Laisvės alėjoje surengtas specialus reidas: buvo matuojamas dviratininkų greitis | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje surengtas specialus reidas: buvo matuojamas dviratininkų greitis

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį šalyje minint Saugaus eismo dieną, popiet prie Soboro vyko akcija „Atsakingas dviratininkas“, kurios metu pareigūnai žymėjo kauniečių dviračius ir čia pat pakvietė pasimatuoti dviračių išvystomą greitį. Policijos pareigūnai patarė būti supratingiems su kitais eismo dalyviais ir Laisvės alėjoje važiuojant dviračiu – neviršyti 3-7 km/val. greičio.

Neviršyti 7 km/val.

Panorę išbandyti dviračio greitį, parodė nuo 6 iki 20 km/val. rezultatą, o profesionalūs dviratininkai viršijo ir 37 km/val. greitį.

Beje, matuotas ir pėsčiųjų greitis – jie žygiavo 3-7 km/val. greičiu. Pasiteiravus, ar jie neviršija greičio, atsakyta:

„Pėstieji greičio niekada neviršija, jiems greičio ribojimų nėra“, – šypsodamasis sakė Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra.

Jis atkreipė dėmesį, kad Laisvės alėjoje atskiras takas skirtas kartu dviratininkams ir pėstiesiems, tad abu turi išsitekti. „Kai vyksta dviejų šių dalyvių eismas, dviratininkas visada privalo praleisti pėstįjį, tą nurodo Kelių eismo taisyklės“, – sakė policijos atstovas.

Policijos akcija Laisvės alėjoje

75 metų dviratininkas važiavo 18 km/val. greičiu ir komentavo: „Man užtenka!“, tačiau buvo sudrausmintas policijos pareigūnų, kurie informavo, kad Laisvės alėjoje dviratininkai negali viršyti pėsčiųjų greičio, taigi, važiuoti greičiau, nei 7 km/val. greičiu, būtina ir saugaus atstumo laikytis. „Galima ir taip, teks lėtinti“, – komentavo garbaus amžiaus vyras.

Dviratininkai: dideliam greičiui – specialios trasos

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbinti dviratininkai teigė atvykę Laisvės alėjoje pamatuoti išvystomo greičio. Jie pasiekė 37 km/val. rezultatą ir tikino, kad tokiu greičiu Laisvės alėjoje nevažinėja, jų manymu, greitai važinėti reikia specialiose trasose, o ne masinio susibūrimo vietose.

„Mieste daugiausiai paspaudžiu Karaliaus Mindaugo prospekte, nes ilgas, platus, patogus kelias. Taip pat Nuokalnės gatvėje. Viršiju 50 km/val. Per septynerius sportavimo metus tik kartą pakliuvau į eismo įvykį: Šv. Gertrūdos g. sankryžoje vienas automobilis degant raudonam signalui išvažiavo ir mane nubloškė. Kaune ir su mažu vaiku turiu, kur pasivažinėti, ypač džiaugiuosi nauju taku Neries krantinėje, savo gyvenamajame rajone”, – pasakojo Giedrius Balčiūnas iš „Best Team Init“ dviratininkų komandos.

Policijos akcija Laisvės alėjoje

Jo kolega iš tos pačios komandos Deividas Gailevičius pasakojo, kad pats dviračių takais mieste nedažnai važinėja, dažniau gatvėmis, esą tinkamų sportui, tvarkingų takų Kaune nedaug, o esamuose nemažai pėsčiųjų.

„Tad nei pasitreniruosi, nei greičiau paminsi, nebus naudos iš lėto važiavimo. Didžiausias mano vystytas greitis Lietuvoje buvo apie 70 km/val., o komandiruotėje Amerikoje išvysčiau 87 km/val. tuomet jau baisu, svyla stabdžiai, iš pradžių smagu, bet paskui galvoji, kad gali ir nesustoti”, – sakė D. Gailevičius.

Dažniau nukenčia patys, nei tampa kaltininkais

Anot R. Kemzūros, dviratininkai retai būna eismo įvykių kaltininkai, tačiau jie dažniau nukenčia patys. „Laisvės alėjoje fiksuotas vienas atvejis 2013 metais, kai dviratininkas kontaktavo su pėsčiuoju. Tai nėra problema, daugiau tai tarpusavio kultūros stoka tarp pėsčiųjų ir dviratininkų“, – pažymėjo R. Kemzūra.

Tiesa, jis atskleidė, kad dviratininkams už greičio viršijimą baudų Kaune dar neteko rašyti, tačiau tokiose vietose kaip Laisvės alėja, kur vyksta ir dviratininkų, ir pėsčiųjų eismas – dviratininkai privalo važiuoti pėsčiųjų greičiu, t. y. nuo 3 iki 7 km/val., o viršijus greitį, gali būti skiriama bauda nuo 20 iki 40 eurų. „Pareigūnai tikisi abipusio eismo dalyvių supratingumo”, – komentavo policija.

Žymėjo dviračius

Akcijos metu būrelis dviratininkų rikiavosi prie palapinės, kurioje Kauno bendruomenės pareigūnas Darius Joneikis žymėjo, t.y. graviravo dviračius specialiu Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato kodu, čia pat jis buvo įvedamas į žymėjimo žurnalą, taip pat dviratis paženklintas lipduku.

Policijos akcija Laisvės alėjoje

„Tai apsaugojo pažymėtą dviratį Ringauduose, kurį vienas kaunietis gabenosi į Palangą. Netrukus Palangos pareigūnai rado dviratį ir susisiekė su Kauno pareigūnais, vogtas daiktas rastas per dieną. Vagys tiesiog numetė dviratį, nes jis buvo pažymėtas“, – teigė pašnekovas. Jis pridūrė, kad policijoje nemokamai žymimi ir kiti daiktai: nešiojamieji kompiuteriai, mobilieji telefonai, tad ragino kauniečius pasinaudoti galimybe ir apsaugoti savo daiktus nuo ilgapirščių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA