Vyriausybei pateiktas planas, kaip riboti alkoholio prekybą | Kas vyksta Kaune

Vyriausybei pateiktas planas, kaip riboti alkoholio prekybą

delfi.lt 2017/04/04 17:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visiškai uždrausti reklamą, alkoholį parduoti vyresniems asmenims, dar labiau trumpinti prekybos laiką. Šių ir kai kurių kitų sprendimų siūloma imtis Vyriausybei tobulinant alkoholio prekybos reguliavimą.

Sveikatos apsaugos ministerija registravo naują Vyriausybės nutarimo projektą, kurį netrukus ir turėtų svarstyti ministrų kabinetas. Jame taip pat numatyta naujovė – skirti baudas tiems, kurie išsineša alkoholio iš kavinių po 20 val.visomis dienomis iki šeštadienio arba po 15 val. sekmadienį.

Išvadose dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų siūloma atsisakyti idėjos dėl skirtingų alkoholinių gėrimų pardavimo vietų (parduotuvių, alkoholinių gėrimų skyrių, kaimo parduotuvių nespecializuotų skyrių), remiantis alkoholio koncentracija.

Taip pat siūloma kol kas nespręsti dėl specialiųjų reikalavimų alkoholinio parduotuvėms ir draudimo prekiauti juo nuotolinės prekybos būdu. Šie dalykai esą bus apsvarstyti Vyriausybės planuojamoje prioritetinėje teisėkūros iniciatyvoje.

Naujame nutarimo projekte siūloma pritarti draudimui asmenims iki 20 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti. Tiesa, tokią nuostatą norima patikslinti, kad draudimas nebūtų taikomas asmenims nuo 18 metų, jei alkoholinių gėrimų turėjimas yra tokių asmenų darbo dalis.

Kaip ir anksčiau, siūloma pritarti alkoholinių gėrimų visų reklamos būdų visiškam draudimui, paliekant šiuo metu galiojančias nuostatas, kokia informacija nelaikoma reklama. T. y. gamintojų pavadinimai ir prekių ženklai pateikiami iškabose ar ant transporto, jeigu jie nereguliariai ir netikėtai matomi transliuojamose programose, kai pavadinimų ir prekių ženklų atvaizdai yra šalutiniai, palyginti su transliuojamos ar retransliuojamos programos vaizdais.)

Be kita ko, jas siūloma papildyti, kad alkoholio reklama nelaikomi ženklinimo rekvizitai ir kita ženklinimo informacija, pateikiama ant alkoholinio gėrimo pakuočių, gėrimų eksponavimas (pateikimas parduoti), alkoholinio gėrimo kilmės šalis ir kt.

Jeigu Seimas atsižvelgtų į Vyriausybė išvadą, alkoholio reklamos draudimas įsigaliotų nuo 2018 m. sausio 1 d.

Vyriausybė taip pat siekia labiau riboti alkoholio prekybos laiką. Mažmeninės prekybos vietose būtų draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 val. ir nuo 20 val., o sekmadieniais iki 10 val. ir nuo 15 val.

Šis draudimas netaikomas viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams ir tik vartoti vietoje.

Pirkėjams būtų draudžiama išsinešti čia pirktus gėrimus, o už draudimo nesilaikymą administracinė atsakomybė grėstų tiek gėrimų pardavėjams, tiek pirkėjams.

Nutarimo projektu siekiama nustatyti, kad savivaldybės turėtų daugiau galių priimti lankstesnius sprendimus, kuriose vietose būtų galima prekiauti gėrimais, jeigu šios vietos yra 200 metrų spinduliu nuo ugdymo ir kitų įstaigų.

„Pažymėtina, kad ugdymo įstaigos veikia miestuose, kaimuose ir kitose gyvenamosiose vietovėse, kurios skiriasi dydžiu, ir šios įstaigos dažniausiai steigiamos miestų ir miestelių centruose – vietose, kurios pasižymi didžiausia vietos gyventojų ir turistų trauka ir todėl yra vienintelės tinkamos steigti parduotuves ar viešojo maitinimo vietas.

Nustačius visiems vienodą 200 metrų atstumą nuo minėtų įstaigų, kuriuo draudžiama alkoholinių gėrimų prekyba, mažuose miesteliuose ar kaimuose ūkio subjektai, net ir tais atvejais, kai jų veikla nekelia problemų, privalėtų perkelti savo verslus į tolimesnes, jų veiklai ekonomiškai netinkamas vietas“, – rašoma nutarimo projekte.

Kita vertus, draudimą fiziniams asmenims gabenti ir laikyti viešose vietose alkoholio produktus „atidengta pakuote“, pakeisti draudimu daryti tai „viešai matoma pakuote“. Už šio reikalavimo pažeidimą būtų numatyta administracinė atsakomybė.

Ji būtų taikoma ir tiems, kas vartotų, laikytų ir gabentų alkoholio produktus atidarytoje pakuotėje automobilių salonuose.

Nutarimo projektu taip pat siūloma patikslinti, kad prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama masinių renginių metu, kur šie renginiai vyksta, taip pat draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų renginių, dėl kurių yra priimtas atitinkamas savivaldybės tarybos sprendimas.

Dokumente kalbama ir apie Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšas, kurias sudarytų ne tik Vyriausybės nustatytas procentas akcizo pajamų, gautų už parduotus alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką, bet ir procentas įplaukų nuo lėšų, gautų iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Galiausiai projekte siūloma padidinti kai kurias dabartines Administracinių nusižengimų kodekse numatytas baudas už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus.

Sveikatos apsaugos ministerijos projektą posėdyje turės priimti ministrų kabinetas. Toliau Vyriausybės išvados keliaus į Seimą. Šis ir nuspręs, koks bus Alkoholio kontrolės įstatymas ir kiti su juo susiję teisės aktai.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA