Pasaulinę sveikatos dieną diskutuos apie depresiją | Kas vyksta Kaune

Pasaulinę sveikatos dieną diskutuos apie depresiją

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad balandžio 7-oji d. – Pasaulinė sveikatos diena. Šiais metais diena skirta psichikos sutrikimui – depresijai ir pavadinta „Depresija – pasikalbėkime“.

Depresija –psichikos sutrikimas, kuriam būdingi biologinio, psichologinio ir socialinio asmens funkcionavimo lygmenų pokyčiai. Pasaulio sveikatos organizacija informuoja, kad depresija yra ketvirta pagal populiarumą liga. Ja dažniau serga moterys, nei vyrai. Yra teigiama, kad pasaulyje šia liga serga apie 350 milijonų žmonių.

Lietuvoje 2015 metais depresija sirgo apie 4 proc. gyventojų. Nėra tikslios statistikos, kiek žmonių Lietuvoje serga depresija, nes labai dažnai šį sutrikimą stengiamasi nuslėpti, dėl galimos stigmatizacijos.

Labai svarbu žinoti, kokie simptomai lydi psichikos sutrikimus, kad laiku būtų kreipiamasi pagalbos.

Pagrindiniai depresijos požymiai: liūdna nuotaika, sumažėję interesai ir pasitenkinimas, sumažėjusi energija, padidėjęs nuovargis, mažas aktyvumas, susilpnėjusi koncentracija ir dėmesys, sumažėjęs savęs vertinimas ir pasitikėjimas savimi, niūrus ir pesimistinis ateities vaizdavimas, savęs žalojimo ar savižudybės idėjos ar veiksmai, sutrikęs miegas, sumažėjęs apetitas. Jei yra panašūs požymiai, žmogus turėtų kreiptis pas savo šeimos gydytoją ar psichologą.

Šią ligą diagnozuoja gydytojas psichiatras, kuris nustato ir parenka tinkamiausią gydymo būdą. Esant lengvai ar vidutinei depresijai, žmogus gali būti gydomas psichoterapija, psichologine pagalba, gyvenimo būdo korekcija, fiziniais pratimais. Sunki depresija gydoma medikamentais.

Pasaulio sveikatos organizacijos biuras Lietuvoje kartu su Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybiniu psichikos sveikatos centru bei kitais psichikos sveikatos srityje dirbančiais specialistais, balandžio 7 d. nuo 14 iki 15 val. organizuoja atvirą diskusiją, kuri bus transliuojama iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

Kviečiame prisijungti prie tiesioginės transliacijos nurodytu laiku čia ir užduoti klausimus, paspaudus nuorodą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA