Tik tiek ašarų dėl miesto centre iškirstų liepų? | Kas vyksta Kaune

Tik tiek ašarų dėl miesto centre iškirstų liepų?

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Šią savaitę Vytauto prospekte, netoli Kauno kultūros centro „Tautos namai“, tvarkant rekonstruotą Vytauto prospektą, iškirstos senos liepos, vietoj jų bus sodinami nauji medžiai. Toks pokytis patiko ne visiems gyventojams – trečiadienio rytą einantieji pro šalį galėjo išvysti vykdomą akciją – ant nukirstų medžių kelmų pastatytus stiklainius su užrašu „Tik tiek ašarų dėl liepos?“. Beje, stiklainiai tušti.

Gyventojai šiuos stiklainius rado ant kiekvieno kelmo. Pati akcija patiko ne visiems, stiklainiai ryte buvo nedelsiant surinkti. Portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, žmonės ruošiasi užsakyti mišias pjaunamiems ir naikinamiems seniesiems medžiams Kauno miesto centre.

Kaip žinia, šią savaitę Vytauto prospekte pradėti medžių pjovimo darbai, kurių metu visas senąsias liepas pakeis nauji medžiai. Jie bus atsodinti šių metų rudenį, sutvarkius šaligatvius ir įrengus naujas troleibusų tinklo atramas.

Kauno miesto savivaldybė teigė kreipėsi pagalbos į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo specialistus. Teigiama, kad jie atlikę ten augančių medžių būklės vertinimą, pateikė išvadą, kad liepas verta atsodinti naujomis.

Be to, kai kurios jų sužaliuos naujose vietose, kad rekonstruotoje gatvėje neužstotų kelio ženklų, šviesoforų ir netrukdytų geram matomumui sankryžose bei troleibusų linijų atramoms.

Kaunietė ragina kritiškai pamąstyti apie senųjų liepų kirtimą

Paskelbus naujieną, į portalą „Kas vyksta Kaune“ atėjo gyventojos Kristės nuomonė, ji rašo: „Nepalyginama yra vieno brandaus miesto medžio vertė prieš mažą medelį. Vienos plačios, lapuotos lajos išsaugojimas yra neįkainojamas šioje miesto judėjimo arterijoje, Vytauto prospekte. Maži medeliai augs, bet artimiausius dešimtmečius (!) jausime nepalyginamai daugiau triukšmo, transporto vibracijų, oro taršos, asfaltą tirpdančios saulės. Aš nekalbu apie medį kaip gyvybę ir tapatybę – kalbu paprastus, pragmatiškus ir akivaizdžius dalykus.

Patikrinau kelmus, nukirstų medžių kamienus – 4 iš 10 medžių sveiki. Gal problemą buvo galima spręsti kitaip? Galbūt tik iš pažiūros – pakelės medžiai iškenčia nepalyginamai daugiau, tad ir jais rūpintis reikia atitinkamai. Jei miesto medžiais būtų rūpinamasi apgalvotai, nuosekliai, žvelgiant į tolimesnę perspektyvą, neabejoju, kad tokių beatodairiškų kirtimų ir nemokšiško, paskubomis atliekamo genėjimo bei kitos nenuoseklios, vien tik žalojančios „priežiūros“, užsibaigiančios puviniais ir nelaimėmis, būtų išvengta. Šią akimirką kaip miesto gyventoja jaučiuosi neįtraukta į dialogą. Susidaro požiūris, kad miesto tvarkymo darbai atliekami pasitelkus aklą „atsinaujinimo” inerciją be gilesnio planavimo. Pavyzdžiui, jei buvo galima išsaugoti 30 ar 40 procentų brandžių medžių, miesto švaros atžvilgiu tai būtų buvę neįkainojama. Naujiems medeliams užaugti ir vėl efektyviai atlikti miesto ekologų darbą prireiks nemažai laiko.

Vytauto prospekto liepos – pakelės pėstininkai. Joms buvo nepalyginamai sunkiau užaugti, jų gyvenimas sužeistas ir neilgas dėl šaknis žeidžiančių gatvės remontų, druskų vonių, miesto taršos, apgaubiančios lają. Miesto medis auga lėtai, o nyksta greitai. Bus tų liepų, bet… norisi nuoseklumo. Ir visuomenės įsitraukimo”, – rašo kaunietė Kristė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA