugė 2017“. Stalai lūžta nuo galybės tiesiai iš ūkių atvežtų skanėstų: šakočių, skilandžių, lašinių palčių, „baronkų“ karolių, medaus statinių, slėgtų sūrių… O jau verbų dailumas ir margumas! Akis paganyti tikrai yra į ką, o ir lankytojų įdienojus čia gyva pekla. 

Mugė suskirstyta į kelias dalis: Senamiestis skirtas kultūriniam paveldui pažinti, Muzikinio teatro sodelyje vyksta muzikiniai pasirodymai, o Laisvės alėjoje išsibarstę maisto, drabužių ir amatų prekybininkai.

Kviečia marginti kiaušinius, įsiamžinti su šarvais

Bene daugiausiai dėmesio susirenka margaspalvių verbų ekspozicijos, prie jų bent trumpam stabteli dažnas praeivis, ruošiamasi po savaitės ateisiančioms šv. Velykoms. Kiaušinius marginti kviečiama prie Laisvės alėjos fontano ir Rotušės aikštėje. Netoli buvusio „Merkurijaus“ – galimybė už simbolinį mokestį nusifotografuoti su tikrais IX-XI a. šarvais ar XIV-XV a. žieduočiais.

Programoje numatyti ir gyvos muzikos koncertai, šokėjų pasirodymai, kviečiama supažindinti su Lietuvos regionų kultūra.

Pavasario mugė Kaune

Kaipgi be verbų

Vilniaus krašto verbomis ant pagaliukų ir įprastomis – puokštinėmis verbomis prekiaujanti tautinio paveldo atstovės mama ir dukra: Ona Treinienė ir Jurgita Treinytė.

Priminta verbų sudėtis: „Per šv. Velykas Kaune, Žemaitijos regione, dar Suvalkijoje anksčiau nešdavo tik kadagį arba tują; Zarasuose tik su „kačiukų“ šakele apsieidavo. Kitur Velykų simboliai puošnesni: įkomponuojami prasprogę „kačiukai“, žilvitis, gluosnio šakelė, karklas, margos gėlės, paskui užrišama juosta, kuri saugo. Su verba iš pat šv. Velykų ryto reikia paplakti šeimynykščius ir sakyti: „Ne aš plaku, verba plaka! „Būk sveikas, Velykos!“. Beje, visai mažų vaikų neplaka, juos tik paglostyti triskart su verba reikia“, – aiškino J. Treinytė.

Jos mama pasakojo, kai dar augo Šiauliuose, būdama vaikas plakdavo ir sakydavo: „Perkūnijos nebijosi!“.

„Pamenu, vaikystėje išėjus ryte tėvams į bažnyčią, stengdavomės kuo greičiau atsikelti, kad tik neišpertų su verba. O jei matom, kad tėvai pareina, bėgdavome slėptis į visas puses!”, – su šypsena prisimena O. Treinienė.

Verbų gamintoja Jurgita pasakojo per dieną verbų pagaminti po 8-12, jų kainos svyruoja iki 3 eurų. Taip pat prekiauja žalumos vainikais margučius ant stalo sudėti, žiemos sodais, mažomis puokštelėmis, kurias, kaip pasakoja, reikia namuose užkišti už švento paveikslo, o kas gyvulių turi – palikti ūkiniame pastate – apsaugai nuo negerovių.

Pasiteiravus, kaip pirmą dieną vyksta prekyba, prekybininkė pastebėjo: „Dar vangokai, nepalyginsi su Vilniumi, ten kitoje mugėje – Kaziuko – pirko triskart aktyviau, na, Kaune ir mugių turbūt daugiau vyksta. Manau, ryt pirkėjų bus daugiau”, – viliasi J. Treinytė.

Pavasario mugė Kaune

Prekiauja kojinėmis iš šuns vilnos, sukniomis iš lino

Mugėje galima rasti ir gan retos prekės – kojinių, kurių pusę sudėties sudaro šunų, o kitą pusę avies vilna. Prekybininkė iš Kaišiadorių rajono Vida Drapanauskienė pasakoja, kad šios kojinės šiltesnės už avies vilnos, aktyvina kraujotaką, tinka nuo sąnarių ligų.

„Šunį iššukuojame ir gaurus maišome su avies vilna, štai ir šiltos kojinės“, – pasakoja prekeivė, atskleidusi, kad vienoms kojinėms pagaminti prireikia apie 200 g šuns vilnos. Geriausiai tinka laikos, haskių, senbernarų veislių šunų plaukai. Gaminys atsieina 6 eurus. „Žinau ne vieną žmogų, kuris nešioja vilnones kojines ir vasarą, tam jos puikiai tinka, šildo, bet neperšildo“, – aiškino V. Drapanauskienė.

Kita prekybininkė pristato gaminius iš lino, pasakoja, kad labiausiai sužavėti būna užsieniečiai: „Pro šalį einantys ir pastebėję, kad linas – jie visada užsuks, nupirks lauktuvių, pagirs” (tuo įsitikino ir „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai, kalbinant prekybininkę viena užsienietė apžiūrinėjo skraistę ir garsiai žavėjosi „So beautiful!“ (kaip gražu). – „Linas kvėpuoja, suteikia šilumą arba jei vėsu – šildo, t.y. prisitaiko. Yra sakoma: vilna išguli vilką, o linas – šilką, t.y. kuo toliau, tuo jis malonesnis nešioti kūnui. Nepakeičiamas vasarą”, – pasakojo megzto lino gaminių kūrėja Aldona. Jos gaminta vasarinė lininė suknelė kainuoja 40 eurų.

Senamiestyje – kultūrinis paveldas ir retro nuotraukos senoviniu aparatu

„Rotušės aikštėje įsikūrė Lietuvos regionų kultūrinio paveldo ambasados, kuriose vyksta tikrasis regioninio gyvenimo atspindėjimas su jų krašto kulinarijos, meno, muzikos ir ekologijos akcentais. Kiekvieno regiono ambasada pristatydama savo kraštą gamina, degustuoja, vaišina, šoka, dainuoja ir groja, taip, kaip tik jų krašte tai daroma. Tam nusakyti puikiai tinka renginio šūkis – Regioninis kultūros paveldas ant mūsų stalo ir širdyse“, pasakojo renginio organizatoriai.

Rotušės aikštėje siūloma reta pramoga – galimybė įsiamžinti popierinėje retro nuotraukoje, kuri čia pat pagaminama ir atiduodama, tai atsieina 5 eurus. Paslauga atliekama fotografuojant senovine aparatūra.

Pavasario mugė Kaune

Visas tris dienas Rotušės aikštės scena atgims apie 11 valandą ir koncertai tesis iki vakaro, maždaug 19 valandos.

Aukštaitijos, Žemaitijos, Suvalkijos, Dzūkijos bei Klaipėdos krašto bendruomenės visiems mugės svečiams pristatys savo tautinį, kultūrinį, muzikinį, maisto bei amatų paveldą.

Rotušės aikštėje atskira zona skirta mažiesiems mugės dalyviams, taip pat veikia sendaikčių turgus, eksponuojama retro automobilių paroda. Vyksta policijos, greitosios pagalbos ir ugniagesių technikos paroda.

Varžybos ir šokiai Muzikinio teatro kiemelyje

Penktadienį Muzikinio teatro kiemelyje įsikūrusioje Jaunimo zonoje groja muzika, pasirodo gatvės muzikantai, vyksta išmanusis „QR žaidimas“. Šeštadienį nuo vidurdienio čia vyks įvairūs pasirodymai, koncertai, varžybos. 17 valandą prasidės jaunimo autorinių kūrinių konkursas „Unikalūs Paradoksai“.

Vyks radijo bangomis valdomų mašinėlių, riedžių varžybos, popierinių lėktuvėlių, fotografijų konkursai“, – pasakojo už „Jaunimo zoną“ atsakinga, renginių organizatorių studijos „Muha“ vadovė, Audronė Arkauskaitė.

Jaunimo zonoje apsilankys „Ostik Racing“ komanda, pristatysianti parodomąją sportinių dronų programą ir papasakos apie dronų lenktynes Lietuvoje ir užsienyje. Sekmadienį nuo 13 val. šokių studija „In*beat“ mokys „lindihopo“ pamokas.

Mugės darbo laikas: atidaroma nuo 10 val. ryto, penktadienį ir šeštadienį dirbs iki 21 val., sekmadienį iki 19 val.

Mugės programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA