Dėl „Mėlynojo banginio“ žaidimo, skatinančio paauglius žalotis, pradėti ikiteisminiai tyrimai | Kas vyksta Kaune

Dėl „Mėlynojo banginio“ žaidimo, skatinančio paauglius žalotis, pradėti ikiteisminiai tyrimai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl skatinimo paauglius žalotis per socialiniuose tinkluose plintantį žaidimą „Mėlynasis banginis“ Lietuvoje atliekama apie dešimt ikiteisminių tyrimų, pranešė Generalinė prokuratūra.

Prokuratūra išplatino prokurorams nurodymą, kad kiekvienu atveju gavus pranešimą apie veikas, galbūt susijusias su savižudybę propaguojančiomis grupėmis, būtina spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės“.

Minimas „žaidimas“ labiausiai platinamas internete, tad prokuratūra primena jau pirminiame ikiteisminio tyrimo etape, be kitų procesinių veiksmų, nustatyti galbūt nukentėjusių asmenų ryšius elektroninėje erdvėje, siekiant įvertinti, ar vaikui nebuvo darytas nusikalstamas poveikis.

Prokuratūra taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad sukurstymas nusižudyti yra ne tik tais atvejais, kai mintį nusižudyti inicijuoja kaltininkas, bet ir tais, kai kaltininkas tik paskatino ar padėjo realizuoti paties nukentėjusiojo sumanymą nusižudyti. Taip pat pažymima, kad nepilnamečio sutikimas būti tokios grupės nariu bei vykdyti prie savižudybės vedančius nurodymus, prokuratūros vertinimu, negali būti pagrindas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ar jį nutraukti.

Policijos atstovai BNS yra minėję, jog teisiškai sunku įrodyti minėtą veiką, juoba, kad žaidimo koordinatoriai teigia neturintys tikslo privesti žmones iki savižudybės. Raseinių vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Regina Klevinskienė prieš savaitę Seime minėjo gavusi pranešimą iš policijos apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl šio žaidimo.

„Parašyta, kad savižudybė nėra nusikaltimas, kėsinamasis nusižudyti taip pat nėra nusikaltimas. Nusikaltimas yra privedimas prie savižudybės“, – sakė vaiko teisių specialistė.

Virtualus vadinamasis žaidimas „Mėlynasis banginis“ į Lietuvą atkeliavo iš Rusijos. Jis plinta per socialinius tinklus, žmonės kuria uždaras grupes, puslapius. Kiekvienas parašo kuratoriui asmeninę informaciją, papasakoja apie savo baimes ir po kurio laiko į žaidimą įstojęs asmuo gauna tam tikras gyvybei pavojingas instrukcijas bei užduotis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA