Ar reikalingas tėvo sutikimas, norint išvykti gyventi su vaiku į užsienį? | Kas vyksta Kaune

Ar reikalingas tėvo sutikimas, norint išvykti gyventi su vaiku į užsienį?

Organizatorių nuotr.

 

Su vyru esame išsiskyrę. Po skyrybų teismo sprendimu dukra liko gyventi su manimi. Norėčiau kartu su dukra išsikraustyti gyventi svetur visam laikui. Ar man reikalingas jos tėvo sutikimas?

 Siekiant su vaiku išvykti gyventi nuolat į užsienį, yra būtina gauti skyrium gyvenančio tėvo sutikimą nepaisant to, kad vaiko nuolatinė gyvenamoji vieta yra nustatyta su Jumis. Tokio sutikimo davimas išplaukia iš LR Civiliniame kodekse įtvirtinto tėvų valdžios lygybės principo, t.y. kad tėvų teisės ir pareigos vaikų atžvilgiu yra lygios, už vaikų auklėjimą ir priežiūrą tėvai atsako bendrai ir vienodai, nepriklausomai nuo to, ar vaikas gimė susituokusiems, ar nesusituokusiems tėvams, jiems santuoką nutraukus, teismui pripažinus ją negaliojančia ar tėvams gyvenant skyrium. Tėvas, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, uzufrukto teise tvarko vaiko turtą, paprastai sprendžia dėl kasdienių su vaiko priežiūra susijusių klausimų, tačiau jam jokiu būdu nėra priskiriama vienasmenė tėvų valdžia. Tėvas ar motina, negyvenantys kartu, turi tokias pačias teises ir pareigas vaiko atžvilgiu, įskaitant ir bendrauti su vaiku bei dalyvauti jį auklėjant, jeigu teismo nenustatyta kitaip (nustatytas minimalus bendravimas su vaiku; vaikai ir tėvai atskirti; apribota tėvų valdžia). Vaiko nuolatinės gyvenamosios aplinkos pakeitimas gali esmingai įtakoti vaiko gerovę, dėl ko laikoma, kad abu tėvai turėtų kartu spręsti šį klausimą.

Pažymime, kad skyrium gyvenančio tėvo nesutikimas daro negalimą vaiko išvežimą į užsienį nuolatiniam gyvenimui, nebent teismas pripažintų tokį nesutikimą teisiškai nepagrįstu (neatitinkančiu vaiko interesų). Šiuo atveju pareiga įrodyti, kad vaiko išvežimas nuolatiniam gyvenimui į užsienį geriausiai atitinka vaiko interesus ir kad tai iš esmės nepažeidžia skyrium gyvenančio tėvo (motinos) teisių tokiu atveju tektų tėvui ar motinai, siekiančiam pakeisti nuolatinę vaiko gyvenamąją vietą. Be to, vaikas nuolat gyventi į užsienį gali išvykti tik su tuo tėvu, su kuriuo nustatyta jo gyvenamoji vieta. Jei šia teise nori pasinaudoti skyrium gyvenantis tėvas, turi būti atitinkamai pakeistas teismo sprendimas dėl vaiko gyvenamosios vietos su vienu iš tėvų nustatymo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA