Kauniečiai klausia, kada pagaliau baigs šilti radiatoriai butuose? | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai klausia, kada pagaliau baigs šilti radiatoriai butuose?

Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Gyventojai teiraujasi, kodėl lauke atšilus, namuose vis dar šildomi radiatoriai, būgštaujama, kad tai daroma be reikalo, namuose kai kurie vaikšto trumpomis rankovėmis.

Portalas „Kas vyksta Kaune” susisiekė su Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyriaus vedėju Raimondu Mačikėnas, kuris teigė, kad šildymo sezoną galima baigti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra aukštesnė už +10 laipsnių.

Šildymo sezono pabaigą, atsižvelgdama į faktinę lauko oro temperatūrą, nustato savivaldybė, savo pavaldume esančioms įstaigoms.

Kiti šilumos vartotojai, įskaitant ir daugiabučius gyvenamuosius namus, gali baigti šildymą savo nuožiūra, nepažeidžiant nustatytų higienos normų. Esant šilumos vartotojų pageidavimui, įstatymai leidžia šilumos sezoną baigti anksčiau nei jis oficialiai paskelbiamas.

Teisę atjungti šildymą anksčiau laiko, turi ir patys namo gyventojai, tereikia, kad tam pritartų jų daugiau kaip pusė.

„Nepriklausomai nuo to, ar yra paskelbta šildymo sezono pabaiga, daugiabučių namų gyventojai ir organizacijos turi teisę patys nuspręsti, kada jiems savo pastate išjungti šildymą. Tai turi būti nuspręsta pastato bendrasavininkų bendrame susirinkime daugumos balsais (50 proc. +1 gyventojas). Tada šilumos vartotojus atstovaujantis asmuo, t.y. administratorius, bendrijos pirmininkas ar jungtinės veiklos įgaliotinis apie gyventojų apsisprendimą turi informuoti raštu šilumos tiekėją. Fiziškai šildymo atjungimą atlieka pastato šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas”, – komentavo R. Mačikėnas.

Anot jo, nepasinaudojus šia galimybe visi vartotojai baigia šildymo sezoną pagal savivaldybės nustatytą grafiką.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai pasidomėjo, jog atjungtas šildymas pasireiškia skirtingomis pasekmėmis – kauniečių teigimu, ne visuose namuose išlieka vienoda šilumos temperatūra. Vieni teigia dėl šilumos turintys net atverti langus, o kiti – štai, imasi šildytis arbatomis bei iš spintų traukia vilnones kojines ar elektrinius šildymo prietaisus.

Pernai Kaune oficialus šildymo sezonas buvo baigtas balandžio 8 dieną.

Sinoptikų duomenimis, atšilimo dar teks palaukti. Šiltesnių orų nenusimato iki pat balandžio mėnesio vidurio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA